Dagelijkse rompslomp

Veilig fietsen met je baby

7 juli 2014

fietsen

Weken, nee maanden keek ik ernaar uit. Het moment dat ik Lise mee kon nemen op mijn fiets. Met mijn verjaardag kreeg ik van mijn schoonouders een Yepp mini fietsstoeltje. Helaas was Lise toen nog veel te klein om daar in te kunnen. Het stoeltje zette ik daarom, samen met mijn fietsplannen, tijdelijk in de koelkast.

Toen we een tijdje geleden merkten dat Lise steeds langere perioden zelfstandig kan zitten, begon het weer te kriebelen. Laatst besloot M de adapters voor het Yepp zitje alvast op onze fietsen te monteren. Dat was ook het moment dat we erachter kwamen dat het stoeltje niet op mijn toenmalige fiets paste. Tegenvaller! Ik hakte de knoop door en kocht een prachtige splinternieuwe moederfiets.

Even dacht ik dat het hele feest niet doorging, want de voetsteuntjes van het Yepp-zitje kwamen tegen het bagagerek van mijn fiets aan. Terwijl er juist extra ruimte tussen stuur en rek zit om dat te voorkomen! Maar, gelukkig is dat alleen zo op de aller ruimste stand (als de steuntjes helemaal naar beneden zijn) en ik hoop/verwacht dat Lise dan groot genoeg is om naar een achterzitje te verhuizen.

Vanmiddag hadden we alles klaar om een klein rondje te fietsen in het park achter ons huis. Eerst fietste ik met Lise een stukje, toen stopten we even voor wat foto’s en M had de eer om met Lise weer terug naar huis te fietsen. Ze zat zichtbaar te genieten zo voorop de fiets en keek haar ogen uit!

En ook mama is blij, want we zijn een stuk mobieler geworden! Voordat Lise er was deed ik bijna alles op de fiets. We wonen middenin de stad en dan is de auto voor veel dingen niet het meest handige vervoermiddel. Ik loop nu veel, maar met de fiets kan ik toch net wat sneller van A naar B, bijvoorbeeld voor wat boodschappen. Ideaal!

Veilig fietsen met je baby

Net als met alle vormen van vervoer, is het ook bij het fietsen met een baby belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Natuurlijk moet je zorgen voor goede fiets en een degelijk zitje met een 5-puntsgordel. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het nekte van je kindje sterk genoeg is om zijn of haar hoofdje goed rechtop te houden. Aangezien elke baby zich op eigen tempo ontwikkelt is hier geen (gemiddelde) leeftijd voor te geven. Als richtlijn kun je aanhouden dat je net zo lang met je baby mag fietsen, als hij zelfstandig rechtop kan blijven zitten als je hem bijvoorbeeld op een kleedje in de woonkamer zet. Er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee kunt houden. Daarvoor verwijs ik je graag naar een artikel op de website van VeiligheidNL: Baby mee op de fiets.

Neem jij je kindjes vaak mee op de fiets? Of moet je misschien nog even wachten tot dat mag? Ik ben benieuwd naar jullie fietservaringen!

4 Comments

 • Reply Mama van Jenthe (Kelly) 8 juli 2014 at 09:21

  Ah die foto’s lief!! Mijn dochter heeft gister voor het eerst 15 min op de fiets gezeten voor het eerst in haar leventje. Bij opa.. want mama heeft geen goede fiets en nog geen zitje. Wil graag een moederfiets. Mooie fiets heb jij!

 • Reply Nicole 8 juli 2014 at 10:27

  Oooh ik moet nog heel lang wachten! Lijkt me echt super om met je kindje te fietsen.. Geniet ervan!!

 • Reply Linda 10 juli 2014 at 11:54

  Fietsen is echt heerlijk, nu met twee kinderen heb ik een fietskar die ook als buggy gebruikt kan worden. Ideaal!

  • Reply Monique 10 juli 2014 at 16:04

   Heerlijk zeg! Zo’n fietskar lijkt me ook ideaal. En ik wist niet eens dat dat bestond, dat je ze ook als buggy kan gebruiken. Misschien is dat ooit nog wel wat voor ons 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.