DIY

Gezonde traktatie Rupsje Nooitgenoeg (super simpel!)

13 november 2018

Voor de tweede verjaardag van onze zoon ging ik op zoek naar een gezonde, niet al te ingewikkelde traktatie. Hij gaat twee keer per week naar een gastouder en mocht de andere kinderen daar trakteren op iets lekkers. Na wat zoekwerk en het combineren van wat ideetjes die ik op Pinterest tegenkwam, ontstond deze super simpele en gezonde Rupsje Nooitgenoeg traktatie. Heb jij ook een Rupsje Nooitgenoeg-fan in huis, dan is deze traktatie misschien wel precies wat je zoekt.

Gezonde traktatie Rupsje Nooitgenoeg

Bij veel kinderdagverblijven en gastouders geldt de regel dat traktaties gezond moeten zijn. Maar een gezonde traktatie hoeft helemaal niet saai te zijn. Mijn zoon is al tijden helemaal weg van het boek van Rupsje Nooitgenoeg. Nu heeft hij wel meer favoriete karakters en thema’s, maar de ‘zups’ (rups) is al zo lang een dikke hit, dat het me super leuk leek daar iets mee te doen.

Rupsje Nooitgenoeg heeft een groen lijf en een rood kopje. Voor het lijf sloeg ik pitloze witte druiven in. Voor het kopje gebruikte ik een klein formaat aardbei. Wat ik voor de oogjes wilde gebruiken wist ik eigenlijk niet zo goed. Tot ik me bedacht dat het met rozijntjes misschien wel wilde lukken. En dat werkte! Het is eigenlijk te simpel voor woorden, maar voor de duidelijkheid hieronder een opsomming van wat je nodig hebt en hoe je de rupsjes vervolgens maakt.

Wat heb je nodig? (voor 8 a 10 rupsen)

– 500 gram pitloze witte druiven
– klein bakje (snack)aardbeien
– doosje rozijntjes
– lange satéprikkers

Werkwijze

Was de druiven, haal ze van de tros en prik ze aan de satéprikker. Zorg dat er zoveel druiven aan de prikker zitten dat deze bijna helemaal ‘bedekt’ is. Houd een klein stukje aan de voorkant vrij, hier prik je zo de aardbei op. En zorg ook dat je aan het uiteinde een stukje prikker overhoudt zodat je ze gemakkelijk kunt vasthouden en de kinderen ze straks zelf ook goed vast kunnen houden.

Was de aardbeien en sorteer ze op het juiste formaat. Het is het mooiste als ze ongeveer even groot zijn als de druifjes. Verwijder het kroontje en prik het aardbeitje op het uiteinde van de prikker. zorg dat de prikker er niet helemaal doorheen prikt.

En nu de oogjes. Ik heb de rozijntjes hiervoor in de lengte doormidden gesneden. Met een satéprikker prik je gaatjes in de aardbei op de plekken waar een oogje moet komen en vervolgens duw je het stukje rozijn op die plek voorzichtig in de aardbei.

Leg alle rupsjes op een bord of schaal en dek eventueel af met vershoudfolie. Als je ze net als wij de volgende ochtend pas nodig hebt, bewaar ze dan zolang in de koelkast. Je kunt ervoor kiezen nog een kaartje (bijvoorbeeld in de vorm van een blaadje) aan de rups te hangen met daarop een boodschap als ‘Hoera! … is jarig!’. Maar ook zo zien de rupsjes er al heel feestelijk uit vind ik.

Ze waren in elk geval een groot succes bij zowel mijn zoon zelf als bij de kinderen die getrakteerd werden.

Let op: in verband met verstikkingsgevaar is het belangrijk dat je de druiven in de lengte doorsnijdt voor kleine kinderen ze opeten. Meld dit altijd even als je de traktatie afgeeft!

Wat voor traktaties heb jij al gemaakt voor de verjaardag van je kind(eren)?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.