BEAUTY ETEN EN DRINKEN GEZONDHEID LIFESTYLE MODE

Je als mama weer lekker in je vel voelen – 5 tips!

6 augustus 2014

foto

Een zwangerschap met daarna een bevalling zijn een behoorlijke aanslag op je lichaam, hoe soepeltjes je zwangerschap en bevalling ook zijn verlopen. Niet voor niets zeggen ze dat je negen maanden zwanger bent, maar ook negen maanden nodig hebt om te ‘ontzwangeren’.

Ik ben nu 8,5 maand moeder en voel me inmiddels weer bijna helemaal mezelf. Maar ook ik moet af en toe even stil staan bij de dingen die zorgen dat ik me goed voel en goed blijf voelen. Het leek me wel wat om die dingen eens op een rijtje te zetten in de vorm van tips. Voel jij je (nog) niet op en top? Misschien heb je er dan wat aan!

1. Kom in beweging

Het klinkt zo simpel en is het eigenlijk ook. Beweeg waar je kan, wanneer je kan en doe dat met regelmaat. Minstens twee keer in de week sport ik een uur. Ik doe XCO en Bodypump op de sportschool. Uiteindelijk wil ik dat uitbreiden naar drie keer in de week door er ook nog bij te gaan hardlopen, maar dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Het is belangrijk iets te kiezen dat je leuk vindt om te doen. Alleen dan hou je het vol. En laten we wel wezen, als mama heb je nu eenmaal geen zeeën van tijd.

Houd je niet zo van sporten of kun je het om welke reden dan ook niet? Geen probleem! Er is altijd wel iets te verzinnen waarmee je beweging krijgt. Ga lekker tuinieren, geef de badkamer een grondige poetsbeurt of ga een stuk wandelen met je hond (of die van de buren). Zo heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik elke dag minstens een uur ‘iets’ aan beweging doe. Bijvoorbeeld op de fiets boodschappen doen en stofzuigen, of met Lise wandelen naar de winkels in de buurt.

Let op: ben je net bevallen of zijn er tijdens je zwangerschap of bevalling complicaties opgetreden, dan is bewegen soms makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer dat te accepteren en niets te forceren. Met een beetje pech vertraag je daarmee het proces van je oude ik worden juist. Overleg met je arts wat je wel en niet kunt en probeer je daaraan te houden. En bedenk dat er ook voor jou een moment komt dat je weer alles mag en kan.

2. Let op je eetpatroon

Wie sport en beweegt moet goed eten. En met ‘goed’ bedoel ik niet veel, maar het is wel belangrijk dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je net mama bent geworden, zul je merken dat jouw maaltijden op een tweede plaats zijn gekomen. Alles draait immers om de pasgeboren baby. Toen Lise net was geboren zaten we soms pas om 19.30 uur aan ons avondeten, omdat we eerder geen tijd hadden om te koken.

Natuurlijk is het dan heel verleidelijk om eten thuis te laten bezorgen, om frietjes te gaan halen, of een boterham te smeren. Voor een keer is dat natuurlijk niet erg, maar voorkom dat het een gewoonte wordt. Probeer altijd te ontbijten, te lunchen en te dineren en eet tussendoor gezonde tussendoortjes. Ik ‘verwen’ mezelf als Lise ’s avonds in bed ligt vaak met koffie met een stukje chocolade. En begrijp me niet verkeer, dat mag natuurlijk! Zo lang de ‘basis’ van je eetpatroon goed is, mag je jezelf af en toe best verwennen.

Wat ik trouwens heel handig vind is koken voor meerdere dagen. Pastasaus bijvoorbeeld, kun je makkelijk in grote hoeveelheden maken en er een gedeelte van invriezen. Maar soms zet ik wat ‘over’ is gewoon in de koelkast en eten we er een tweede dag van. Heb je die tweede dag lekker veel tijd voor jezelf en voor je kindje zonder dat je je druk hoeft te maken om het eten.

3. Drink voldoende water

Vocht, en met name water, reinigt je lichaam door afvalstoffen af te voeren. Het is dus heel belangrijk voor een fit en gezond lichaam om er genoeg van binnen te krijgen. Minstens twee liter per dag, zeggen ze. Tja, ook voor mij is dat een aandachtspuntje. Ik reken (kruiden)thee ook mee en ik denk dat ik dan met wat geluk aan 1,5 liter per dag kom. Als ik sport drink ik trouwens wel meer, maar dan heb je ook meer nodig.

De tip hierbij is om te zorgen dat je altijd water bij je hebt. Ben je aan het werk, zorg dan dat er een glas in de buurt staat waar je af en toe een slok van kunt nemen. En ga je de deur uit, zorg dan dat er altijd een flesje in je (luier)tas zit met vers water.

