Dagelijkse rompslomp

De nieuwe ‘echte’ Sinterklaas

13 november 2011

De Sinterklaastraditie is mij met de paplepel ingegoten. Het was het feest van het jaar. Van het zetten van de schoen als de Sint in het land was tot aan 5 december: Pakjesavond. Mijn broertje en ik zongen dan uit volle borst alle Sinterklaasliedjes keihard mee tot er gestrooid werd en er uiteindelijk zakken vol cadeautjes bij de voordeur stonden.

Anders dan veel andere kinderen geloofde ik zo (goed)heilig in het bestaan van de beste man, dat mijn moeder me uiteindelijk zelf heeft moeten vertellen. Kapot was ik ervan. En ik vond het ongelooflijk dat ik nooit had gemerkt dat het mijn ouders zelf waren die strooigoed door de kamer gooiden en ervoor zorgden dat de cadeautjes onopgemerkt in de hal werden gezet.

Natuurlijk keek ik altijd trouw naar de intocht op tv, maar we gingen ook weleens hier in Eindhoven kijken hoe de Sint met zijn pieten de rentree maakten. Ik wist altijd heel goed dat de Sint op tv een andere was dan die bij de Eindhovense intocht, de Sint op school en die Sint die jaarlijks een paar dagen bij de Bijenkorf op een stoel zat. Die andere waren volgens mijn moeder ‘hulpsinten’. En dat vond ik prima.

Ik vond het een geruststellend idee dat de echte Sint altijd zichzelf was en dat ik daarop kon vertrouwen. Naar de intocht op tv ben ik altijd trouw blijven kijken. Maar dit jaar was anders dan anders. Niemand minder dan Kees Flodder heeft het stokje na 25 jaar van die goede oude Bram van der Vlugt overgenomen. Dat nieuws bereikte ons afgelopen voorjaar al, in een speciale editie van het Sinterklaasjournaal:

Het was een hele omschakeling toen ik zaterdag zat te kijken. De nieuwe Sint moet duidelijk nog in zijn rol komen. Hij gebruikte iets te vaak dezelfde woorden en bewoog veel te jeugdig voor zijn leeftijd. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste kinderen er geen pepernoot minder om hebben gegeten, maar ik moest toch even slikken. Mijn ‘echte’ Sint bestaat niet meer.

1 reactie

  • Reply Annouska 14 november 2011 at 12:47

    Nou ik heb er geen seconde van gezien omdat ik van huis was, maar ik hoor van zoveel volwassenen dat het niet meer is zoals het was. Ik ben dan ook blij dat ik elke seconde gemist had, maar om eerlijk te zijn had ik wel meer van hem verwacht..

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.