CHALLENGE Dagelijkse rompslomp

Keukenprinses in de dop

7 januari 2013

Toen ik nog bij mijn ouders woonde vond ik koken leuk, maar sinds ik op mezelf woon heeft mijn liefde voor koken zich pas echt ontwikkeld. Met ‘liefde voor koken’ bedoel ik overigens niet urenlang in de keuken staan. Daar heb ik simpelweg het geduld niet voor. Nee, een maaltijd die in een half uur klaar is en dan zo heerlijk smaakt dat je baalt dat je niet een extra portie gemaakt hebt. Daar hou ik van.

Een van de doelen van het Day Zero Project dat ik ruim twee jaar geleden startte, was minder uit pakjes en zakjes koken. Natuurlijk, die dingen zijn enorm handig als het je aan tijd ontbreekt om alles zelf te maken of gewoon geen zin hebt om een recept te zoeken. Maar ik heb ontdekt dat een gerecht met verse ingrediënten en kruiden zelf maken helemaal niet zo veel meer tijd hoeft te kosten en het is zoveel lekkerder. Misschien niet eens alleen vanwege de smaak, maar ook omdat het je een kick geeft dat je die saus of marinade ‘from scratch’ zelf op smaak hebt gebracht. Daar kan geen pakje of zakje tegenop.

Jamie in 15 minuten

Helemaal blij werd ik toen ik van Sinterklaas het ‘Jamie Oliver in 15 minuten’ kookboek kreeg. Mijn ervaring (of is het mijn onervarenheid?) is dat je gemiddeld genomen wel iets meer dan 15 minuten nodig hebt, maar zeker is dat je binnen een half uur een overheerlijke maaltijd op tafel tovert. Niet lang nadat ik het kookboek in bezit had, besloot ik een keukenmachine aan te schaffen. Zo eentje met tig functies: een citruspers, blender en noem maar op. Veel sausjes, maar ook groentemixen, maak je daarmee in een handomdraai. Ik vond dat ik me daar wel op mocht trakteren nu ik zoveel minder uit pakjes en zakjes kook.

Bron: Jamie Oliver, Jamie in 15 minuten

Deze week staat er weer een recept uit het boek van Jamie op de planning: de ‘Chili con carne gehaktballen’ met bulghur. Ben benieuwd of het net zo lekker smaakt als dat het eruit ziet! Ik zal alleen wel wat spaarzamer zijn met de koriander, omdat mijn wederhelft daar niet echt blij van wordt. Het bosje groen dat je bij Jamie zo gezellig op elk bord ziet liggen, gaat hem bij ons dus niet worden…

Hoe is het met jouw kookkunsten gesteld?

 

 

 

 

2 Comments

 • Reply MiekeLu 7 januari 2013 at 22:01

  Lijkt me super handig, zo’n keukenmachine. Wat me tegenhoudt om er één aan te schaffen is de plek die zo’n ding in neemt. Ik heb niet veel ruimte in de keuken.
  Mijn kookkunsten zijn wel redelijk denk ik. Ik zou weer eens wat meer tijd moeten nemen om wat lekkerder en uitgebreider te koken dan de telkens terugkerende recepten. Goed voornemen voor dit jaar. 😉

 • Reply Marcella 9 januari 2013 at 13:44

  Ook mijn streven om meer zelf te maken. Het is simpelweg gezonder maar ook véél lekkerder! Ik gebruik als inspiratiebron nu ‘Koken zonder pakjes en zakjes’ van Karin Luiten. Maar Jamie’s boek staat ook zeker nog hoog op mijn wishlist!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.