4. Inspecteer je garderobe

Fit zijn en lekker in je vel zitten heeft ook veel te maken met je zelfbeeld. En leuke kleding waar je je mooi in voelt helpt daar natuurlijk enorm bij. Hoewel ik qua kilo’s weer ongeveer op mijn oude gewicht zit, heb ik gemerkt dat mijn lichaam wat veranderd is sinds de zwangerschap. Zo zijn mijn heupen iets breder geworden, heb ik nog een klein buikje over en mijn borsten zijn ook niet helemaal wat ze waren. Geen ramp hoor, maar niet alle kleding staat daardoor nog even mooi of zit even lekker. Bovendien was mijn zomergarderobe wat verouderd, doordat ik afgelopen zomer zwanger was en helemaal geen ‘normale’ kleding gekocht heb.

Tijd voor een frisse wind in je kledingkast! En daarmee bedoel ik niet dat je al je oude kleding in zakken aan de straat moet zetten en die moet vervangen door de nieuwste mode (al zou dat wel leuk zijn…). Bekijk waar je pluspunten liggen en probeer die te benadrukken. In het juiste model jurkje kan ik me bij wijze van spreken 10 kilo lichter voelen dan als ik een ‘fout’ model aantrek.

5. Doe dingen waar je blij van wordt

Dit sluit eigenlijk mooi aan op tip 4. Geniet! Van je kindje, je gezin, alle dingen die je leuk vindt om te doen en ben trots op jezelf. Want jij hebt dat kindje negen maanden lang gedragen en op de wereld gezet. En naast mama ben je natuurlijk ook nog jezelf. Daarom is het naast alle leuke dingen die je met en voor je kindje doet ook belangrijk om af en toe even me-time in te lassen. Vul die in met waar je ook maar behoefte aan hebt. Pak er een goed boek bij, ga lekker in bad, een uurtje sporten, of regel oppas en ga een avondje op date-night met je lief.

Ik gebruik de avonden nu echt als tijd voor mezelf. Lise gaat rond acht uur naar bed en slaapt dan tot de volgende ochtend. In de uurtjes die ik heb voordat ik zelf naar bed ga, vind ik het heerlijk om een film of serie te kijken met M, te gaan sporten of wat te schrijven voor mijn blog. Met een lekker kopje koffie en chocolade als traktatie erbij!

Voelde jij je meteen jezelf na de bevalling, of heeft dat even geduurd? En wat doe jij om je lekker in je vel te voelen? Laat het me weten in een reactie!

6 Comments

 • Reply Nicole 6 augustus 2014 at 13:13

  Tsjah zoals je weet zal het bij mij nog wel langer duren dan normaal.
  Maar ook ik probeer de dingen die je hebt beschreven om me toch beter te voelen… Ik sport niet maar ik wandel wel en ik drink zoveel mogelijk water, ik probeer mezelf leuk te kleden al moet er bij mij wel nog wel kilo’s af….

  Goede tips hoor! Vooral die laatste, vind ik zelf héél moeilijk, maar tijd voor jezelf is oh zo belangrijk!

  • Reply Monique 9 augustus 2014 at 10:15

   Goed dat je er zo hard aan werkt Nicole. Dat moet z’n vruchten afwerpen! En wandelen vind ik ook onder sporten vallen hoor. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed.

 • Reply Miranda 6 augustus 2014 at 19:07

  Voor mij zijn mijn bevallingen alweer even geleden maar bij de oudste was ik al heel snel weer aan het werk. Ik werkte in de horeca en was kostwinnaar dus toen ik me fit voelde ging ik gelijk aan het werk. ( achteraf te snel) Bij de tweede heb ik bewust de volle periode verlof genomen. Omdat ik er toen al één had was ik veel buiten en liep ik veel.

  • Reply Monique 9 augustus 2014 at 10:13

   Dat lijkt me wel zwaar, zo snel weer aan het werk en ook nog in de horeca. Fijn dat je bij de tweede wel hebt kunnen genieten van je verlof!

 • Reply Silke 8 augustus 2014 at 13:57

  Ik ben nu 14 weken mama en ik ben eigenlijk nooit “niet mezelf” geweest. Zowel mentaal als lichamelijk is het net of er nooit iets gebeurt is. Misschien krijg ik mijn slag nog wel als ik terug aan het werk moet….

  • Reply Monique 9 augustus 2014 at 10:12

   Wat heerlijk dat je zo’n fijne zwangerschap en bevalling hebt gehad en dat je je nu ook zo fit voelt! Hopelijk blijft dat zo 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.