BEAUTY OUDERSCHAP PEUTER

Help, mijn peuter heeft klitten!

15 augustus 2016

kapper3

Lise is gezegend met een bos mooie krullen. Bijna dagelijks krijgt ze er wel een complimentje over of zie je mensen vertederd kijken als ze voorbij loopt. Ik vind het geweldig hoor, die krullen, maar nu ze steeds langer worden is het verzorgen ervan best een dingetje. Voor ik het weet zit het namelijk weer compleet in de klit. Vooral aan de achterkant is het drama. Gelukkig heb ik een manier gevonden om de echte ellende zoveel mogelijk te voorkomen.

Laatst schreef ik al dat we met Lise voor het eerst naar de kapper zijn gegaan. Dat was niet alleen vanwege de dunner geworden puntjes, maar ook omdat haar haar steeds vaker en erger in de klit kwam te zitten. Soms zelfs zo erg dat ik de ‘knoop’ die was ontstaan er maar uit heb geknipt, uit angst dat ze anders een complete dreadlock zou ontwikkelen.

De kapster zei dat ze haar haar wel even goed zou uitkammen. Om eerlijk te zijn hield ik mijn hart vast, want dat uitkammen had ik zelf ook al zo vaak geprobeerd en leidde meestal tot huilbuien en een steeds bozer wordende peuter. Maar, de kapster had ‘wonderspray’ zoals ze het zelf noemde en daarmee bleek dat uitkammen opeens een eitje.

Ik vroeg haar wat ik het beste kon doen om te voorkomen dat het haar weer zo enorm in de klit zou gaan zitten. De kapster adviseerde me een conditioner te gebruiken, speciaal voor krullend haar. Ergens dacht ik dat ik nog geen haarverzorgingsproducten voor ‘volwassen’ haar kon gebruiken op Lise’s peuterkapsel, maar dat kon volgens haar echt geen kwaad. Verder gebruikte zij voor het uitkammen een soort tangle teezer borstel. Ik gebruik die voor mijn eigen haar ook, maar had er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat dat voor Lise ook weleens goed zou kunnen werken.

Mijn oplossing tegen klitten

Met wat adviezen van de kapster ben ik tot de volgende ‘haarverzorgingsroutine’ voor mijn dochter gekomen. Allereerst was ik haar haartjes zo’n twee keer per week met een milde antiklit shampoo, liefst niet prikkend voor de ogen. Ik gebruik momenteel deze van Kneipp. Nadat ik de shampoo heb uitgespoeld smeer ik vanaf ongeveer de helft van de lengte van het haar tot de puntjes een beetje crèmespoeling in het haar. Ik heb deze uit de ‘Perfecte Krul’-lijn van Andrélon aangeschaft. Dit laat ik eventjes intrekken en spoel ik vervolgens ook uit.

haarverzorging

Als ik Lise heb afgedroogd ga ik met de Zenner tangle free brush voorzichtig door het haar heen. Als ik knoopjes tegenkom, hou ik het haar vast en probeer ik ze er rustig uit te borstelen zonder dat ik Lise pijn doe.

Verder borstel ik het haar als ze ’s ochtends uit bed komt en voordat ze ’s avonds naar bed gaat. Meestal kom ik er dan redelijk makkelijk doorheen. Ik pas deze routine nu enkele weken toe en het werkt goed, hoewel het haren wassen en het kammen nooit Lise’s hobby zullen worden vrees ik.

Heb jij ook weleens met de handen in het haar gezeten over de haarverzorging van je kind?

13 Comments

 • Reply Sanne 15 augustus 2016 at 07:33

  Wat fijn voor Lise dat je dit nu al ontdekt! 😉 ik herinner me een heleboel strijd uit m’n jeugd over het haren kammen elke ochtend en een pubertijd met m’n haar altijd op een staart omdat ik de klitten er niet meer uit kreeg… En daarna ontdekte ik inderdaad ook deze lijn van andrelon… Hemels! Ik gebruik ook de shampoo en haarcrème maar dat lijkt me voor Lise wat veel 😉 Andere tip is trouwens: nooit kammen of borstelen als t droog is. Dat scheelt pluizen (dat doen krullen nou eenmaal snel) en is ook een stuk minder pijnlijk! Wij gebruikten soms een plantenspuit als m’n haar droog was en ik t toch moest kammen of borstelen.

