BEAUTY GEZONDHEID

Weight Watchers Update #10 | Veranderde mindset

3 juni 2017

De tiende update alweer. Wat gaat dat snel! En wat is er sinds de start van mijn ‘Weight Watchers-avontuur’ veel veranderd. Daar wil ik deze update graag op in gaan. Want op korte termijn kilo’s kwijtraken is natuurlijk mooi, maar uiteindelijk gaat het erom je nieuwe levensstijl op de lange termijn vol te houden. En dat kan alleen met een veranderde mindset. Gelukkig merk ik nu al dat er bij mij dingen zijn veranderd!

Allereerst even kort over hoe het ging de afgelopen week. Toevallig had ik het er woensdag tijdens de cursus met de coach nog over. Ze zei: ‘jij hebt elke week wel iets leuks waar eten bij hoort’. Ehm ja, daar ben ik me de laatste tijd ook meer dan bewust van geworden. Is het geen feestje, dan is het wel een etentje buiten de deur, een barbecue of een borrel. En toch ben ik op één week na nog elke week afgevallen. Ik vind het dus ook fijn om te merken dat ik ondanks Weight Watchers best nog kan genieten van een sociale aangelegenheid zonder op alles ‘nee’ te hoeven zeggen en zonder dat de kilo’s er meteen aan vliegen.

Die mindset

Misschien klinkt het wat vaag als er gezegd wordt ‘om langdurig een gezonde eetstijl vol te houden moet je mindset (= manier van denken) veranderen’. Maar het is helemaal niet zo ingewikkeld. Het gaat er gewoon om dat je leert binnen welke marges je mag bewegen. Waarbij je als uitgangspunt een gezond voedingspatroon aanhoudt, dat je naar eigen wens en inzicht kunt aanvullen met die paar dingen die je écht lekker vindt. Voor de een is dat een wijntje, de ander is dol op chocola en weer iemand anders geniet van een stukje gebak bij de koffie.

Om het iets concreter te maken geef ik je graag een aantal voorbeelden van dingen waaraan ik merk dat mijn mindset al veranderd is:

x Ik laat zonder twijfel dingen op tafel staan die ik het opeten niet waard vind. Dat geldt bijvoorbeeld voor het (droge) koekje bij de koffie, de boterham die Lise niet opeet, calorierijke bijgerechten/sauzen in een restaurant en de schaal met bitterballen die voor de derde keer langskomt. Normaal zou ik dat alles bijna gedachteloos in mijn mond stoppen. Eten laten staan is immers zonde, toch? Nee! Onnodig extra kilo’s met je meeslepen door dingen te eten die je niet eens echt lekker vindt. Dát is pas zonde.

x Ik deel regelmatig een toetje. Je gaat uit eten, hebt genoten van een hoofdgerecht en bekijkt de kaart van de nagerechten. Als je net zoals ik van zoet houdt, valt het niet altijd mee om dan toch maar te kiezen voor die kop thee of koffie. Thuis doen toetjes me inmiddels niet zoveel en sla ik ze dus vaak over. Maar als ik uit eten ben vind ik dat toch iets anders. Ik zet mijn weekextra in en kies er dan vaak voor het toetje met iemand te delen. Het is in de meeste restaurants geen enkel probleem om een extra bordje en vorkje te vragen. Zo geniet je toch van dat toetje, maar krijg je maar de helft van de punten/calorieën binnen.

x Verzadigd vs vol. Als ik uit eten ging kwam het regelmatig voor dat ik zoveel at dat ik er daarna last van had. Met name de ‘all you can eat’-concepten waren wat dat betreft niet goed voor mij. Leren wanneer je je verzadigingspunt hebt bereikt kan best lastig zijn, zeker als je dat wat je aan het eten bent ook nog eens ontzettend lekker vindt (in mijn geval: SUSHI!). Naarmate ik langer met het programma bezig was, ben ik me bewuster geworden van het punt waarop ik aangenaam verzadigd ben en stop ik dan ook met eten. Ja, ook als er op dat moment nog maar vier frietjes op mijn bord liggen.

x Ik eet veel rustiger en geniet meer. Door het gelimiteerd aantal punten dat ik per dag mag inzetten, denk ik beter na over wat ik wanneer in mijn mond stop. En als ik dat dan ga eten doe ik dat bewuster, rustiger en geniet ik er meer van. Dat heeft trouwens ook geholpen bij het herkennen van mijn verzadigingsgevoel.

Er zijn vast nog wel meer dingen veranderd, maar dit zijn denk ik de belangrijkste.

Het weegmoment

En dan het wegen. Ik vind het toch elke keer weer retespannend om op die weegschaal te gaan staan. Want hoewel ik mezelf thuis ook weeg en dus wel ongeveer kan inschatten of er wat af is gegaan of niet, ben ik toch altijd bang dat het een momentopname was. Een aangezien het wegen op de cursus óók een momentopname is, kan het best zijn dat je op dat moment weer iets meer weegt dan een dag eerder.

Dit keer besloot ik zelf niet meteen op het display te kijken maar de reactie van de assistente af te wachten. ‘7 ons eraf’, zei ze, ‘netjes hoor!’. Ik keek en zag het zelf ook staan: 69,5 kilo. In totaal ben ik nu 6,7 kilo afgevallen en dit keer woog ik dus voor het eerst onder de 70 kilo op de cursus! Ik was zo blij 😀

Je begrijpt: vol goede moed ga ik de nieuwe week in. Ik hoef nog maar 9 ons tot mijn streefgewicht. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik dat volgende week bereikt heb, maar ik ga geen gekke dingen doen en gewoon door met het plan zoals ik dat de afgelopen tijd heb gedaan. We zullen zien!

4 Comments

 • Reply Nicole 3 juni 2017 at 06:24

  Ik herken echt alles wat je schrijft over die mindset al heb ik hem dus tijdens de zwangerschap behoorlijk laten varen. En wat goed joh onder de 70kg nu!! Toppertje..

 • Reply Jodi - lieftjuis 3 juni 2017 at 09:35

  Mega netjes onder de 70. Ik merkte ook veel verschil door dingen waar ik me eerst niet bewust van was. Melk en kaas bijvoorbeeld. Of de suikerklontjes in Mn cappuccino.

 • Reply Janske 4 juni 2017 at 15:27

  Super knap! Dat doel ga je halen!

 • Reply Ellen Bakker 5 juni 2017 at 12:49

  Heel leuke site. Zeer herkenbaar ook.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.