DIY WONEN

DIY – IKEA-opstapje pimpen

27 april 2015

Bekväm

Waarschijnlijk kent iedereen het houten opstapje (of krukje) van IKEA wel, dat officieel Bekväm heet. Je kunt het kopen in het zwart, wit of in een naturel houten kleur. Die laatste hebben wij al een hele tijd in huis. Het opstapje wordt niet alleen gebruikt om bij de spullen in de bovenste keukenkastjes te komen, maar staat hier eigenlijk standaard in de woonkamer. Om die reden wilde ik het er graag wat mooier uit laten zien en bedacht ik het een lekker fris kleurtje te geven.

Eerst ging ik kijken voor verf bij Praxis. Ik vond alleen dat de blikken daar aan de dure kant waren. Het trapje zelf kost immers maar €9,99. Beetje uit verhouding om er dan verf uit een blik van het tweevoudige van die prijs op te smeren.

Toevallig wist ik dat Action ook speciale hobbyverf in het assortiment heeft. Gelukkig is er vlakbij onze Praxis een Action en dus stapte ik ook daar even binnen. De verf zit in plastic flesjes van 150 ml en kost maar €1,99 per flesje! Ik besloot te kiezen voor een mooie blauw-groene kleur die ‘cottage green’ heet. Even later viel mijn oog op een flesje transparante vernis, dat naast de verf stond en zou moeten zorgen voor een duurzame afwerking. Ook dat flesje kostte €1,99 en ging met mij mee naar huis.

Met een schuurpapiertje schuurde ik het hele oppervlak van het opstapje. Niet super grondig, maar ik zorgde wel dat ik overal even overheen was geweest. Toen was het tijd voor de eerste laag. Ik pakte een brede kwast en begon bij de bovenkant en werkte zo naar beneden. (Achteraf gezien had ik het opstapje beter eerst op z’n kop kunnen zetten om de poten te verven, maar dat wist ik toen nog niet.)

Na laag 1 zag het opstapje er zo uit:

bekväm

Ik heb het een nacht laten drogen en de volgende dag was het tijd voor de tweede laag. Hoewel de verf al vrij goed dekte, merkte ik dat een tweede laag toch wel nodig was. De verf vind ik trouwens meer blauw dan groen opdrogen, maar waarschijnlijk heeft de (kleur van de) ondergrond daar ook wat mee te maken. Met twee lagen verf was dit het eindresultaat:

bekväm

Voor de zekerheid heb ik het opstapje een nachtje laten drogen en de volgende dag het laagje vernis aangebracht. De vernis is, zoals de verpakking al zegt, transparant en droogt mat op waardoor het dus geen glanzende finish geeft. Ik vind de matte uitstraling erg mooi! Het zou kunnen dat er ook een glanzende variant van de vernis verkrijgbaar is, maar dat weet ik niet zeker. Check het dus even bij een Action bij jou in de buurt, mocht je juist meer van glanzend houden.

Et voilà! Een gepersonaliseerd opstapje in een lekker fris kleurtje! Super makkelijk en leuk om te doen, ook als je niet zo heel creatief of handig bent. En om de kosten hoef je het ook zeker niet te laten. Het staat leuk in de woonkamer, maar zou bijvoorbeeld ook leuk (en handig!) kunnen zijn in een baby- of kinderkamer.

Wat vind jij ervan en heb je zelf weleens een meubelstuk opgeknapt?

11 Comments

 • Reply Tamara 27 april 2015 at 08:49

  Wat een leuk idee! En hele mooie kleur!!

 • Reply Dineke 27 april 2015 at 12:46

  Heel leuk! Zou heel gezellig staan met een leuk kleedje eroverheen in een fris kleurtje 🙂

 • Reply Nicole 27 april 2015 at 12:54

  Vind de kleur erg mooi!

 • Reply Karin 27 april 2015 at 13:04

  Leuk idee! Ik heb het opstapje en nog van die verf over… ik gebruik hem altijd bij mijn waslijn, wasmand op het bovenste plankje en het knijperbakje op de onderste! Als ik ooit tijd heb, ga ik hem ook verfen! Thanks!

  • Reply Monique 30 april 2015 at 11:43

   Hee dat is ook slim zeg, als ‘bankje’ voor je was en knijpers. Slim! En het kost niet veel tijd, dus gaat je vast lukken hem onder handen te nemen. Laat je me het resultaat zien?

 • Reply Celeste 27 april 2015 at 13:48

  Wat een ontzettend leuk idee en wat een tof kleurtje is het geworden!

  • Reply Monique 30 april 2015 at 11:42

   Dankjewel! Ben ook erg blij met het resultaat. Heb spontaan zin om meer dingetjes in huis onder handen te gaan nemen.

 • Reply janske 27 april 2015 at 13:58

  hey wat toevallig! Ik heb hem precies hetzelfde gepimpt! Dat is toch veeeeeel leuker!

 • Reply els 27 april 2015 at 14:59

  Erg leuk gedaan!

 • Reply Kimberley 29 april 2015 at 16:44

  Echt heel leuk om hem zelf te pimpen!

 • Reply Desirée 30 april 2015 at 14:58

  Wij hebben hem hier al jaren staan, erg handig en onmisbaar opstapje! Wij hebben hem trouwens fris wit geverfd 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.