Dagelijkse rompslomp

Zzzz…

27 februari 2011

Slapen, het is belangrijker dan je denkt. Of in elk geval belangrijker dan ik lange tijd heb gedacht. Als ik een nacht niet goed slaap, heb ik daar meestal de hele volgende dag last van. Ik ben prikkelbaarder dan normaal, soms humeurig en, uiteraard, moe. Hoewel sommige mensen genoeg hebben aan een uur of zes slaap per nacht, moet ik toch minstens acht uur onder zeil om echt het gevoel te hebben dat ik een goede nachtrust heb gehad. Toen ik nog thuis woonde en regelmatig ging stappen (met vaak te weinig slaap tot gevolg), irriteerde ik me altijd mateloos aan de opmerkingen van mijn ouders dat het duidelijk te merken was dat ik te weinig slaap had gehad. Eigenlijk konden ze dan beter niets tegen me zeggen, want het was toch niet goed… 😉 In die tijd ontkende ik natuurlijk dat dat slapen er ook maar iets mee te maken had, maar nu weet ik dat ze gewoon gelijk hadden.

Soms kom ik niet aan die acht uur slaap. De redenen zijn uiteenlopend, maar komen uiteindelijk vaak op hetzelfde neer. Zodra ik het gevoel heb dat ik ‘moet’ slapen omdat ik anders de volgende dag iets belangrijks verpest of gewoon een rotdag heb, lukt het voor geen meter meer. Ik lig wel en heb mijn ogen dicht, misschien dut ik af en toe half in, maar echt slapen doe ik niet. Datzelfde gebeurt wanneer ik me druk maak om iets of extreem zenuwachtig ben. Nu gebeurt dat laatste gelukkig zelden, maar het vervelende is dat ik er vooraf al bang voor ben en dat het dan dus ook gebeurt.

Helaas zijn we er nog niet. Er is namelijk ook het zogenoemde ‘van buiten komende onheil’. Zo kampt vriendje al een week met een verkoudheid. Voor hem natuurlijk erg vervelend, maar het heeft ook tot gevolg dat hij behoorlijk snurkt in zijn slaap. Porren is een maatregel die misschien hooguit tien seconden effect heeft. Daarna gaat het gesnurk namelijk weer vrolijk verder. Dit alles heeft tot gevolg dat ik meerdere keren per nacht wakker word en de ochtend erna letterlijk gebroken wakker word.

Naast verkoudheidjes zijn er bij ons gelukkig relatief weinig geluiden te bespeuren die me uit mijn slaap kunnen houden. Nu nog even bewust worden van het feit  dat ik me niet druk moet maken als ik wil slapen en de gebroken nachten zijn verleden tijd.

3 Comments

 • Reply Petra 27 februari 2011 at 20:00

  Ik moet ook 8 uur slapen per nacht, anders dan val ik bijna in slaap op school (ik weet me meestal nog half wakker te houden) of word ik ziek. Op zo’n dag ben ik een zombie, het enige wat ik doe is zitten en lopen.
  Ik kan wel eens 1 nacht op een paar uurtjes verder, maar de volgende nacht moet ik echt weer 8 uur slaap hebben. Je bent dus niet de enige! (En dan slaap ik in het weekend tussen de 9 en 11 uur in een nacht. Als ik maar 8 uur doe, heb ik niet eens genoeg. Ik heb het al sinds ik jong was.)

 • Reply Annouska 1 maart 2011 at 20:46

  Oh getver, vreselijk als iemand je telkens onbewust uit je slaap haalt. Tijd dat hij van die verkoudheid af is. Dan kan jij weer lekker slapen, hmm heerlijk slapen…

 • Reply Monique 2 maart 2011 at 21:10

  Sinds een paar nachten gaat het weer uitstekend… Niets lekkerder dan uitgerust wakker worden 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.