BLOGGEN

Welke online tools gebruik ik als ondernemer? *

7 juni 2018

Op 1 oktober aanstaande ben ik een jaar ondernemer. Dat is natuurlijk nog maar kort, maar aan de andere kant vind ik het bizar dat ik toch ‘alweer’ een jaar bezig ben met Moonoloog als bedrijf. De afgelopen maanden heb ik veel geleerd over het bijhouden van je administratie (dat hoort er immers ook bij!) en gaat dat nu redelijk vanzelf. Het leek me leuk eens te laten zien welke (online) tools ik als ondernemer gebruik voor mijn website en administratie.

Hosting

Je website draait op een server. En om een ingewikkeld technisch verhaal te voorkomen zal ik daar niet over uitweiden, maar komt het erop neer dat je een hostingprovider moet zien te vinden waar je jouw website onderbrengt. Ik zat eerst bij een andere partij, maar ben sinds een aantal jaar aangesloten bij Antagonist. Een hele fijne webhost waarbij je uit verschillende pakketten kunt kiezen. Ik heb eigenlijk nooit technische problemen met mijn website (*klopt af*) en ze hebben een uitstekende gratis supportservice, dus ik ben meer dan tevreden!

CMS

De teksten, afbeeldingen, kortom de hele inhoud en het uiterlijk van je website beheer je in een content management systeem, ofwel CMS. WordPress is zeker onder bloggers denk ik het meest gebruikte CMS en ook ik maak er gebruik van. Het is veelzijdig, je kunt losse plugins installeren om extra functionaliteiten aan je website toe te voegen en het is heel gebruiksvriendelijk. Bovendien is het gratis, dus wat wil je nog meer? Overigens heb ik wel een betaald thema (de ‘look’ van mijn blog) en maak ik gebruik van een aantal betaalde plugins. Maar aan WordPress zelf zijn dus geen kosten verbonden.

Boekhoudprogramma

Voordat ik Moonoloog als bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel had ik al weleens betaalde opdrachten. Daarvoor maakte ik dan facturen aan in boekhoudprogramma Moneybird. Meer dan dat was het op dat moment niet. Maar sinds ik ondernemer ben, komt er toch wat meer kijken bij het bijhouden van mijn administratie. Ik hield eerst een Excel sheet bij met mijn inkomsten en uitgaven, maar merkte dat ik dat totaal niet fijn vond werken. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen van de gratis Moneybird over te stappen op een betaald pakket, dat net wat meer mogelijkheden biedt. Welk boekhoudprogramma voor jou het beste werkt hangt echt af van wat je ermee wil, of je je administratie bijvoorbeeld volledig zelf wilt doen of liever uitbesteedt en of je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid wil bepaalde zaken via een app te regelen.

Zakelijke rekening

Heb je zakelijke inkomsten, dan is het verstandig daar een speciale zakelijke bankrekening voor te openen. Je wilt immers een goed overzicht houden over het geld dat je met je onderneming hebt binnengehaald en de investeringen die je ermee doet. Ik heb een aantal banken, waaronder de bank waar ik ook mijn persoonlijke rekening beheer, bekeken en kwam uiteindelijk uit bij Knab. En dat bevalt tot nu toe prima. Het eerste jaar betaal ik slechts de helft van de maandelijkse kosten, er is een app van waaruit ik alles kan bijhouden en helemaal handig, ik kan mijn rekening koppelen aan mijn account op Moneybird zodat alles automatisch wordt bijgehouden.

Fotobewerking

Een blogger kan niets zonder goede software voor het bewerken van foto’s en afbeeldingen. Voor foto’s gebruik ik al een hele tijd het programma Lightroom van Adobe. Ik volgde vorig jaar zelfs een korte cursus om dit programma helemaal in de vingers te krijgen en kan er nu prima mee uit de voeten.

Wil ik plaatjes wat creatiever vormgeven of er bijvoorbeeld een tekst in verwerken, dan maak ik gebruik van het online softwareprogramma Canva. Dat vind ik echt een hele grote aanrader. Het is, in tegenstelling tot Lightroom, gratis en werkt heel eenvoudig gewoon vanuit je browser.

Ontspanning

Tja, werken in volledige stilte is soms fijn (en nodig) maar ik vind het meestal toch wel lekker om een muziekje aan te zetten. In de gigantische muziekdatabase van Spotify vind ik altijd wel wat leuks om te luisteren. Ik ben helemaal fan van de afspeellijsten op stemming of thema, zodat ik de muziek kan aanpassen aan hoe ik me op dat moment voel.

Welke online tools vind jij echt onmisbaar als (bloggende) ondernemer?

4 Comments

 • Reply Bregje 7 juni 2018 at 16:02

  Mooi lijstje, veel tools gebruik ik ook al!

  • Reply Monique 7 juni 2018 at 22:54

   Thanks babe! Ik ben trouwens nog een belangrijke vergeten… Voor het bijhouden van mijn werkuren gebruik ik een fijne app: Keeping. Zal ik morgen nog even een stukje over toevoegen.

 • Reply Nicole Orriëns 8 juni 2018 at 09:33

  Ik gebruik de betaalde versie van Moneybird voor mijn facturen. Ik ben best slecht op administratief gebied, maar dankzij Moneybird houd ik het in de hand.

 • Reply Birgit 30 augustus 2018 at 12:26

  Goed lijstje!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.