Dagelijkse rompslomp

Graaicultuur

29 november 2009

Ken je ze? Mensen die beurzen afstruinen op zoek naar gratis hebbedingetjes? Ik wist dat ze bestonden, maar gisteren heb ik het van dichtbij mee mogen maken. Voor mijn werk stond ik op een beurs, zo’n beurs waar voornamelijk geitewollesokken-types op af komen. Natuurlijk had onze stand, net als alle andere stands op de beurs, een aantal leuke gadgets om mensen te trekken. Zo hadden we winkelwagenmuntjes met ons logo erop gedrukt, paraplu’s en setjes golfballen. Ook deelden we gratis kopjes koffie uit samen met chocolademunten (vanwege Sinterklaas).

Het werkte als een trein. De gratis kopjes koffie waren niet aan te slepen en velen deden een gulzige greep in ons schaaltje chocolade. Toen later op de dag ook de nootjes en drankjes op tafel kwamen was het hek van de dam. Een man wist het te presteren om het schaaltje borrelnootjes maarliefst drie keer in zijn eentje leeg te eten. Na de derde keer besloot ik maar niet meer bij te vullen voordat hij weg was.

Als ik er achteraf over nadenk vind ik het mooi dit gedrag eens van heel dichtbij te hebben meegemaakt. Meerdere malen ben ik overspoeld door een golf van plaatsvervangende schaamte, maar bij sommigen vond ik het zelfs wel aandoenlijk. Zoals de bejaarde vrouw die wat extra chocomunten voor haar kleinkinderen vroeg en haar handtas letterlijk vol laadde met het snoepgoed. Naast dit alles heeft het natuurlijk een positief effect gehad. Het feit dat mensen naar je stand komen biedt je de kans een gesprek met ze aan te knopen en dat is uiteindelijk toch waarvoor je op zo’n beurs staat.

3 Comments

 • Reply Lnnkz 4 december 2009 at 18:19

  Oh dat vind ik toch zo verschrikkelijk!

 • Reply Liz 4 december 2009 at 18:51

  Ik krijg er ook last van plaatsvervangende schaamte van.

 • Reply Gertjan 8 december 2009 at 22:39

  Je zou voor de grap eens moeten rond kijken op de huishoudbeurs. Ik heb vrouwen zien wandelen (ja ik ben er vroeger een keer geweest), die tassenvol hadden met gratis producten en bij elk standje vroegen.. Is dit gratis?

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.