BEAUTY LIFESTYLE PERSOONLIJK PSYCHE

Het geheim van… 5 kilo afvallen

27 februari 2013

Lang heb ik getwijfeld of ik een blogpost zou wijden aan dit onderwerp of niet. Ik heb uiteindelijk besloten het wel te doen en heb daarvoor drie belangrijke redenen: 1) het heeft de afgelopen tijd een grote rol gespeeld in mijn leven, 2) ik ben er trots op dat ik dit bereikt heb en 3) ik hoop dat mijn verhaal een inspiratie is voor lezers die ook wat kilo’s willen kwijtraken.

Even voor de duidelijkheid: ik ben nooit veel te zwaar geweest, maar schommelde altijd rond het maximaal ‘gezonde’ gewicht voor mijn lengte. Daar voelde ik me nooit zo heel fijn bij, maar op een paar (mislukte) pogingen na deed ik weinig om er iets aan te veranderen. Tot ik er een klein half jaar geleden opeens helemaal klaar mee was. Ik las in die periode toevallig in Flair over het boek ‘Het geheim van slanke mensen’ van Mieke Kosters. Ik had helemaal niet het idee dat het boek wonderen zou verrichten, maar was wel erg benieuwd wat erin stond dus besloot het uit pure nieuwsgierigheid te bestellen.

Tijdens het lezen van het boek volgde de ene op de andere eyeopener. Omdat ik er benieuwd naar was en besloot dat het geen kwaad kon, besloot ik me aan te melden voor de bijbehorende Facebookworkshop. Samen met een groepje andere HGVSM-lezers had ik gedurende een maand toegang tot een aparte ruimte op Facebook waar we leerzame filmpjes en opdrachten van Mieke voorgeschoteld kregen. Uiteraard had iedereen hetzelfde doel en konden we elkaar daar steunen en stimuleren.

In het begin viel ik gelijk al een klein beetje af. Maar, in het verleden was al vaker gebleken dat het goed ging zolang ik gemotiveerd was en uiteraard was ik dat in het begin altijd. Maar toch voelde het dit keer leek anders.

Wat houdt het in?

Mocht je het idee achter ‘het geheim’ niet kennen, het gaat erom dat je alles mag eten wat je wil. Het gaat er alleen om dat je je bewust wordt van je eetgedrag en niet teveel WILT eten. (Vergelijk dit eens met de meeste diëten waarbij je veel dingen niet MAG eten). Je leert dus heel bewust kiezen iets wel of juist niet te nemen. Om een beeld te krijgen van je huidige eetgewoonten is het belangrijk je dagelijkse calorie-inname in kaart te brengen. Hoewel ik altijd een enorme weerstand voelde tegen het tellen van calorieën, maar merkte dat het me heel veel inzicht gaf. In het begin hield ik nauwkeurig bij hoeveel ik op een dag mocht eten en hoe ik dat vervolgens invulde. Zo koos ik bijvoorbeeld heel bewust voor chocolade in de avond, maar dat betekende wel dat ik overdag een tussendoortje moest overslaan of bij de lunch een boterham minder at. En dingen als calorierijk broodbeleg en frisdranken heb ik sindsdien helemaal uit mijn eetpatroon verbannen. Dat geldt eigenlijk voor alles wat ik niet heel erg lekker vind en ook niets doet voor mijn gezondheid.

In Miekes boek staat een mooi voorbeeld. Geef op een feestje eens  een rapportcijfer aan elke snack die je voor je neus hebt staan of aangeboden krijgt. Is het een 8 of hoger en heb je er echt zin in, dan neem je hem (en geniet je ervan!). Is het lager of heb je geen trek, weiger dan vriendelijk. Zo simpel, maar heel verhelderend voor iemand als ik die op menig feestje gedachteloos uit de chipsbak heeft staan snaaien.

Het veranderen van je eetpatroon is een ding, maar – sorry sporthaters – door meer te bewegen bereik je veel sneller en gemakkelijker resultaat. Bovendien is lichaamsbeweging gezond. Net als bij eten koos ik heel bewust alleen die vormen van beweging die ik echt leuk vind. In mijn geval zijn dat hardlopen, Bodypump en XCO. Inmiddels sport ik drie a vier keer in de week en daar voel ik me goed bij.

