BLOGGEN

Geld verdienen met bloggen, hoe doe je dat? *

11 maart 2020

Nog steeds vind ik het een ongemakkelijke vraag. ‘Hoe verdien je daar geld mee dan?’. Bij het beroep tekstschrijver kunnen mensen zich nog wel iets voorstellen, maar als ik zeg dat ik ook werk als blogger, zie ik toch vaak enig onbegrip in hun reactie. Inmiddels weet ik hoe ik het op zo’n manier kan uitleggen dat ze het enigszins begrijpen. Maar het leek me goed er ook eens een blog aan te wijden. Enerzijds om duidelijkheid te scheppen, anderzijds om te laten zien dat online geld verdienen echt niet vanzelf gaat…

Vriend(in) X:’Wat heb je een leuke jas aan! Waar heb je die gekocht?’
Ik: ‘Oh die is van X. Die heb ik niet gekocht, maar gekregen via een blogsamenwerking’
Vriend(in) X: ‘Tof zeg! Ik denk dat ik ook maar blogger word. Dan krijg je allemaal dingen gratis!’

Dit is niet overdreven. Zulke gesprekken voer ik regelmatig. En ergens begrijp ik het ook wel. Ik schrijf vaak persoonlijke stukken, mensen weten dat ik schrijven leuk vind en dan krijg ik ook nog eens gratis spullen én verdien ik er geld mee. Dat klinkt best als de ideale baan. Toch? In zekere zin is het dat ook. Werken voelt voor mij namelijk bijna nooit als werken. Behalve als ik tegen een harde deadline aan zit en er echt even vol gas tegenaan moet. Maar meestal weet ik mijn opdrachten zo te plannen dat er niet al teveel druk achter zit en kan ik ze de aandacht geven die ze nodig hebben. Want ik doe altijd mijn best op mijn blogs, maar als ik er voor betaald krijg nog nét een beetje meer. Bovendien wil ik er altijd voor zorgen dat het interessante artikelen zijn om te lezen. Ik wil immers geen aanplakzuil zijn waar adverteerders random reclameboodschappen op plakken. En ik heb ook niet de ambitie om dat te worden. Zodra een stuk niet bij me past, voelt de lezer dat en haakt hij af. Het is dus aan mij om de identiteit van Moonoloog te bewaken.

Oké, maar hoe verdien je dan geld met bloggen?

Wie ‘professioneel’ blogt, en er dus geld mee verdient, doet aan contentmarketing. Een blog heeft een bepaalde doelgroep en bereik. Merken en bedrijven die reclame willen maken voor hun producten of diensten, kunnen je vragen een blogpost te schrijven over dat specifieke product of die dienst. Ook kan het interessant voor ze zijn als je een of meerdere hyperlinks naar hun eigen website in jouw blogartikel plaatst. Zodat een lezer direct naar het te verkopen product door kan klikken, of voor linkbuilding.

Soms komen opdrachten direct via de mailbox bij me binnen. Dan is het vaak een kwestie van kijken of ik vind dat het bij Moonoloog past en onderhandelen we over het tarief. Vervolgens schrijf ik aan de hand van de opdracht een blog, die plaats ik en ik stuur de klant een factuur. Er zijn ook een aantal ‘marktplaatsen’ voor contentmarketing waar publishers en adverteerders elkaar vinden. In sommige gevallen moet je een pitch insturen waarna je een opdracht wel of niet krijgt toegewezen. Andere bureaus maken zelf de match tussen adverteerder en blogger en wijzen je direct opdrachten toe.

Waarom het niet vanzelf gaat

Een blog starten om er geld mee te verdienen is bijna altijd de verkeerde uitgangspositie. Je moet namelijk best een lange adem hebben om te zorgen dat mensen je kunnen vinden via Google en sociale media. Bovendien is het zaak dat je je blog regelmatig voorziet van nieuwe content. Nu doe ik dat vrijwel dagelijks, en dat is natuurlijk geen vereiste, maar op een blog waar wekenlang niets op gebeurt zal niemand willen adverteren. Wat ik probeer te zeggen is dat het (helaas) zeer zeker niet vanzelf gaat. Ik ben altijd aan het nadenken over nieuwe onderwerpen en nieuwe projecten (waarvan ik nog helemaal niet weet of ze me wel wat gaan opleveren), ben regelmatig onzeker of ik die maand wel genoeg betaalde opdrachten weet binnen te slepen én ik moet zelf mijn volledige administratie bijhouden. Ik moet factureren, zorgen dat die facturen op tijd betaald worden, elk kwartaal de btw-aangifte doen en mijn werkuren bijhouden.

Het is dus echt wel wat meer dan ‘leuke stukjes schrijven’. Bovendien zijn gratis spullen heel tof, maar kan ik daar de boodschappen niet van betalen 🙂 Toch vind ik bloggen nog steeds ontzettend leuk om te doen en ga ik er wat mij betreft nog heel wat jaren mee door.

Heb jij er weleens aan gedacht om online geld te verdienen? Of doe je het misschien al?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.