COLUMN

Is de geboorteplaats van je kind zo’n big deal?

26 januari 2017

Gisteren kreeg ik een nieuwsbericht onder ogen met de titel ‘Vrouw moest bevallen in Hoofddorp: ‘Ik baal dat mijn dochter geen Amsterdamse is’. De vrouw belandde met 35 weken zwangerschap in het ziekenhuis. Ze moest een keizersnede ondergaan en omdat er in Amsterdam op dat moment onvoldoende medici beschikbaar waren werd ze met spoed overgeplaatst naar Hoofddorp.

Dat deze vrouw waarschijnlijk dankzij adequaat medisch handelen een kerngezonde dochter op de wereld zette was natuurlijk prachtig. Maar de vrouw was er niet zo blij mee dat zonder overleg werd besloten dat dat in Hoofddorp zou gebeuren. Haar dochter had nu immers niet ‘Amsterdam’ als geboorteplaats in haar paspoort staan, maar ‘Hoofddorp’. En ze is toch echt Amsterdamse!

Mijn mond viel open toen ik dit bericht las. De vrouw zou zelfs haar beklag hebben gedaan bij het Amsterdamse ziekenhuis, omdat ze daar al onder controle stond en ‘ze zo ziek was dat ze toch wel wisten dat ze vroeg zou bevallen en best een kamer voor haar vrij konden houden’. Alsof een ziekenhuis een register bijhoudt van alle zwangeren die op het punt staan hun kind op de wereld te zetten en daar alvast een kamerindeling op maken!

Kijk, ergens begrijp ik heus haar teleurstelling wel. Ze is Amsterdamse en daar is ze trots op. Natuurlijk is het dan leuk als je dochter dan net als jij de naam van de hoofdstad in haar paspoort heeft staan. Maar is het niet vele malen belangrijker dat het ziekenhuis op tijd wist te regelen dat ze op het nippertje in een ander ziekenhuis terecht kon waar mensen beschikbaar waren om haar dochter gezond en wel op de wereld te zetten?

Zoals je weet ben ik Eindhovense en hoewel ik het een fijne stad vind, heb ik nooit een seconde getwijfeld mijn kinderen in het naburige Veldhoven op de wereld te zetten. Gewoon omdat ik dat een fijn ziekenhuis vind, ze er heerlijke kraamsuites hebben en het gewoon goed voelde toen we daar een rondleiding kregen. Dat mijn kinderen allebei ‘Veldhoven’ in hun paspoort hebben staan vind ik eerlijk gezegd totaal niet belangrijk.

Zeg eens eerlijk… Heb jij rekening gehouden met de plek waar je wilde bevallen en daarmee dus de geboorteplaats van je kind?

13 Comments

 • Reply Nicole 26 januari 2017 at 06:17

  Gut nee natuurlijk niet. Wat een onzin. Vond het verhaal van die vrouw ook zo vaag. Wat maakt het nou uit welke plaats er staat?

 • Reply Patricia 26 januari 2017 at 06:32

  Maak me er zelf niet druk om, maar hier in regio is het wel gedoe geweest bij bouw van nieuwe ziekenhuis. Lag eerst in Boxmeer, nieuwe zou Beugen zijn. Alleen mogen de jongetjes dan later niet aan de oude Metworst traditie meedoen. De dorpsgrens is er dus voor opgeschoven.

 • Reply Loes Johanna 26 januari 2017 at 06:49

  Waar kun je je druk om maken? Ik zou inderdaad vooral heel blij zijn dat alles op tijd geregeld is en je een gezond kindje hebt gekregen. Dat hele fijne ziekenhuis die jij noemt staat al in mijn woonplaats, dus waarschijnlijk komt het voor onze dochter straks wel overeen. 😉 Maar als we naar Eindhoven zouden moeten, zou dat ook absoluut geen probleem zijn. Kom zelf ook uit een ander dorp, dus heb daar sowieso wat minder gevoel bij.

