Dagelijkse rompslomp

Blue monday

18 januari 2010

Een Britse psycholoog heeft vastgesteld dat vandaag (de derde maandag in januari) de meest deprimerende dag van het jaar is. Dit zou met name worden veroorzaakt door een gebrek aan geld na de feestdagen, slecht weer en het falen van goede voornemens. Ik las vandaag op de website van de Telegraaf dat een Nederlandse psycholoog dit tegenspreekt, maar ik denk dat het voor sommige mensen weldegelijk opgaat.

Als ik naar mezelf kijk.. de periode na de feestdagen tot mijn verjaardag (5 maart) vind ik altijd maar een saaie, sombere en kille tijd. Natuurlijk zit ik niet constant zielig te zijn in een hoekje, maar ik merk weldegelijk dat ik in de lente en zomer vaker vrolijker ben.

Wat de Nederlandse psycholoog uitlegde, is dat elke maandag eigenlijk als een soort ‘blue monday’ bestempeld kan worden. In het weekend willen we graag leuke dingen doen, waardoor we vaak later in bed liggen. Op maandag gaat de wekker toch weer vroeg en dat resulteert in een tekort aan slaap. Een tekort aan slaap leidt vervolgens weer tot stemmingsverlies en een futloos en ‘depri’ gevoel.

Dat bovenstaande herken ik wel. Ik merk dat ik de laatste weken van zondag op maandag erg slecht slaap. Waarschijnlijk komt het doordat ik op zondag uitslaap en er dan moeite mee heb ’s avonds toch op tijd in slaap te vallen. Ik heb dan ook nog eens de pech dat ik, wanneer het niet lukt in slaap te vallen, begin te piekeren. En zodra je gaat denken ik móet slapen, dan kun je het wel vergeten. De rest van de week heb  ik er gelukkig geen moeite meer mee en voel ik me overdag ook een stuk fitter en vrolijker.

3 Comments

 • Reply Sanne 18 januari 2010 at 22:02

  Ik vond januari ook altijd een hele depressieve maand maar nu heb ik elke week wel leuke dingen te doen en heb allemaal leuke weekendjes gepland waar ik naar kan kijken, dus ik heb geen last gehad van Blue Monday 🙂

 • Reply Gertjan 19 januari 2010 at 10:28

  Gisteren had ik weinig moeite met de Blue Monday, ik ben in weken niet zo productief geweest zelfs. Maar maandag is voor mij normaal gesproken ook een sombere dag. Na het weekend is het toch verrekte lastig om weer te beginnen

 • Reply Marieke 19 januari 2010 at 12:43

  Ik vind maandagen nooit leuk. Maar goed, ze horen erbij!
  En mijn goede voornemens staan nog steeds, dus op zich heb ik geen reden om extra depressief te zijn!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.