DIY MAMA CHALLENGE SPEELGOED VIDEO

DIY: Sensory bottles voor je baby

3 oktober 2014

sensorybottles

Hoe leuk is het om zelf speelgoed voor je kleintje te maken? Heel leuk, als je het mij vraagt. Daarom ging ik op onderzoek uit naar mogelijkheden om op een redelijk simpele manier iets leuks te maken voor Lise.

In mijn zoektocht kwam ik al snel de begrippen ‘sensory bottle’ en ‘discovery bottle’ tegen. In het Nederlands wordt het ook wel ‘ontdekflesje’ genoemd. Kort gezegd zijn het lege plastic flesjes waar bepaalde materialen of voorwerpen in zitten. Spelenderwijs kan je kindje er van alles aan ontdekken en gebruikt daarbij verschillende zintuigen. Dat leek me wel leuk om eens te proberen! En, eerlijk is eerlijk, het ziet er ook niet al te ingewikkeld uit. Perfect dus voor een DIY-newbie als ik.

Bijkomend voordeel van mijn keuze is dat een van de opdrachten van de Mama Challenge van Blogmama, waaraan ik deelneem, luidt: ‘bedenk een sensopathisch spel’. Twee vliegen in één klap dus, want met deze DIY kan ik die van het lijstje strepen.

De voorbereiding

Allereerst had ik natuurlijk flesjes nodig. De standaard halve liter petflessen vond ik te groot en ik heb me suf gezocht naar een kleiner formaat. Tot ik met vriendinnen op een feestje een watertje bestelde en dat in het schattigste flesje ooit geserveerd kreeg. Ik smokkelde er twee mee naar huis voor mijn knutselproject.

Stomtoevallig bladerde ik laatst door de reclamefolders en zag ik dat Wibra kleine pompons en knoopjes verkoopt, in allerlei vrolijke kleurtjes. Ideaal ‘sensory-bottle-materiaal’ en dus besloot ik die maar eens te gaan kopen. Ze hebben ze overigens nog steeds, mocht je geïnteresseerd zijn. De pompons kosten €0,79 per zakje en de knoopjes €1,29. In onze voorraadkast vond ik ook nog een zak macaroni, van die kleine elleboogjes, en dat leek me ook wel geschikt.

Aan de slag!

Ik maakte een trechtertje van een stuk karton en dacht daar de pompons heel handig mee het flesje in te transporteren. Ging helaas iets lastiger dan gedacht, maar uiteindelijk is het gelukt. De macaroni ging er wel gemakkelijk in en de knoopjes deed ik gewoon met de hand stuk voor stuk. Het enige wat ik nog wel wil doen is met een klein beetje lijm de dop vastmaken, zodat Lise die nooit per ongeluk eraf kan draaien.

flesjes

En voilà, de sensory bottles zijn klaar voor gebruik! In onderstaande video kun je zien hoe ik te werk ben gegaan en natuurlijk heb ik er ook een fragmentje in verwerkt waar je Lise voor de allereerste keer ziet spelen met de flesjes!

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s!

Inspiratie

De mogelijkheden voor wat betreft de inhoud van sensory bottles zijn natuurlijk eindeloos. Op Pinterest kun je veel leuke ideeën opdoen. Ik heb een aantal mogelijke combinaties voor je op een rij gezet:

 • water, voedingskleurstof en afwasmiddel
 • verschillende formaten en soorten kralen
 • water en objecten die zinken gecombineerd met objecten die drijven
 • water en glitterlijm met eventueel voedingskleurstof
 • op thema: bijvoorbeeld ‘kerst’ met glitters, sneeuwvlokjes, belletjes, etc.

Kende je het fenomeen ‘sensory bottle’ al? Wat vind je ervan en lijkt het je wat het ooit eens te proberen?

8 Comments

 • Reply Odile 3 oktober 2014 at 07:57

  Echt leuk gedaan/ bedacht zeg!

  • Reply moonoloog 3 oktober 2014 at 21:08

   Dank je meis!

 • Reply Manon 3 oktober 2014 at 15:01

  Haha, ja je moet er maar net opkomen 😉 Heeeel leuk bedacht!

  • Reply moonoloog 3 oktober 2014 at 21:08

   Dankjewel!

 • Reply Vlijtig Liesje 3 oktober 2014 at 15:26

  Leuk zeg! En helemaal om zelf te maken.

  • Reply moonoloog 3 oktober 2014 at 21:09

   Ja zeker! En ook niet al te moeilijk gelukkig 🙂

 • Reply Tips voor DIY Speelgoed - Mamaliefde 4 augustus 2015 at 21:48

  […] baby’s doen deze sensopatische flesjes het altijd heel goed. Je kunt ze vullen met van alles en nog wat. Deze spy bags zijn leuk voor […]

 • Reply Zelf speelgoed maken; de leukste diy's - Mamaliefde 15 augustus 2017 at 15:08

  […] baby’s doen deze sensopatische flesjes het altijd heel goed. Je kunt ze vullen met van alles en nog wat. Deze spy bags zijn leuk voor […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.