GASTBLOG

Foto’s van je kind op social media – ja of nee?

21 juni 2016

kind

Door gastblogger Thea.

Wat deel je op social media aan foto’s van je kind? De laatste tijd zie ik weer veel bijzondere foto’s maar ook opmerkingen voorbijkomen. En nu het einde van mijn zwangerschap in zicht komt, ben ik er ook al meer over aan het nadenken. Wat wil ik? 
Voor sommigen is het heel duidelijk wat ze delen, voor anderen niet, en dan heb je nog het groepje wat het een zegt en het ander doet.Ik heb het niet alleen over de vraag of je kind herkenbaar in beeld is. Maar ik heb het ook over de foto’s die we eigenlijk niet willen zien. En de foto’s waarop een soort taboe rust (bloot!). 
Want willen we echt alle doorlekluiers zien? Alle eerste keren gepoept op het potje, en dan niet het trotse kind maar juist de drol. Willen we zieke kinderen zien? De kinderen die helemaal overstuur zijn van verdriet/pijn? En willen we blote kinderen zien?

 Ik heb onlangs al mijn social mediakanalen afgeschermd. En toch is dat ook niet 100% safe. Want ook ik laat weleens een vriendin iets zien omdat zij diegene niet op Instagram volgt en ik het toch wel bijzonder, leuk, herkenbaar of grappig vond.
 En wat ik dan ook via mijn werk weer merk: Komen de kinderen toch op social media. Want de moeder van dat ene vriendje plaatste een foto, of de school/kinderopvang, of misschien zelfs een familielid.
 Dus zelfs al wil je het, kún je het wel helemaal voorkomen dat je kind op internet terecht komt?

A zeggen, B doen

Ik heb me laatst nog aan iemand geërgerd. Deze moeder vond dat je je kind moest beschermen. En als je dan al foto’s wilde delen, dan moest je selectief zijn. Ze had er meerdere voorbeelden van. Je kind mag niet ziek in beeld. Ook niet met een griepje. Ook niet tijdens een driftbui en nee, geen bloot! Ze was heel stellig in haar mening wat ik las op social media. Maar als je dan even door Instagram gaat, zie je de tranen bij haar kind. Het zieke koppie en ja kindlief zat in het badje met warm weer. Ik ben voor een mening hebben, maar handel dan ook naar je mening.

Bloot is een ding op social media. Veel moeders zijn het over eens: bloot is not done!
 Maar wat is bloot? Mag je dan blote benen zien? Mag je een stukje bil zien? Want als je je kind op het potje zet en dat deelt…. Dan zie ik soms een stukje bil. Of bedoelen we dan geslachtsdelen? En mogen billen dan wel? Want die ene moeder die tegen bloot was, showt een foto van kind in het zwembadje van achteren. 

Ik zoek verder naar het antwoord. Wat wil ik straks? Hoe ga ik het doen?
 En eigenlijk merk ik dat er maar weinig mensen heel duidelijk zijn in hoe ze het doen. Namelijk de moeders die hun kind niet afschermen, hun kind delen. Dat zijn degenen die hun grens duidelijk hebben, althans van wat ik zie. Zij lijken het voor zichzelf goed besloten te hebben.

De moeders die hun kinderen willen beschermen, vinden dat dus blijkbaar heel moeilijk? Moeilijk om de grenzen te bewaken, en vergeten daardoor soms ook hun profielen af te schermen.

 Ik zal niet zeggen dat het een fout is en het ander goed. Je kiest wat jij denkt dat het beste is voor je kind. Wil je niet dat je kind herkenbaar in beeld komt, of helemaal niet? Prima! Andersom besluiten is ook goed! Weet je het? Wees daar dan eerlijk over. Ik zie het nut niet, en het ergert me alleen maar als mensen het een zeggen en het ander doen.

Hoe ik het wil gaan doen

En dan komt mijn besluit. Wat wil ik? Ik denk dat ik inmiddels mijn grens ook wel duidelijk heb.
 Ik weet in ieder geval wat ik niet wil zien. Sorry moeders, jullie zullen geen poepluiers en eerste drol op het potje zien van mijn kind. En ook geen tien foto’s van mijn zieke kind met hoge koorts wat zo zielig is. (Overigens voel ik ook (nog) niet de noodzaak van twintig foto’s per dag via Instagram.) En mijn dochter zal vast in een badje duiken, en misschien zie je wel een bil. Maar je zal haar voorkantje (ik zeg het even netjes) dan niet zien, mits bedekt. Want zeg nou zelf, die waterpret foto’s zijn heerlijk!

 Maar ik denk niet dat ik het (vast en zeker) lieve snoetje van mijn dochter voor jullie verborgen hou…
 Jullie mogen gewoon meegenieten van haar lach, haar boze blik, haar eigenwijze koppie en misschien ook wel een siplip.

Heb jij voor jezelf duidelijk wat je wel en niet deelt van je kind op social media en waarom?

19 Comments

 • Reply Minke 21 juni 2016 at 07:45

  Blijft altijd een lastig punt. Wij hebben ze, op een enkele foto na (kun je ze vinden?), onherkenbaar in beeld. Dat kan dus inhouden dat ik iets voor hun gezicht ‘plak’. Zo is later lastiger te achterhalen dat zij op de foto staan. Als ze oud genoeg zijn mogen ze zelf kiezen, wie weet willen ze zelf wel volop in beeld. We zullen het in de (verre) toekomst zien.

  • Reply Thea van Galen 21 juni 2016 at 13:22

   dat is ook een optie, hun gezicht afschermen….

 • Reply Wilmaaa 21 juni 2016 at 08:59

  Hier plaats ik ook foto´s van mijn dochtertje, mits ze gewoon leuk leuk zijn. De laatste tijde let ik er wel veel meer op en plaats dan ook nu meer foto´s niet recht in haar gezicht.

