Op zoek naar een nieuw meubel, maar kun je het in de (online) winkel maar niet vinden? Of heb je wellicht op zolder nog een oud kastje staan dat je qua model wel leuk vindt, maar dat qua kleur totaal niet in jouw interieur past? Tijd om te upcyclen! Oude meubelstukken zijn namelijk super gemakkelijk naar eigen smaak aan te passen!
Heb je geen oud meubelstuk staan, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan? Breng dan vooral een bezoekje aan de kringloopwinkel of neem eens een kijkje op Marktplaats. Grote kans dat je tegen een parel (to be) aanloopt!
Dit heb je nodig:
- Een (oud) kastje
- Verfreiniger
- Schuurpapier/schuurmachine
- Primer/grondverf
- Binnenlak
- Kwast
- Lakroller
- Verfbak
- Eventueel afplaktape
- Nieuwe knopjes of greepjes
- Stoffer/stofzuiger
Stap 1: Ontvetten
Voor je begint met schuren en schilderen is het belangrijk dat je het kastje eerst goed schoonmaakt door het te ontvetten. Wanneer je dit niet doet zal de verf namelijk niet hechten. Dit kun je het beste doen met speciale verfreinigers (of ammoniak). Deze verdun je sterk met water, waarna je het kastje met een zachte doek schoonboent en vervolgens droogmaakt.
Stap 2: Schuren
Dan is het nu tijd om te schuren! Misschien geen leuke klus, maar ook dit is echt noodzakelijk voor de hechting van de verf. Mocht je een schuurmachine tot je beschikking hebben kun je die perfect gebruiken voor de grote vlakke oppervlaktes voor het snelste resultaat. Heb je die niet, dan kom je ook al een heel eind met schuurpapier. Dit gebruik je trouwens ook voor alle hoekjes en randjes waar je met de schuurmachine niet bij komt. Afhankelijk van de houtsoort en de eventuele oude laklaag kun je kiezen voor fijn, middel of grof schuurpapier. Twijfel je, dan kun je dit altijd navragen in de bouwmarkt of verfspeciaalzaak.
Stap 3: Afstoffen
Tijdens het schuren komt er ontzettend veel stof vrij en je wil natuurlijk niet dat dit in je nieuwe laklaag terechtkomt. Daarom is het verstandig om nu al het stof te verwijderen met een stoffer of borstel of de stofzuiger. Zorg er echt voor dat je ál het stof verwijdert!
Stap 4: Primer
Dan nu een stap die vaak vergeten of overgeslagen wordt, maar die wederom essentieel is voor de beste hechting en het mooiste resultaat: de primer. Oftewel, grondverf. Ook hier heb je allerlei verschillen in qua prijs, kwaliteit en soort. Persoonlijk vind ik Sikkens rubbol bl rezisto primer het fijnst in combinatie met binnenlak.
Welke kleur primer je gebruikt hangt af van de kleur lak die je kastje uiteindelijk krijgt. Is je kastje nu nog donker en wil je deze een lichte kleur geven, dan kies je voor een lichte grondverf. Is het kastje licht van kleur en wil je deze donker maken, dan kies je een donkere grondverf.
Tip: vergeet niet eventuele greepjes of knopjes af te plakken, of te verwijderen indien je deze later gaat vervangen.
Stap 5: Aflakken
Dan nu het leukste: aflakken! Hiervoor moet de primer overigens wel goed opgedroogd zijn. Hoewel dit vaak al na een uur droog aanvoelt kun je toch het beste een uur of 6 wachten voor je ‘m aflakt.
Hoe je het kastje vervolgens aflakt, daar heeft ieder z’n eigen manier voor. De een doet dit graag met een kwast, de ander met een lakroller. Persoonlijk vind ik het het fijnst om de grote vlakken met een lakroller te schilderen en de randjes met een kleinere, ronde kwast.
Klaar? Laat dit dan goed drogen (zeker 12-18 uur) en breng daarna nog een tweede laag aan voor het mooiste resultaat.
Inspiratie of hulp nodig bij het kiezen van de juiste verf? Je kunt hier Sikkens verf bekijken voor een overzicht van kwalitatief goede verf, inclusief duidelijke productinformatie en nuttige reviews.
Stap 6: Style ‘m af met mooie knopjes en greepjes
Zitten er nog oude(rwetse) knopjes of greepjes aan het kastje? Vervangen maar! Dit maakt je kastje namelijk écht helemaal persoonlijk. Ga je voor leren lusjes, messing knopjes of toch zwartstalen greepjes? Hoe dan ook zorgt het voor een compleet nieuwe look!
Knap jij graag oude meubels op?
Geen reacties