DIY OPVOEDING OUDERSCHAP PEUTER

DIY | Beloningssysteem voor zindelijkheidstraining

21 juli 2016

zindelijkheid

Lise was gisteren precies twee jaar en acht maanden oud. Haar ontwikkeling gaat supersnel, alleen wil het zindelijk worden nog niet zo vlotten. Niet dat ik me er extreem druk om maak hoor, maar ik zou het stiekem toch wel prettig vinden als ze uit de luiers is als nummer twee zich eind oktober aandient. Ik liet me daarom eens van mijn creatieve kant zien en creëerde een beloningssysteem voor de zindelijkheidstraining. 

Zo’n beloningssysteem is gebaseerd op de theorie van extrinsieke motivatie. Aangezien ik daar via mijn studie en werk het nodige van weet, zal ik voor de geïnteresseerden even kort toelichten hoe dat werkt:

Motivatie zet mensen aan tot handelen. Er is een onderscheid tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Je doet bijvoorbeeld iets omdat je het heel leuk vindt om te doen en je hebt geen prikkel van buitenaf nodig om tot handelen te komen. Bij extrinsieke motivatie werkt dat anders. Voor handelen is daarbij juist wel een prikkel van buitenaf nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een beloning.

Ik kan nog veel verder uitwijden, maar voor nu houd ik het hier maar bij. Het gaat erom dat je door middel van zo’n beloningssysteem dus ongewenst gedrag bij je kind kunt afleren en gewenst gedrag kunt aanleren. In mijn geval is het plassen op het potje het gewenste gedrag en gaan we daar dus een beloning op zetten.

Beloningssysteem met stickers

Belonen kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Nu is Lise toevallig dol op stickers plakken, dus ik hoefde er niet lang over na te denken hoe haar beloningssysteem eruit zou komen te zien. Elke keer plassen (of poepen, maar ik gok dat dat een volgende fase wordt) op het potje of de wc, betekent dat er een sticker mag worden uitgezocht en opgeplakt. Ik heb Nijntje met een bos ballonnen getekend en het is de bedoeling dat ze elke ballon vult met een stickertje, tot alle ballonnen gevuld zijn. Eventueel kunnen we afspreken dat ze dan een klein cadeautje krijgt of we iets leuks gaan doen, maar ik denk eigenlijk dat de stickertjes an sich haar voor dit moment al voldoende motiveren.

Ik ben geen creatief talent, dus houd daar rekening mee bij het bekijken van mijn creatie, maar hieronder zie je het eindresultaat. Zoals je ziet heeft Lise al één keer op het potje geplast vandaag! En ze was zo blij met het stickertje dat ze meteen weer een plasje wilde doen. Wat natuurlijk niet lukte 😉

beloningskaart

De stickertjes kocht ik trouwens bij Action. Eén velletje met stickers in elfenthema en een ander velletje in bos-/sprookjesthema. Beide voor nog geen euro per stuk, dus zeker een tip om daar eens te gaan kijken als je leuke stickertjes zoekt.

We gaan dit nu dus zo een tijdje doen. Over een maand of twee zal ik een update geven hoe het ervoor staat met de zindelijkheid van Lise. Ik ben benieuwd!

Op welke leeftijd was jouw kindje zindelijk? En hoe heb je dat aangepakt?

11 Comments

 • Reply Laura 21 juli 2016 at 08:48

  Ik vind het super interessant om alle theorieën en verhalen van moeders te horen pver zindelijkheidstraining. Juist wel vroeg beginnen of niet etc. Wij zetten Isa-Lynn voor het badderen altijd even op het potje, gewoon om even te zitten en te wennen/kennismaken. Ze is nu bijna 14 maanden oud.

  Hopelijk is Lise snel uit de luiers, zal voor haarzelf ook als een grote-mensen-iets voelen, hihi..

 • Reply Vera 21 juli 2016 at 09:24

  Tip van een collega van mij. Vooral nu in de zomer.
  Kind in zijn/haar blootje laten lopen. Lekker waterijsjes geven en de hele familie opbellen als ze/hij geplast heeft,
  om te feliciteren. In je blootje is het niet fijn als je nat (plasje) wordt. (handig: ook minder kleren om te wassen)

  • Reply Nicole 28 juli 2016 at 08:36

   Moet het wel echt zomers weer zijn haha. 22 of 23 graden is mij iets te fris om in de blote kont rond te lopen plus je blijft natuurlijk ook niet hele dagen thuis. Bij mijn dochter werkt het trouwens niet. Die geeft er niets om.

 • Reply Fem 21 juli 2016 at 11:11

  Wat een supercool idee qua stickerkaart!
  Mag ik je een ongevraagde tip geven vanuit mijn voormalig werk op de plaspoli in een ziekenhuis? Beloon het goede gedrag (in dit geval: op het potje zitten….6 keer per dag bijvoorbeeld) en niet alleen het resultaat (een plasje). Het meteen goed doen is vaak heel lastig en zo hou je de kinders gemotiveerd omdat ze sowieso stickers kunnen verdienen ongeacht of het lukt 🙂

 • Reply Kleine Prinses 21 juli 2016 at 12:56

  ik ben ook bezig met de zindelijkheidstraining van m’n dochter! in het begin deed ik het met stickers en na 10 stickers een cadeautje… nu vraagt ze al vaak zelf om op het potje te gaan… we zijn goed bezig dus!

 • Reply MetMirjam 21 juli 2016 at 13:02

  Wij gaan binnenkort ook weer een poging wagen, ik ben benieuwd!

 • Reply Isra 21 juli 2016 at 14:59

  Slim! Ik ga maar weer eens beginnen met zindelijkheidstraining poging nummer 1532, haha.

 • Reply Charlotte 21 juli 2016 at 19:20

  Wij proberen het ook met stickers op dit moment. Maar net heeft ze weer gewoon op de badkamervloer geplast… zucht… Werkt hier dus nog niet echt haha

 • Reply jodi - liedthuis 21 juli 2016 at 21:20

  Heel erg leuk zo’n nijntje. En die foto met dat boekje op het potje. Ik smelt zo lief en wijs.

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 30 juli 2016 at 10:58

  Wat een leuk beloningssysteem! Ik ga denk ik ook iets met stickers uitproberen als we binnenkort gaan starten. Ben benieuwd hoe het zal gaan!

 • Reply marjon 2 augustus 2016 at 16:53

  Deze stickerkaart ziet er wel leuk uit.
  Onze dochter was 2,5 jaar zindelijk.
  De kleine man is nu 2,5 jaar maar vindt het nog wel prima zo. Ik wacht dus nog bewust even tot hij eraan toe is.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.