 • Reply Leonie van Mil 21 juni 2016 at 09:15

  De meeste foto’s die ik deel zijn onherkenbaar. Zo heel af en toe een herkenbare. Maar zeker geen bloot!! Laatst zag ik een foto van een vader die zijn zoontje hielp met wildplassen. tussen de benen van papa zag je de blote billen van het zoontje. Ik zat echt met verbijstering te kijken. Zoveel laat je toch niet van je kind zien? Dat kind zal zich later kapot schamen. Ik weet dat er echt een hoop genante blote babyfoto’s van mij bestaan en ik ben echt blij dat er toen nog geen facebook en instagram bestond. Dat hoeft echt niet heel de wereld te zien.

  • Reply Thea van Galen 21 juni 2016 at 13:23

   haha ik herinner me ook een paar foto’s waarvan ik blij ben dat ze niet op social media gekomen zijn :’)

 • Reply Ramona (Kijk, mama!) 21 juni 2016 at 09:16

  Oh heerlijk! Ik ben er ook gewoon open over. Juist de uitstraling van die koppies doet ’t ‘m juist!

 • Reply Angelique 21 juni 2016 at 10:37

  Bij het kinderdagverblijf en ook bij peuterspeelzaal moet je aangeven op een formulier of ze de gemaakte foto’s van je kindje mogen gebruiken op website of iets dergelijks. Dus daar heb je dan wel een keuze in.

  • Reply Thea van Galen 21 juni 2016 at 13:24

   klopt, en toch vergeten ze het weleens. En zeker als het een foto is die door een ander gemaakt is en bijv. op de facebookpagina van het kdv geplaatst wordt. Wij hebben voor onze gastouders ook zo’n formulier. Maar toch glipt er weleens een doorheen

 • Reply Vlijtig Liesje 21 juni 2016 at 10:49

  Ja absoluut. Ik zou bijvoorbeeld nooit blootfoto’s plaatsen, zelfs niet in zwembroek of bikini denk ik.

 • Reply Jessica 21 juni 2016 at 12:06

  Dit blijft een lastig punt denk ik, vele meningen. Ik vind de foto’s die bijv. Nicolette van Dam op social media zet van haar kindjes onwijs mooi (de achterkant of niet herkenbaar met het gezichtje in beeld) Maar ik vind het ook wel heerlijk om mee te kunnen genieten van een kindje zijn/haar lach, ondeugende blikken etc..

  Misschien wel een tip om een watermerk in alle foto’s te zetten die je plaatst?

  • Reply Thea van Galen 21 juni 2016 at 13:28

   hi watermerk is een idee, zal ik wel doen voor blogs, maar ook dat is geen garantie. Foto’s worden toch gejat. En daarbij als ik het op IG, of facebook wil plaatsen en ik elke keer een watermerk moet plaatsen….
   Maar het is wel een goede tip!

 • Reply Linda 21 juni 2016 at 15:39

  Ik blijf het wel een lastige keuze vinden. Op mijn prive FB en IG plaats ik wel foto’s van Elaiza, maar deze accounts zijn afgeschermd.
  Ik had de keuze gemaakt om haar niet herkenbaar op mijn blog te zetten, maar toch plaats ik nu soms wel foto’s van haar. Dan wel met een watermerk. Foto’s waar andere (kindjes) bij op staan, plaats ik niet openbaar, of ik plak iets op het gezicht.

 • Reply Jacqueline 21 juni 2016 at 18:01

  Mijn meiden zijn al wat ouder (9 en 13) en willen zelf gewoon niet zoveel op mijn sociale media. Als ik wel een foto van ze plaats op Facebook, dan stel ik het zo in dan alleen ‘goede vrienden’ het kunnen zien. Of ze staan er niet zo herkenbaar op. En vaak haal ik ‘m na een tijdje weer eraf.

  • Reply Thea van Galen 1 juli 2016 at 09:55

   Dat is ook een idee maar ook wel weer een klusje lijkt me, om alles er weer af te halen…

 • Reply MetMirjam 23 juni 2016 at 12:51

  Ik plaats ook niet herkenbare foto’s. Heel jammer eigenlijk, want het is natuurlijk veel leuker als je ook het gezichtje kan zien! Maar ja, wat zal ze er later zelf van vinden? Lastig hoor. Misschien dat ik er in de toekomst anders over zal gaan denken en af en toe een keer iets plaats, maar voorlopig hou ik het nog even zo en ik verwacht ook eigenlijk dat het hierbij zal blijven.
  Blootfoto’s komen er bij mij niet op. Ik heb wel eens een foto in badpakje in het zwembad geplaatst, maar een ontbloot bovenlijfje heb ik eigenlijk ook nog voor onszelf gehouden.

 • Reply Laura 26 juni 2016 at 10:28

  Ik plaatste eerder wel foto’s van mijn dochter, gewoon af en toe en dan een hele leuke. Toch voelde het voor mij niet goed en heb ik eigenlijk alle foto’s verwijdert van haar. Op haar ik-ben-geboren-foto na 🙂 Ik denk dat je moet doen wat goed voelt en ook wat er goed voelt als je kindje eenmaal geboren is. Dan pas kun je echt die beslissing maken denk ik.

  • Reply Monique 27 juni 2016 at 22:48

   Mooi gezegd Laura. Ben ik het helemaal mee eens!

  • Reply Thea van Galen 1 juli 2016 at 09:56

   Dat denk ik ook, ik wissel nog soms van gedachten. Nog paar weken dan weten we mijn keuze 😉
   Mooi gezegd ook

 • Reply Ineke 27 juni 2016 at 16:38

  Hier hetzelfde eigenlijk: geen bloot, geen ziek kind,…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.