COLUMN

Kerst(boom)stress

11 december 2018

kerstboom

Vroeger gold bij ons thuis de regel: ‘Sint eruit, boom erin’. Zodra Sinterklaas op 6 december weer naar Spanje vertrok, gingen wij erop uit om een kerstboom te scoren. Die dan liefst nog diezelfde dag met lampjes en ballen erin in de woonkamer stond te shinen. Vorig jaar kocht ik samen met Lise een ‘kerstboom voor een piek’ bij IKEA. Ik was van plan haar komende woensdagavond weer mee te nemen naar het Zweedse warenhuis om samen te eten en daarna een boom uit te zoeken. Weliswaar bijna een week te laat volgens die oude regel, maar daar kon ik wel mee leven.

Afgelopen vrijdag begon de verkoop van kerstbomen bij onze lokale IKEA-vestiging. Mijn broertje reed er zaterdag heen en zou er voor hemzelf en voor mijn ouders eentje meenemen. Ik wilde graag met Lise gaan. Het weekend kwam ons niet zo goed uit, dus had ik onze date voor woensdagavond in de agenda gezet. Nietsvermoedend waren we zaterdagmiddag met z’n vieren boodschappen aan het doen, toen mijn broertje de volgende foto in de Familie-app stuurde:

Wat?! Ik kon mijn ogen niet geloven. Ruim een dag nadat de verkoop was gestart, was er dus bij ‘onze’ IKEA al geen boom meer te krijgen. Van vorig jaar weet ik dat de voorraad altijd enorm is, dus wat een drukte moet dat afgelopen vrijdag (en een deel van de zaterdag) zijn geweest. Daar had ik sowieso geen zin in, vandaar mijn plan om op een doordeweekse avond te gaan. Maar dat plan kon ik nu dus laten varen.

Een plan B had ik nog niet. Maar maandag wilde ik opeens helemaal niet meer wachten en zo snel mogelijk die boom geregeld hebben. Natuurlijk zijn er plekken genoeg waar je een kerstboom kunt scoren. Ik appte M dat ik na het eten even met Lise op pad wilde voor een boom. De tuincentra hier in de buurt bleken allemaal om 18:00 uur te sluiten. Maar Praxis was nog open en dat werd onze bestemming. Het bleek vrij lastig om een boom vast te houden en tegelijkertijd de vorm en dichtheid van de takken te boordelen. Maar gelukkig wilde Lise wel even een fotootje van me maken met twee ‘kanshebbers’. Uiteindelijk namen we de boom op rechts mee naar huis.

Oké dat klinkt vele malen makkelijker dan het in de praktijk ging. We hebben maar een klein autootje en de boom die we uiteindelijk uitkozen bleek meer dan 2 meter groot. Maar met wat instructies van mijn vader, die ik even belde om te vragen of het überhaupt technisch mogelijk was om een boom van dat formaat in mijn auto te krijgen, én de nodige wilskracht kreeg ik het voor elkaar om zowel kind als boom veilig thuis af te leveren.

En nu staat de boom me op een halve meter afstand aan te kijken, maar kan ik echt de kracht niet meer opbrengen om de lampjes erin te hangen… Dat komt morgen wel. In elk geval ben ik weer voor een jaar kerstboomstress-vrij.

Staat bij jullie de kerstboom al? Is het een echte of een kunstboom en waar heb je hem gekocht?

Heb je niet alleen last van kerststress, maar ben je over het algemeen veel meer gestresst dan goed voor je is? Kijk dan eens naar deze cursus voor minder stress in je leven.

Afbeelding kerstboom afkomstig van Shutterstock.

4 Comments

 • Reply MarjonS 11 december 2018 at 16:23

  Mijn schoonmoeder zei het zaterdag ook al, Ikea Heerlen ook alle bomen, grote, uitverkocht.
  Gelukkig nog 1 gevonden.

  • Reply Monique 11 december 2018 at 22:58

   Jammer hè? Hopelijk kopen ze volgend jaar wat ruimer in. Gelukkig heb je er toch nog een weten te vinden. Fijne kerstdagen alvast!

 • Reply ilsa siemes 11 december 2018 at 22:52

  Lang leve de kunstboom. Hop, even naar zolder en de boom is zo gehaald, zonder stress en op een moment dat het je uitkomt.
  Oké, eerlijk is eerlijk, het opzetten is wel even een flink karwei, met name het uitvouwen van alle takken (zeker als je nogal precies bent zoals ik…)
  Helaas is een kunstboom hier ook een moetje. Met een man in huis die enorm allergisch is voor alles wat groeit en bloeit, takken, veren of haren heeft, hebben we geen andere keus (tenzij de boom voor de man gaat :-P)
  Nu ik eenmaal aan een goede kunstboom gewend ben, zou ik ook niet anders meer willen.

  • Reply Monique 11 december 2018 at 23:01

   Het scheelt inderdaad dat je er niet over na hoeft te denken hoe je dit jaar nu weer aan een boom komt. En ik geloof goed dat het opzetten wat werk kost ja, maar als hij eenmaal staat is het wel prachtig! Sommige kunstbomen zijn bijna niet van echt te onderscheiden vind ik. Fijn voor je man dat hij voor de boom gaat 😉 Alvast een fijne kerst voor jou en je gezinnetje!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.