De resultaten

Ik begon in september met een BMI van 25. Inmiddels zijn we ruim vijf maanden verder en is mijn BMI gedaald tot 22,8, wat in mijn geval betekent dat er ruim vijf kilo af is. Die cijfertjes zijn leuk, maar ik zie het in de spiegel, merk het aan mijn kleding en heb al van HEEL veel mensen een compliment gehad. Echt ongelofelijk. Ik heb lang niet zo lekker in mijn vel gezeten. Het BMI waar ik nu naar streef is 20, wat zou betekenen dat er nog zes a zeven kilo af moet. Of dat gezien mijn bouw realistisch is en of ik het überhaupt ga halen is nog even de vraag. Daarom ben ik van plan voorlopig gewoon op deze voet verder te gaan en te kijken waar het schip strandt. Ik heb geen haast en ben er sowieso van overtuigd dat kilo’s die er langzaam af gaan, er ook makkelijker af zullen blijven.

Ik heb trouwens vorige week uit ‘nood’ twee nieuwe spijkerbroeken in een maatje kleiner gekocht en moet ook dringend een paar nieuwe bh’s. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit nu een positief of negatief gevolg van mijn nieuwe lifestyle vind… 🙂

5 Comments

 • Reply Mieke 28 februari 2013 at 10:03

  Echt knap hoor, vijf kilo eraf! En klinkt als een goed en interessant boek.
  Zelf lees ik “eet jezelf mooi, slank en gelukkig” van Amber Albarda. Hierin wordt uitgelegd hoe je spijsvertering precies werkt en wat voedingsmiddelen doen voor je spijsvertering. En wat precies gezonde voedingsmiddelen zijn. Klinkt simpel en dat is het ook, maar toch staan er nog veel eye-openers in. Misschien moet ik er ook eens een blogpost aan wijden.
  Jouw boek lijkt me wel een mooie aanvulling. Misschien ga ik het ook bestellen.

  • Reply Monique 1 maart 2013 at 15:50

   Van dat boek heb ik ook gehoord ja. Klinkt interessant! Misschien ga ik dat ook nog eens lezen. Nooit verkeerd om meer te leren over je spijsvertering lijkt me.

 • Reply Eva 28 februari 2013 at 11:14

  Wauw wat goed zeg! Ik ben al een poosje op zoek naar ‘iets’ waardoor ik vooral iets gezonder kan gaan leven. Het maakt me daarbij wat minder uit of ik echt ga afvallen maar ik wil gewoon bewuster met mijn eetpatroon omgaan. Bodie Boost is nou ook helemaal een dingetje, dat gaat ook heel erg om wat je wél mag eten in plaats van wat niet. Maar volgens mij tel je daarbij weer geen calorieen, wat misschien toch nog wel beter in beeld brengt of iets wel/niet goed voor je is.
  En sporten zit al heel lang in mijn systeem, het komt er alleen nog niet uit. En dat terwijl ik zoo graag wil..

  • Reply Monique 1 maart 2013 at 15:51

   Dankjewel 🙂 Wat sporten betreft kan ik je maar één tip geven: doen! Zoals ik al schreef is het belangrijk iets te vinden wat je leuk vindt om te doen. Dan komt het er vanzelf uit. Succes!

 • Reply Marcella 5 maart 2013 at 17:33

  Ah, dat is je truc, een erg goede ook! Ik las ook het boek ‘eet jezelf gezond, slank en gelukkig’. Ik las daarnaast ook veel op websites en blogs en las steeds vaker dat anders eten geen dieten is maar een gezonde levensstijl. Dat je zo slank kunt blíjven. Ik vond het maar gek klinken en dacht dat als ik weer aan zou komen, ik toch weer moest proberen af te vallen.

  Inmiddels eet ik zo anders en zoveel beter dat ik het helemaal eens ben met die uitspraak. Ik had bijna een BMI van 29, nu zit ik vlak onder de 24. Sinds jaren weer gezond! Van mij mag er nog wel wat af, maar ik denk dat dit maximaal 5 is. Misschien dat ik ooit verder ga, maar ik voel me nu langer en slanker dan ooit. Heerlijk!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.