ER OP UIT OUDERSCHAP

5 tips voor een lange autorit met kinderen *

22 juli 2022

In een groot deel van Nederland is de zomervakantie inmiddels van start gegaan. Tijd om lekker te genieten van veel vrije tijd en (hopelijk) mooi weer! Voor velen is het ook tijd voor een welverdiende vakantie. Autovakanties zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. Je hebt zelf voor een groot deel de controle over het verloop van je reis en je hebt ter plekke meteen een vervoermiddel om uitstapjes te maken. Een autoverzekering afsluiten heb je als het goed is al gedaan, maar check wel even hoe het staat met je autoverzekering in het buitenland. Het hebben van een WA verzekering is verplicht. Neem belangrijke papieren en telefoonnummers in geval van nood mee op reis, zodat je ze bij de hand hebt mocht het nodig zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk en die heeft ook betrekking op de kids. Want vooral voor kleine kinderen kan zo’n autorit lang duren. Ik geef je 5 tips waarmee je de rit voor hen wat minder saai maakt.

Veiligheid staat altijd voorop. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je veilig de weg op gaat. Controleer het oliepeil, zorg dat er voldoende brandstof in de tank zit en controleer de bandenspanning van je auto. Zeker met zo’n lange rit voor de boeg wil je niet halverwege voor onaangename verrassingen komen te staan.

Auto in orde en verzekering gecheckt? Dan is het nu tijd voor de tips!

Tip 1: Zorg voor speelgoed en snacks binnen handbereik

Het scheelt de helft als je kids zichzelf een beetje kunnen vermaken onderweg. Ik laat ze altijd een rugzakje vullen met speelgoed dat ze mee willen nemen in de auto. We hebben handige autostoelorganizers aan de voorstoelen hangen waar ze allebei hun spulletjes in kwijt kunnen. Hier passen ook een flesje water en wat snacks in.

Tip 2: Doe spelletjes onderweg

Een bordspel is op de achterbank niet zo handig, maar wat dacht je van de klassiekers ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en ‘ik neem op vakantie en ik neem mee’? De kids een autobingo laten invullen is ook een leuke manier om ze bezig te houden.

Tip 3: Las regelmatig een pauze in

Onderweg even stoppen om de benen te strekken en een toiletpauze te houden is op een lange rit echt een must. Het is natuurlijk belangrijk voor de chauffeur om elke paar uur even te rusten, maar het zorgt ook dat je de reis een beetje breekt. Het is ook leuk om onderweg te picknicken. Na zo’n korte pauze is het hele gezin klaar voor de volgende etappe.

Tip 4: Schermpjes en koptelefoons

Ik heb het tot nu toe altijd prima gered zonder schermpjes achterin, maar ik rij dan ook nooit helemaal naar Zuid-Frankrijk of verder. Ik kan me voorstellen dat je op zo’n lange rit een filmpje aan wil zetten voor de kids. Het is dan fijn als ze een goede koptelefoon hebben zodat ze het geluid van het filmpje goed kunnen horen. Dit is ook een fijne om in te zetten als de kinderen elkaar op de achterbank een beetje in de weg beginnen te zitten. Even zen met een filmpje, daar is niks mis mee.

Tip 5: Zet muziek op waar iedereen vrolijk van wordt

Ik kan me de autovakanties in mijn kindertijd nog zo goed herinneren. We namen dan vaak bandjes en even later CD’s mee om onderweg te luisteren. Het was vaak wel even zoeken naar een compromis, maar als er iets uit de speakers komt waar iedereen vrolijk van word en wat je lekker mee kunt zingen is dat zó leuk! Zo’n album kan dan echt een vakantieherinnering worden.

Heb jij nog fijne tips voor een relaxte autovakantie met (kleine) kinderen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.