MAMA CHALLENGE

Mama Challenge – Meehelpen in het huishouden

20 augustus 2015

huishouden1

‘Wanneer doe ik in vredesnaam mijn huishouden?’ Ik weet nog dat ik deze wanhopige kreet een paar maanden geleden slaakte in een artikel. Als Lise slaapt hebben mijn studie en blog prioriteit en als ze wakker is heb ik er weinig tijd voor. Dacht ik.

In het kader van de Mama Challenge, moest ik op zoek naar een activiteit met mijn kind die ik normaal niet zou doen. Aangezien ik haar tot op heden niet echt bij het huishouden heb betrokken, leek me dat wel een leuk experiment. Ik besloot haar gewoon eens te laten meehelpen!

Stofzuigen doe ik al een tijdje gewoon als Lise beneden is. Wij hebben een Hetty van Numatic en hoewel ze haar eerst maar eng vond, vindt ze het nu wel komisch dat dat roze gevaarte zo achter mama aanrijdt tijdens het stofzuigen. Ze helpt dan weliswaar niet echt mee, maar hobbelt gewoon een beetje achter me aan, of kijkt van een veilige afstand wat ik aan het doen ben. Nu besloot ik haar te laten meehelpen met het oprollen van het snoer en mocht ze op het aan-/uitknopje drukken. Vond ze leuk!

Vervolgens pakte ik een doekje, gaf haar er ook een en we poetsten samen de tafel en de vensterbank. Ze vindt het nu ook erg leuk om zelf het blad van haar kinderstoel ‘schoon te maken’ na het eten. (Natuurlijk ga ik er dan nog wel met een doekje achteraan om het echt schoon te krijgen.)

Laatst kwamen we samen terug van een boodschap. Als ik met de fiets of auto wegga, gaan we altijd via de garage naar buiten, maar lopend gaan we via de voordeur. Ik zag dat het paadje dat van de stoep naar de voordeur loopt wel weer eens geveegd mocht worden. Ook was er de laatste weken nogal wat onkruid in de voegen tussen de tegels verschenen.

In eerste instantie leek het me een goed idee dat netjes te maken als Lise die middag in bed lag. Maar even later dacht ik: waarom niet gewoon nu? Ze kan me best meehelpen en vindt dat misschien nog leuk ook.

Zo gezegd zo gedaan en binnen een paar minuten stonden we gewapend met veger en blik en een grote roze emmer samen het stoepje schoon te maken. Lise deed uiterst secuur blaadje voor blaadje in de emmer en ik zorgde ondertussen dat het onkruid tussen de tegels uit geplukt werd. Na een beetje vegen waren we klaar en mocht Lise de emmer weer naar binnen dragen. Leuk dat ze het vond!

huishouden2

En zo zie je maar. Dingen die voor ons volwassenen saaie of standaard bezigheden lijken, kunnen voor een dreumes best wat plezier opleveren. Bovendien ben je zelf nuttig bezig én geef je ze ook nog eens het goede voorbeeld! Win-win-win dus!

Helpt jouw kind weleens mee als je (huishoudelijke) klusjes doet?

Andere mama’s binnen de Mama Challenge kozen voor de volgende activiteiten die ze normaal niet met hun kind zouden doen: een bezoekje aan het Rijksmuseum, kijken bij de Nijmeegse Vierdaagse, vrijwilligerswerk, een tochtje naar de fietsenmaker, The Sound of Music, een kat verzorgen, kijken bij De Tour, naar de speeltuin, een vuurwerkfestival en een kindvriendelijk restaurant. Kijk ook eens op deze lifestyle mamablog!

5 Comments

 • Reply Tamara 20 augustus 2015 at 09:12

  Als ik aan het poetsen ben geef ik ze regelmatig ook een doekje. Helaas is dat voor 5 minuten leuk, waarna ze achter elkaar op de stofzuiger gaan zitten en : ‘ maaaaamma!! Trekken!!’ gaan roepen! Haha

 • Reply Nicky 20 augustus 2015 at 09:14

  Vera helpt regelmatig mee in het huishouden. Het wordt er niet altijd schoner door (samen ramen zemen bijvoorbeeld 🙁 ) maar het is wel gezellig. Ze helpt ook graag met stofzuigen en stof afdoen. Ik geef dan ook gewoon een doekje aan Vera en zo doen we samen poetsen. Owja en met de was ophangen geeft Vera de knijpers aan 🙂

  Ze kan het niet vroeg genoeg leren 😉 haha

 • Reply Janske 20 augustus 2015 at 09:46

  Je kunt niet vroeg genoeg beginnen 😉 Zo poets Lola altijd “zelluf” met de toetenvegers haar gezichtje en tafeltje schoon. Zo schattig!

 • Reply Puck 20 augustus 2015 at 12:06

  Ik wil, zodra ze 3 worden ook vast kleine taken gaan geven. Dus eigen bed opmaken oid. En dan ieder jaar een taakje erbij, of iets veranderen, dat ze zo ook leren dat werk in huis erbij hoort. Ik heb het zelf nooit echt gehoeven en merk nu pas hoeveel werk een heel huis met tuin is. Wat die ouders van ons allemaal even tussendoor deden… Zag ze ook niet veel in huis werken namelijk.

 • Reply marjon 20 augustus 2015 at 15:03

  Leuk dat ze mee helpt! Hier helpen de kinderen ook wel eens mee. Ze doen het uit zich zelf. Soms heb ik er maar rommel bij dan dat ze echt helpen, maar het gaat om het idee 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.