Dagelijkse rompslomp

Overdaad schaadt

8 mei 2011

Een beetje cliché is ‘ie wel, maar we kunnen niet ontkennen dat de uitdrukking ‘overdaad schaadt’ in veel gevallen hartstikke waar is. Zo bleek ook maar weer dit weekend. Zaterdagavond stond er een BBQ gepland bij een van mijn tennismaatjes thuis, waar we met een groep van twaalf aten, dronken en tafeltennis speelden…

Ik houd van BBQ’s omdat ze gezellig zijn en het (meestal) mooi weer is. Van de gemiddelde hoeveelheid vlees die je dan geacht wordt te consumeren word ik alleen niet bepaald enthousiast. Ik geniet meer van de salades, de ‘bijgerechten’ en de stokbroodjes met kruidenboter waar je je – echt, ik kan het weten – op zich al behoorlijk misselijk aan kunt eten. Na de BBQ werden er ook nog (door mij meegebrachte) marshmallows tevoorschijn getoverd en ondanks dat mijn maag op springen stond, kon ik ze niet weerstaan. De een na de ander werd geroosterd en opgepeuzeld. Al met al voelde ik me op de terugweg naar huis flink opgeblazen en kon ik even later in bed niet slapen vanwege de buikpijn.

Op zulke momenten ben ik altijd vastbesloten mijn grens de volgende keer beter in de gaten te houden en dus eerder te besluiten dat het genoeg is geweest. Dat het me wat dat betreft toch aan ruggengraat ontbreekt bleek vandaag maar weer. Vanwege Moederdag en de verjaardag van de oma van M (voorheen ‘vriendje’, maar ik ga het beestje maar eens bij zijn naam noemen ;-)) gingen we naar Etenstijd in Tilburg (www.etenstijd.nl). Heel in het kort: maar liefst drie uur lang onbeperkt genieten van de meest uiteenlopende lekkernijen. Na bordje twee zat ik al aardig vol, maar het toetjesbuffet zag er veel te lekker uit om te negeren. Samen met M laadde ik een bord vol met van alles wat ze hadden een klein beetje. Zelf pakte ik nog een wafel die ik overgoot met warme kersen, softijs en slagroom…

Na dat toetje voelde ik me opnieuw opgeblazen. Twee keer in één weekend met over een kleine vijf weken DE bruiloft. Ik denk dat ik er maar eens een complete balansweek tegenaan gooi. Om trouwens nog even terug te komen op de titel van deze blogpost: overdaad schaadt wat eten betreft zeker. Veel lekker eten is op het moment zelf fantastisch, maar dat gevoel is van korte duur en de misselijkheid achteraf niet waard. Wat mij betreft mogen ze het begrip ‘all you can eat’ dan ook schrappen. Geniet, maar eet met mate!

5 Comments

 • Reply Lisettte 8 mei 2011 at 23:01

  Heel goed dit praktijkverhaal Moon ;)… Een mooie theorie! Ik denk dat je hiermee de volgende keer vast wat beter nadenkt!! Ik doe trouwens met je mee deze week, want ook ik heb in de kasten lopen snaaien bij mijn ouders… en gisteren op een feestje veel hapjes en heel veel wokkels op! En DE bruiloft is al over een paar weekjes ;)…..

  (Grappig trouwens die naamsverandering van “Vriendje”, dit terwijl je het beestje binnenkort “Mijn man” mag noemen….!!)

 • Reply annouska 10 mei 2011 at 22:10

  Ik wil altijd zoveel mogelijk proeven als het onbeperkt eten is. Maar ik heb er ook van geleerd dat het dus niet kan, dus probeer ik nu nieuwe dingen op zo een moment uit en zeer kleine porties; waardoor ik van alles proef maar niet te veel.

  Enne toetjes doe ik altijd sowieso pas het liefst een uur na het diner zelf. Misschien een klein tipje? 😉

 • Reply Rosanneke 12 mei 2011 at 10:53

  Haha, Etenstijd is beroemd en berucht..Ik ben er 1 keer geweest: nooit meer. Gezellig eten is anders, vind ik. En het opgeblazen en volle gevoel naderhand is het me niet waard.
  Geniet van de voorbereidingen van jullie bruiloft! Het is zooo leuk! Ik ben zelf in december getrouwd en wou dat ik nog eens mocht..

 • Reply Gertjan 12 mei 2011 at 20:52

  Ik ben van mening dat bij een bbq nooit genoeg gegeten kan worden. Buikpijn, opgeblazen gevoel of niet. Het maakt mij niet uit. Dan heb ik tenminste nog het idee dat ik het ergens voor gedaan heb 🙂

 • Reply Suusie 16 mei 2011 at 20:40

  Het scheelt al heel veel vind ik, als je jezelf gezonde eetgewoontes aanleert. Ik kan me onbeperkt ongans eten aan fruit bijvoorbeeld, en dan zit ik wel echt BOM vol (=prettig) maar een paar uur later merk ik er niets meer van – terwijl als ik een 200g-reep chocolade wegwerk bijvoorbeeld, dan heb ik de rest van de dag buikpijn en de volgende dag nog last van m’n darmen.

  En ‘gezond’ is trouwens heel breed hoor. Ik eet regelmatig chili als avondeten (verschillende soorten bonen + mais + paprika’s + tomaten + ui + knoflook + gemalen komijn + gemalen koriander + oregano + chilipoeder) met naturel tortillachips erbij en dat is voedzaam, vullend en gezond. Dus ik zou niet zozeer gaan voor ‘minder’ eten maar eerder voor ‘ander’ eten..

  ik merk nu dat ik hele zoete dingen die ik zooo lekker vond (zoals B&J’s ijs, bonbonbloc) eigenlijk veel te zoet en ‘vlak’ van smaak vind. Bizar, hoe je smaak zo kan veranderen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.