Dagelijkse rompslomp

Burgerlijk?

14 november 2009

Een collega vertelde gisteren over een test die het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) in samenwerking met www.motivaction.nl heeft opgezet. Samen hebben zij het Mentality-model ontwikkeld, waarbij mensen worden gegroepeerd naar hun levensinstelling. Met behulp van leefstijlen en waardepatronen is consumentengedrag beter te verklaren. Daarnaast wordt door het onderzoek naar de belevingswereld meer inzicht in het alledaagse leefpatroon van Nederlanders verworven.

Aangezien het vrijdagmiddag was en ik dus al met één voet in het weekend stond, besloot ik de test voor de grap maar eens te gaan doen. Ik beantwoordde alle vragen zo eerlijk mogelijk en wachtte met spanning op de e-mail die de uitslag zou bevatten. Het was alsof ik op de uitslag van een belangrijk tentamen zat te wachten. Er verstreken enkele minuten, maar daar verscheen dan eindelijk de mail:

“Zojuist hebt u deelgenomen aan de Mentality-waardentest. Aan de hand van uw antwoorden hebben we bepaald welk waardenprofiel het best bij u aansluit. Uw profiel vertoont de meeste overeenkomsten met dat van de moderne burger.”

Oké, dacht ik. De moderne burger, dat klinkt best goed? Toen las ik verder…

De moderne burger
De conformistische, statusgevoelige burger die het evenwicht zoekt tussen traditie en moderne waarden als consumeren en genieten.

“Traditionele waarden als respect, discipline, orde en familiegeluk worden binnen de moderne burgerij belangrijk gevonden. Daarnaast streven mensen binnen dit milieu ernaar om verder te komen in de maatschappij, zowel vanuit de behoefte om nieuwe ervaringen op te doen als vanuit de wens een hogere levensstandaard te bereiken. Mensen binnen dit milieu plannen hun leven zorgvuldig, zijn toekomstgericht en proberen de juiste balans te vinden tussen het aangename en het noodzakelijke. Werken is voor de moderne burgerij belangrijk. Mensen uit dit milieu blijken in hun vrije tijd op verschillende terreinen actief te zijn. Veel voorkomende activiteiten in de vrijetijdssfeer zijn: winkelen, wandelen, sporten en modelbouw. Het gezinsleven neemt een belangrijke plaats in en met de familie onderhoudt men nauwe contacten.”

Conclusie: ik ben BURGERLIJK! De collega tegenover mij grapt er altijd over en ik ontken dan in alle staten dat ik een burgerlijk meisje ben, maar nu is het dus via een serieuze test bevestigd en heb ik geen poot meer om op te staan.

Niet veel later besloten mijn drie naaste collega’s de test ook eens te doen en natuurlijk kwamen er bij hen hele andere uitslagen uit. Moderne burger stond bij alledrie ergens onderaan de lijst. Ik voelde me opeens een hele vreemde eend in de bijt en vroeg via msn of vriendje de test ook eens wilde invullen. Mogen jullie raden wat eruit kwam. Jazeker… wij zijn samen moderne burgers en we zijn er trots op!

3 Comments

 • Reply Patty 16 november 2009 at 14:31

  leuke test! kun je je wel een beetje vinden in de uitslag, ook al klinkt “burgerlijk” misschien een beetje negatief? ik heb de test zojuist ook gedaan en ik ben een postmoderne hedonist.

 • Reply MNQ 16 november 2009 at 23:00

  @ Patty: Jawel hoor, uiteindelijk ben ik er blij mee en ik geloof ook wel dat het bij me past. Wat was de beschrijving bij de postmoderne hedonist? Vind je dat dat bij je past?

 • Reply Gertjan 17 november 2009 at 17:56

  Ik ga die test toch ook eens doen. Ik ben wel benieuwd of ik mezelf er in kan vinden.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.