Dagelijkse rompslomp LIFESTYLE PERSOONLIJK

Mijn schoonmaakroutine!

28 januari 2013
Bron: Weheartit.com

Het huishouden doen is niet mijn grootste hobby, maar ik kan ook niet zeggen dat ik het erg vind om te doen. Toch ben ik er in het verleden achter gekomen dat ik het lastig vind eraan te beginnen. Als ik eenmaal bezig ben, vind ik het helemaal niet erg. Daarom besloot ik een paar maanden geleden een soort vaste schoonmaakroutine op te stellen. Ik redeneerde vanuit het idee dat wanneer ik elke dag van de week iets zou doen, het altijd min of meer schoon en opgeruimd zou zijn. Bovendien zou ik daarmee voorkomen dat ik in het weekend een hele dag bezig ben en heb ik tijd over voor leukere dingen. En door de dingen ‘vast te leggen’ werd ook de kans groter dat ik me ertoe zou zetten.

Ik hanteer de routine nu enkele maanden en het bevalt me nog beter dan verwacht. Doordat ik alle taken in stukjes heb gehakt, is het eigenlijk altijd zo gepiept. Ook heb ik het idee dat op deze manier alles redelijk ‘schoon’ blijft. Omdat ik er zo enthousiast over ben,  leek het me leuk mijn routine hier eens te delen. Wellicht kun je er inspiratie uit opdoen!

Maandag

  • Wc beneden schoonmaken
  • Zolder opruimen en stofzuigen

De week is net begonnen, dus ik maak het mezelf niet al te moeilijk. De wc beneden heb ik zo schoongemaakt en de studeerkamer op zolder is meestal niet rommelig. Even stofzuigen en klaar is Kees. Als er was hangt (en dat is meestal het geval) vouw ik die op en draai ik indien nodig een nieuwe was.

Dinsdag

De dinsdagavond is min of meer mijn vaste sportavond. Toen ik nog werkte vond ik het daarom fijn om die avond verder niets te hoeven. Geen huishoudelijke klusjes op dinsdag dus!

Woensdag

  • Badkamer schoonmaken

Het ergste klusje van allemaal vind ik het schoonmaken van de badkamer. Daarom hoef ik op woensdag alleen dat te doen. Ik gebruik een badkamerreiniger voor de wastafel, de douche en het toilet. Ik leeg de prullenbak en wasmand, hang schone handdoeken op en om de week dweil ik de vloer. Ik ben altijd blij als ik dat weer achter de rug heb.

Donderdag

  • Keuken schoonmaken

Elke dag na het koken probeer ik het aanrecht schoon te maken en de gebruikte pannen af te wassen. Op donderdag is het tijd voor de wat grotere schoonmaak. Dat houdt in dat ik het gasfornuis grondig poets, net als het aanrechtblad en de wasbak. Eens in de maand neem ik ook alle keukenkastjes van buiten af.

Vrijdag

  • Woonkamer & hal schoonmaken

Op vrijdag was ik altijd vrij en had ik dus extra tijd voor klusjes in huis. De grootste ruimte, de woonkamer, heb ik daarom op vrijdag ingepland. En dat komt neer op opruimen, stoffen, stofzuigen en de planten water geven. Omdat de hal aan de woonkamer vast zit vind ik het handig om die meteen mee te pakken. Dit vind ik meestal de minst erge en meest voldoening gevende klus, omdat je achteraf echt ziet dat er iets gebeurd is 🙂

Zaterdag

Op zaterdag gaan we vaak iets doen buiten de deur, dus verder dan het draaien van een was komt het die dag meestal niet. Daarom heb ik op zaterdag geen specifieke klusjes ingepland.

Zondag

  • Bovenverdieping schoonmaken
  • Bed verschonen

Op zondag is de hele bovenverdieping aan de beurt. Ik stof en stofzuig alle kamers, inclusief de badkamer en verschoon ons bed. Met frisse lakens de nieuwe week in vind ik zo fijn!

En zo zijn we de week rond en heb ik alle ruimtes in huis gehad. We hebben ook nog een tuin, maar daar hoeft sinds we die ‘verbouwd’ hebben gelukkig niet zoveel aan te gebeuren. Klusjes in de tuin doen we meestal in het weekend, als het lekker weer is en we er zin in hebben…

Overigens doe ik niet alles alleen. Mijn man helpt vaak genoeg mee. Maar nu ik (tijdelijk) geen werk heb en hij wel fulltime werkt, vind ik het niet meer dan logisch dat ik het grootste deel van de huishoudelijke werkzaamheden op me neem.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe jij het huishouden doet. Heb jij bijvoorbeeld ook een vaste schoonmaakroutine? Pak jij dingen heel anders aan, of lijkt jouw werkwijze op de mijne? Laat het me weten!

 

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.