BLOGGEN

Heeft jouw blog al een groen slotje? | Over SSL en HTTPS

4 februari 2017

https

Het was dat M erover begon (dankjewel!), anders was dit waarschijnlijk compleet aan me voorbij gegaan. Maar nu ik zo ongeveer weet wat er te gebeuren staat en wat je als blogger kunt doen, wijs ik je er graag op. Wil je namelijk niet kelderen in de zoekresultaten van Google, dan kun je maar beter actie ondernemen…

Wat is het geval? Dit jaar zullen alle browsers (Chrome, Firefox, Safari, etc.) duidelijk gaan aangeven of je je bevindt op een website met een beveiligde verbinding of niet. HTTPS was al verplicht voor websites die persoonlijke informatie verzenden en ontvangen, zoals banken en webshops. Maar Google vindt eigenlijk dat ALLE websites gebruik moeten maken van zo’n beveiligde verbinding en gaat websites die dat doen daarom ‘belonen’ en websites die het niet doen ‘straffen’ (met een lagere ranking in de zoekresultaten).

Hoe ga ik te werk?

Om ‘HTTP’ te veranderen naar ‘HTTPS’ moet je beschikken over een zogenaamd SSL certificaat. Dit kun je aanschaffen bij je hostingpartij. De kosten vallen gelukkig mee. Ik was voor een jaar iets minder dan 30 euro kwijt. Vervolgens dien je dit SSL-certificaat op je blog te activeren. Ik ga niet proberen uit te leggen wat je allemaal precies moet doen, want daar ben ik echt niet technisch genoeg voor (wederom ben ik M zeer dankbaar, want hij heeft een paar uur besteed aan uitpluizen tot alles helemaal goed stond). Maar heb je een blog en maak je gebruik van WordPress, dan heb je denk ik wel iets aan deze uitleg. In andere gevallen raad ik je aan even te Googlen, want er is online genoeg informatie over te vinden.

Wat als ik het niet doe?

Even voor de duidelijkheid: je bent niet verplicht over te stappen op HTTPS. Maar wat zijn de gevolgen als je ervoor kiest niets te doen? Allereerst zien mensen die op je blog terechtkomen dan binnenkort een rood slotje of gevarendriehoek in de adresbalk van de browser. Niet zo fijn als je vertrouwen wilt uitstralen. Ten tweede gaat Google websites met HTTPS dus hoger waarderen. Simpel gezegd betekent dat dus dat je, als je geen HTTPS gebruikt, zult zakken in de zoekresultaten van Google. Als gevolg daarvan word je minder gevonden en zul je dus minder verkeer vanuit Google ontvangen op je blog.

Aangezien de meeste mensen mijn blog binnenkomen via Google, zou het grapje mij dus weleens veel bezoekers kunnen kosten. Maar gelukkig heb ik dat dus al ondervangen en zie je als het goed is nu bovenaan ‘HTTPS’ staan in de adresbalk en, in het geval van Google Chrome, een mooi groen slotje.

Heb jij alles omtrent SSL en HTTPS al doorgevoerd? En zo niet, ben je van plan dat binnenkort te gaan doen?

15 Comments

 • Reply Patricia 4 februari 2017 at 06:16

  We zijn ermee bezig… weet alleen niet of ie al naar behoren werkt.

 • Reply Nicole 4 februari 2017 at 07:27

  Nee nog niet gedaan maar ik heb ook niemand die dat voor me kan regelen en ben bang dat alles in de soep loopt dan!

 • Reply Zoë-Amber Wolters 4 februari 2017 at 13:15

  Pfoe!

  Ik ben automatisch groen (geloof ik) – want ik begon al te bibberen bij het idee dat ik dit moest gaan regelen!
  Wel goed dat je dit aankaart – want ik gok dat er maar weinig mensen weten wat het daadwerkelijke effect is!

 • Reply Jessica 4 februari 2017 at 13:39

  Thanks voor de tip, ik heb hier al eens naar gekeken, maar nooit de stap gezet. Dat zal ik nu zeker gaan doen!

 • Reply bertine 4 februari 2017 at 16:47

  oh dit wist ik niet! thnx voor de tip! ik zal mijn man eens vragen hoe het zit

 • Reply Anne - Simple Thoughts 4 februari 2017 at 18:21

  Hmm, eigenlijk nog helemaal niet naar gekeken of over nagedacht. Het staat op de to do list, dankjewel voor het delen!

 • Reply Fleur 4 februari 2017 at 19:18

  Eerlijk gezegd heb ik denk ik onder een steen geleefd want hier heb ik nul van meegekregen, maar goed dat je hier een blogje over schrijft! Ik ga eens even kijken hoe en wat, thanks:)

 • Reply Linda de Haan 4 februari 2017 at 21:14

  Goede tip! Ik wist niet dat Google dit ging doen. Ik ben zelf niet zo technisch, maar gelukkig kan mijn vriend dat wel voor me regelen.

 • Reply Linda Raaijmakers 4 februari 2017 at 22:00

  Ik vind het een erg interessant artikel maar voor mij nog niet helemaal aan de orde. Samen met mijn zus zijn we afgelopen 1 januari pas onze blog gestart dus nog zoekende naar volgers enzo. Dus ik ga het nog niet doen. Wel ben ik je dankbaar voor het delen want ik denk dat velen er wat aan hebben

 • Reply Jenny - IkReis 4 februari 2017 at 22:27

  Dank voor de reminder!

  Ik wist het wel, maar moet het nog (laten) doen.

 • Reply Kevin 4 februari 2017 at 22:52

  Tja, wat zal ik hier eens over zeggen? Laten ik voorop stellen dat ik helemaal voor zo veilig mogelijk internetten ben, en een ssl certificaat draagt daar enigszins aan bij. Maar of het nou heel veel zal helpen. Aangezien iedere site er één kan aanvragen, kunnen onbetrouwbare mensen dit dus ook doen.

  Ik heb al meer gelezen over deze maatregel, en krijg steeds meer het gevoel dat het gewoon wordt gedaan zodat webhosters weer wat extra geld kunnen verdienen. Het lukt natuurlijk ook nog, want Google dreigt met je website naar beneden te plaatsen wanneer je geen ssl certificaat op je site hebt.

 • Reply Jacqueline 4 februari 2017 at 23:17

  Ik had er via mijn host al van gehoord, maar twijfel nog of ik het ervoor over heb. Ik heb verder (nog) geen inkomsten aan mijn blog en zoveel word ik nu ook niet gevonden via Google. Dus of het dan de investering waard is… Ik denk er nog even over na.

 • Reply Kevin 5 februari 2017 at 12:10

  Even ter aanvulling van mijn vorige reactie. Ik heb zojuist toch even bij mijn webhost gekeken, en ik bleek dus gratis een SSL certificaat aan te kunnen maken. Mochten er mensen zijn die ook bij Vimexx zitten, je kan dus gratis een SSL certificaat aanvragen. Op hun site staat ook precies hoe je dit moet doen.

 • Reply Lees mee 16: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 11 februari 2017 at 06:06

  […] door gaan voeren, waardoor je (wanneer je inkomsten uit je blog haalt) eigenlijk niet meer zonder SSL Certificaat zit. Hoe dat zit en wat je nog meer moet weten, legt Monique je duidelijk […]

 • Reply Nicole 18 februari 2017 at 16:20

  Via mijn webhost geregeld, bedankt voor de tip!!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.