BLOGGEN

Van je blog je bedrijf maken? Dit moet je regelen *

17 september 2018

Ik ken inmiddels heel wat bloggers. Sommigen zien het bloggen puur als hobby en vinden dat prima. Anderen hebben er hun werk van gemaakt of timmeren hard aan de weg om dat te bereiken. Tot die laatste groep behoor ik. En dan is er nog een groepje dat er een beetje tussenin zweeft. Bloggers die de stap naar het ondernemerschap nog wat spannend vinden, maar het stiekem wel graag willen. Speciaal voor hen schrijf ik dit artikel. Want wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je van je blog je bedrijf wilt maken?

Inschrijving Kamer van Koophandel

Om ervoor te zorgen dat je blog als bedrijf wordt ingeschreven moet je langs bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarvoor zul je eerst een unieke handelsnaam moeten bedenken. Hopelijk is de naam van je blog nog vrij, maar is dat niet het geval dan zul je op zoek moeten naar een andere passende naam. Via een tool op de website van de KvK kun je achterhalen of de door jou gewenste handelsnaam nog vrij is.

Een inschrijving bij de KvK kost je eenmalig 50 euro. De meeste dingen regel je vooraf online, maar je zult altijd een afspraak moeten maken op kantoor om je bedrijf officieel te laten registreren. Je gegevens worden vervolgens doorgegeven aan de belastingdienst en je ontvangt een BTW-nummer voor het doen van belastingaangifte. Moonoloog is sinds 1 oktober 2017 mijn bedrijf. Alweer bijna een jaar dus!

Administratie en belastingaangifte

Als hobbyblogger is het niet zo belangrijk of je al je zaakjes netjes op orde hebt of niet. Ben je eenmaal ingeschreven als ZZP’er dan verandert dat. Je zult vanaf dat moment een bedrijfsadministratie moeten bijhouden die bovendien aan een aantal eisen moet voldoen. Zo dien je alle uitgaande en binnenkomende facturen, inkomsten en uitgaven bij te houden. En je moet elk kwartaal btw-aangifte doen. Je kunt je boekhouding zelf regelen met een speciaal (online) administratiepakket, of je kunt het uitbesteden aan een boekhouder.

Verzekeringen

Verder is het verstandig je te verdiepen in een aantal verschillende verzekeringen waarmee je bepaalde risico’s die je als ondernemer loopt, kunt afdekken. De belangrijkste verzekeringen zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je moet er niet aan denken, maar voor veel ondernemers is arbeidsongeschiktheid het begin van de bijstand. De overheid regelt niets als je als ZZP’er arbeidsongeschikt raakt. Je kunt een AOV verzekering afsluiten om je inkomen te beschermen als je niet (meer) kunt werken door ziekte of een ongeval. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de ZZP’ers ooit te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid en dat 78% van de ZZP’ers niets geregeld heeft bij arbeidsongeschiktheid. Zeker iets om over na te denken dus!

Aansprakelijkheidsverzekering

Ook de aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke. Stel dat je onverhoopt iets zwaars op de voet van een klant laat vallen. Of je neemt je kind mee naar een event en het stoot per ongeluk een dure vaas om. Mogelijk word jij in dat geval aansprakelijk gesteld en dat kan je veel geld kosten. Overigens ben je niet verplicht om als bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar weet dat je zonder deze verzekering zelf het risico draagt.

Van je blog je bedrijf maken, of toch maar niet?

Misschien denk je nu ‘o help, als ik dit allemaal moet regelen blijf ik wel gewoon lekker een hobbyblogger’. Helemaal prima natuurlijk, maar heb je de ambitie het bloggen professioneler aan te pakken, laat je dan alsjeblieft niet afschrikken door de dingen die erbij komen kijken. Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren dat het allemaal goed te doen is. Op internet vind je veel informatie en als je ergens niet uitkomt zijn er altijd genoeg andere ondernemers die je verder kunnen helpen.

Beschouw jij het bloggen puur als hobby of heb je net als ik van je blog je bedrijf gemaakt?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Allianz.

2 Comments

  • Reply Jacqueline 17 september 2018 at 22:44

    Voor mij blijft het een hobby. Juist vanwege al die regeldingen als een aov, is het voor mij verstandiger om het maar bij mijn baan in het onderwijs te houden. 😉

  • Reply saskia 18 september 2018 at 08:39

    Mijn blog zal altijd mijn hobby blijven (vooralsnog). Ik heb wel plannen om als zzp’er te starten waarbij mijn blog-ervaring heel erg van pas gaat komen. Maar ook mijn eigen bedrijfje zal nooit fulltime gaan worden, juist vanwege al die extra verzekeringen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.