 • Reply Marije 26 januari 2017 at 07:15

  Ik heb met verbazing zitten kijken naar het nieuws. Wát een onzin om je druk te maken om de geboorteplaats van je kind! Wees blij dat het gezond en met hulp van fijne mensen ter wereld is gekomen…

 • Reply Vlienelien 26 januari 2017 at 07:24

  Ik Snap het ergens wel dat ze per se in A’dam wilde bevallen. Mijn voorkeur ging ook uit naar Eindhoven, mijn eigen stad. En ik heb zelfs mijn zorgverzekering erop aangepast, zodat ik in Eindhoven kon bevallen zonder extra kosten kwijt te zijn (niet alle zorgverzekeringen hebben een contract met het Catherina). Maar als er geen plaats was of als er medische redenen voor waren, ging ik net zo lief naar Veldhoven. Ik zou in ieder geval niet moeilijk doen.

 • Reply Essma 26 januari 2017 at 09:19

  Echt joh? In ons gezin zijn wij allemaal in een andere stad geboren. Mijn zoontje is in Bad Soden geboren in Duitsland en mijn dochtertje in Zoetermeer. Who cares? Ik heb hier nooit een seconde over nagedacht…waar mensen zich druk over kunnen maken! Deze vrouw weet zeker niet hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat😒

 • Reply Jodi - liefthuis 26 januari 2017 at 10:17

  Ook hier een echte eindhovense en toen ik er achter kwam dat onze spruit Veldhoven op z’n paspoort zou krijgen vond ik dat heel eerlijk wel even jammer. Niet zo jammer dat ik daarvoor naa een ander ziekenhuis ging.

 • Reply Shirley 26 januari 2017 at 11:30

  Ik woon in Aalsmeer en aangezien ze daar niet eens een ziekenhuis hebben, moet ik naar Amstelveen en krijgt mijn kindje dus Amstelveen als geboorteplaats. Het zal mij een worst wezen, haha 😉 Kom zelf uit Hoorn en Skyler is weer in Amsterdam geboren. Vind het totaal niet van belang wat de geboorteplaats wordt eigenlijk… Skyler heeft dan wel Amsterdam staan maar woont er de komende jaren toch echt niet meer 😉

 • Reply Bertine 26 januari 2017 at 13:16

  Onvoorstelbaar he dat ze daarover klaagt, heb liever dat je kindje goed ter wereld komt! ik wil ook graag in het ziekenhuis bevallen en dan komt er idd een andere woonplaats op haar ID te staan dan waar wij wonen, maar boeiend…

 • Reply Nathalie 26 januari 2017 at 14:44

  Een week of twee geleden zag ik een soort gelijk artikel voorbij komen in de media.
  Zelf ben ik een ‘echte’ Wageningse…. onze meiden zijn in Ede geboren, tja daar staat nu eenmaal het ziekenhuis waar ze voor ons gezorgd hebben. Het is niet anders en nee, ik kan me er niet druk om maken!

 • Reply Nicole 26 januari 2017 at 19:18

  Bij ons in t dorp zit geen ziekenhuis.. Dus onze dochter is een Geldropse en geen Heise.. Maar boeiend, ze leeft en is gezond!

 • Reply Jessica 27 januari 2017 at 16:44

  Nee het maakt met niet uit, maar een lichte voorkeur zou ik toch zeker wel hebben. Zelf heb ik een gigantische hekel aan Amsterdam, dus als ons toekomstige kindje geboren mag worden in Hoofddorp zou dat heel mooi zijn, maar weet je, als Amsterdam de enigste plek ik waar ze me goed kunnen helpen, ga ik naar amsterdam zonder problemen!

 • Reply Susanne 31 januari 2017 at 08:33

  Ik ben Eindhovense en woon nu al 10 jaar in Veldhoven. Zowel Veldhoven als Eindhoven vind ik prima. Maar toen de verloskundige vertelde dat het heel soms voorkomt dat alle kraamsuites vol zijn en ze moeten uitwijken naar Helmond, moest ik toch wel even slikken…:)

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.