Dagelijkse rompslomp

Lise’s slaapritme

17 juni 2014

foto 5

Iedereen kent de uitdrukking ‘slapen als een baby’ wel. Wordt daarmee bedoeld dat baby’s er altijd zo lekker vredig uitzien als ze liggen te slapen? Ik denk het, want als het staat voor de duur dat een baby slaapt zijn er toch grote verschillen. Zo slaapt de ene baby al met twee maanden een hele nacht door, terwijl een andere het voor zijn eerste verjaardag nog nooit gedaan heeft. En ik ken baby’s die het met zes maanden met één dutje per dag redden, maar ook die met gemak drie keer per dag hun oogjes sluiten.

Het leek me wel interessant eens op een rijtje te zetten hoeveel Lise nu gemiddeld slaapt per etmaal en op welke tijden (ongeveer).

Als het op slapen aankomt zijn we gezegend met een meisje dat niet alleen heel tevreden en blij naar bed gaat maar ook nauwelijks wakker wordt voordat ze uitgerust is. Ik besef heel goed dat we onze handjes mogen dichtknijpen met zo’n goed slapende baby.

Lise krijgt al vanaf het begin flesvoeding en ik vermoed dat dat er wel aan meegeholpen heeft dat ze sinds ze zeven weken is de hele nacht doorslaapt. Maar ook overdag doet mevrouw graag een dutje. Ze heeft eigenlijk altijd tussen de voedingen in geslapen. Momenteel  (ze is nu bijna zeven maanden) heeft Lise vier eetmomenten per dag en daartussen slaapt ze. Haar slaapschema ziet er daarmee ongeveer als volgt uit:

9.00 – 10.30 Wakker – fles 1
10.30 – 12.00 Slapen
12.00 – 13.30 Wakker – fruit & fles 2
13.30 – 15.00 Slapen
15.00 – 16.30 Wakker – fles 3
16.30 – 18.00 Slapen
18.00 – 20.00 Wakker – groente & fles 4
20.00 – 9.00 Slapen

Zoals je ziet doet Lise dus nog drie slaapjes overdag. Meestal slaapt ze dan anderhalf a twee uur aan een stuk. Ik moet er wel bij zeggen dat dat alleen geldt als we de hele dag thuis zijn. Als ik haar meeneem in de wandelwagen slaapt ze wel, maar hoogstens drie kwartier per slaapje. Het lukt haar dan vrijwel nooit langer te slapen en dat is best lastig, want ze is dan wel moe en soms wat humeurig als we thuis komen. Als het nog geen tijd is voor een fles leg ik haar bij thuiskomst meestal meteen in bed zodat ze nog wat kan bijslapen en meestal maakt ze daar gretig gebruik van.

Volgens mij gaat ze vergeleken met andere baby’s vrij laat naar bed en staat ook wat later dan gemiddeld op. Dat komt omdat ik niet buitenshuis werk en dus ook wat later op kan staan. Eigenlijk is dit het ritme waar iedereen op dit moment tevreden mee is.

Ik ben heel benieuwd hoeveel jullie kindjes slapen en welke tijden jullie ongeveer aanhouden. Deel je het met me in een reactie?

4 Comments

 • Reply Nicole 17 juni 2014 at 14:24

  Oooh ik heb er eigenlijk helemaal niet op gelet hoeveel ze slaapt. Leuk om te lezen hoe Lise het doet! En ik denk ook dat de flesvoeding meehelpt in het al vrij snel ’s nachts doorslapen. Fay deed dit ook al erg snel. Maar lag misschien ook deels aan het ziekenhuis.

  Als je het niet erg vindt dan ga ik hier eens op letten de komende dagen en plaats ik het in een artikeltje. Met een linkje naar jou uiteraard 😉

 • Reply Miranda 17 juni 2014 at 17:03

  Mijn dochter Mila (10 mnd) slaapt in principe 2x overdag. Maar bij ons is het ritme ook verlegd. Mijn vriend werkt in de horeca en is dus ’s ochtends thuis. Als ik naar m’n werk ga maak ik Mila wakker en dan krijgt ze rond half 9 de fles.
  Dan tussen half 11 en 11 uur krijgt ze de fruithap.
  Hierna volgt een slaapje van ongeveer 2 uur.
  Rond half 2/2 uur een broodje en melk.
  Na de lunch gaan we meestal de deur uit (boodschappen doen/wandelen/fietsen).
  Bij thuiskomst een koekje/soepstengel en drinken, water/limo.
  Rond 6 uur groente + toetje.
  Om 7 uur gaat ze naar bed.
  En dan rond 10 uur nog een fles.

  Van dat avondslaapje willen we af. Gaan binnenkort beginnen met haar na het avondeten op houden en dan nog fles. Kijken of ze dan klokje rond wil slapen.

  Mila slaapt al vanaf het begin door. Nou ja, we lieten haar zelf komen ’s nachts voor de fles. En dat werd steeds later. Nu wordt ze soms weleens wakker ’s nachts omdat ze verkeerd ligt in d’r bedje ofzo. Maar over het algemeen hebben wij ook geen klagen ’s nachts.

 • Reply Anna 17 juni 2014 at 17:32

  Omg so fascinating!!

 • Reply Nicky 17 juni 2014 at 20:17

  Wat slaapt ze heerlijk lang, voor jou zeker fijn.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.