 • Reply -N | Mommies Life 15 augustus 2016 at 09:54

  Krullen moeten inderdaad op een bepaalde manier verzorgd worden. Toevallig had een collega van mij het daar ook al over!

 • Reply Jessica 15 augustus 2016 at 10:08

  Wat fijn dat je een manier hebt gevonden om haar haartjes beter te kunnen kammen/verzorgen. Ik heb het zelf ook wel eens mee gemaakt bij oppaskindjes, jeetje wat kan dat soms goed vast zitten en wat een drama kunnen sommige er van maken als je alleen al wilt borstelen.

 • Reply Kleine Prinses 15 augustus 2016 at 11:06

  momenteel heeft m’n dochter er nog geen last van… gelukkig!

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 15 augustus 2016 at 11:22

  Fijn dat dit goed werkt! Mijn moeder had dit vroeger moeten weten, die knipte al mijn haren af omdat het zo’n verschrikking was! Heb toen heel lang met een jongenskoppie rondgelopen. Verre van leuk. Mijn dochter heeft nog niet zo’n lange haren, dus voor haar nog niet van toepassing. Maar voor mezelf werkt die andrelon conditioner ook perfect!

 • Reply Maud 15 augustus 2016 at 14:58

  Hoi hoi!

  Ik gebruik voor Maartje (met net zo’n krullenbos als Lise) anti-klitspray.
  Voor ik ga kammen even erin sprietsen het kamt zich al een stuk makkelijker.
  Zo’n anti-klitborstel hebben wij hier ook en het gaat super.

  Succes! Hier is het ook brullen als ik al metde borstel aan kom lopen maar na 2 minuten is dit al over. Je bent niet de enigste die hiermee problemen mee heeft 😉

 • Reply Saskia 15 augustus 2016 at 15:10

  Mijn dochter heeft ook van dat lastige haar, en haar haren zitten altijd alle kanten op. Heel herkenbara ook van die dread lokjes, ik gebruik daarom ook conditioner en borstel elke ochtend haar haren goed. En dan is het soms nog een grote ellende haha 🙂

 • Reply Xandra 15 augustus 2016 at 20:32

  De nieuwe haarborstels van Zenner zijn ern aanrader!! Deze ontklitter is vrij hard plastic. Maar de gewone borstels, voor krullen en om te ontklitten, zijn ideaal! Veel zachter en binnen een minuutje klaar met kammen!

 • Reply Vlijtig Liesje 16 augustus 2016 at 10:53

  Ja enorm! Maar dat was omdat ze luizen hadden en ik er niet van af kon komen. Van narigheid heb ik ze toen praktisch kaal laten knippen…

 • Reply Ilse van Kreanimo 20 augustus 2016 at 16:25

  Mijn oudste dochter heeft geen krullen, wel een ‘slag’.
  Ik vind de anti-knoop spray van Jip en Janneke van de HEMA voor haar wel ok werken!

 • Reply Fleur 20 augustus 2016 at 22:16

  Mijn tweede zoon had hier ook last van toen hij nog krullen had en zijn haar wat langer was. Nu is hij vijf en zijn zijn krullen helaas weg, maar de klitten gelukkig ook!

 • Reply Sjoukje - meergeldminderstress 20 augustus 2016 at 22:26

  Wij hebben een zelfde soort borstel op aanraden van de kapper. Werkt echt geweldig! Onze dochter heeft steil haar, maar ook daar zitten altijd enorme klitten in, als we niet opletten.

 • Reply Kim - What's on mama's mind 22 augustus 2016 at 22:02

  Oh ik had zelf altijd klitten vroeger!!! Was zo naar!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.