COLUMN

‘Mama, leg je telefoon nu eens weg!’

16 november 2018

telefoon

Soms ben je je van geen kwaad bewust, tot je kleuter je ergens op wijst en je je instant schuldig voelt. Ik heb al weleens geschreven over het binnen de perken houden van beeldschermtijd. Als het om mijn kinderen gaat dan. Want hoewel ik me altijd voorneem om mijn telefoon weg te leggen en mijn laptop dicht te klappen als ik met hen ben, blijkt dat in de praktijk toch verdomde lastig.

‘Even wachten schatje, mama moet even iets opzoeken.’ Meestal heb ik niet eens door dat de kinderen mij niet kunnen bereiken doordat ik met mijn neus tegen het scherm van mijn smartphone gedrukt zit. Zonder erbij na te denken heb ik het apparaat gepakt en is de zoekopdracht in Google ingevoerd. En dat kan van alles zijn. Van hoe lang je broccoli ook alweer moet koken (nuttige info) tot wanneer de kaarten voor Concert at SEA in de verkoop gaan (ook nuttig, maar niet per se urgent).

En dan heb ik het nog niet eens over Whatsapp. Want hoewel het geluid van mijn telefoon eigenlijk altijd uit staat, krijg ik wel een pushbericht als iemand me een berichtje stuurt. En omdat ik natuurlijk van tevoren niet weet of het dringend is of niet, wil ik dan toch kijken.

Maar hoe ‘erg’ is het eigenlijk? Mijn kinderen groeien immers beide op met social media, smartphones, tablets en on demand televisie. Mijn zoon is twee maar weet al minstens een half jaar hoe je moet swipen. En mijn dochter weet de YouTube-app op onze tv feilloos te vinden en zoekt daar, als ze dat van mij mag, zelf de video’s uit die ze wil kijken.

Schermloze quality time

Het blijft een gevoelsdingetje. Want aan de ene kant zie ik de positieve dingen van online media. Maar aan de andere kant wil ik juist die schermloze quality time bewaken. Zeker als mijn kinderen aangeven dat ze mijn volledige aandacht willen en niet die van mij in innige omhelzing met mijn iPhone. Misschien toch het ding maar eens helemaal uit zetten die paar uur in de middag dat ik alleen ben met mijn kinderen?

Maak jij je ook weleens ‘schuldig’ aan bovengenoemd gedrag? En hoe voel jij je daarbij?

Afbeelding smartphone afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.