ER OP UIT GELDZAKEN

5 tips om goedkoop met de trein te reizen *

23 juli 2021

Reis je niet zo vaak met de trein? Dan heb je waarschijnlijk geen OV-chipkaart. Gelukkig is zo’n kaart niet noodzakelijk. Nee, want je kunt namelijk ook losse treinkaartjes kopen. Nadeel van een los kaartje is dat je hier soms de hoofdprijs voor betaalt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar gelukkig kan het goedkoper. Ik geef 5 handige tips hoe je relatief goedkoop met de trein kunt reizen.

1 Koop je treinkaartje online

Vroeger kocht je een papieren kaartje als je met de trein op pad ging. Dit deed je vaak bij de automaat op het station van vertrek. Op sommige stations kan dit nog steeds, maar helaas is dit niet overal meer mogelijk. Daarom raad ik je aan online een treinkaartje te kopen. Dit is niet alleen een stuk makkelijker, maar ook nog goedkoper. Online kom je namelijk met enige regelmaat goedkope treinkaartjes tegen.

2 Ga op zoek naar acties

Op het internet is het niet bepaald lastig om te besparen op treinkaartjes. Online kom je namelijk met enige regelmaat een actie tegen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende partijen die jou korting geven als je via hen een treinkaartje koopt. Overigens vind je goedkope treinkaartjes niet alleen online. Ook in fysieke winkels kom je zo nu en dan namelijk een leuke actie tegen. Sommige winkels werken bijvoorbeeld met een actie waarbij je het tweede treinkaartje gratis krijgt.

3 Reis met iemand mee

Ga je op pad met een student die over een OV-chipkaart beschikt? Of reis je met iemand mee die een NS-kortingskaart heeft? Dan kun je profiteren van de samenreiskorting. Je betaalt dan 40 procent minder voor een treinkaartje als je in de weekenden, op feestdagen of in daluren met iemand meereist. Heb je niemand om mee te reizen? Schiet dan op het station iemand aan. Veel mensen vinden het geen probleem als je met hen meereist.

4 Combineer een activiteit met een treinkaartje

In Nederland worden mensen gestimuleerd met de trein te reizen. Logisch, want dit is beter voor het milieu dan wanneer iedereen met de auto gaat. Om het interessant te maken per trein te reizen, kun je bij een kaartje voor een toeristische attractie soms ook direct een treinkaartje kopen. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Neem dan eens een kijkje in de spoordeelwinkel. Hier kun je entreebewijzen voor verschillende uitjes kopen in combinatie met een treinkaartje.

5 Vraag geld terug bij een vertraging

Treinen rijden vaak op tijd, maar helaas gebeurt dit niet altijd. Heb je te maken met (flinke) vertraging? Dan kun je de aanschafprijs van jouw treinkaartje gedeeltelijk terugvragen. Bij een vertraging van 30 tot 59 minuten krijg je vaak de helft van de prijs al terug. Als de vertraging meer dan een uur bedraagt, betaalt de vervoerder je meestal de gehele aanschafprijs terug.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.