BASISSCHOOL

Langer kleuteren of versneld naar groep 3? Ons besluit…

24 april 2019
kind dat naar de basisschool gaat

Lise is geboren op 19 november en is daarmee een ‘herfstkind’. Letterlijk, omdat ze natuurlijk in de herfst is geboren. Maar in het onderwijs wordt met de term ‘herfstkind’ een kind bedoeld dat tussen 1 oktober en 31 december is geboren en daardoor of al na anderhalf jaar naar groep 3 gaat, of pas na tweeënhalf jaar. Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over dit herfstkind-dilemma. Inmiddels zijn we er wat Lise betreft uit en hebben we samen met de meester een besluit genomen waar we allemaal blij mee zijn. Tijd voor een update dus!

Wegens ziekte is de meester van Lise enkele maanden vervangen door andere leerkrachten. Niet de meest ideale situatie, maar het was nu eenmaal zo. Inmiddels is hij gelukkig terug en kreeg Lise een paar weken geleden haar rapport. Op basis van observatie- en registratiesysteem ‘Kijk!’ houdt de meester bij hoe ze scoort op bijvoorbeeld sociaal emotionele ontwikkeling, rekenen en taal en motoriek. Dit gaat op basis van leeftijd. Het kind kan bij elke vaardigheid boven, onder of precies op de kalenderleeftijd zitten. Op die manier kun je dus zien of het zich op school ontwikkelt volgens zijn of haar leeftijd.

Naar aanleiding van het rapport mochten we gebruikmaken van een gesprek met de meester om dit te bespreken. We vinden het altijd fijn om ook even te horen hoe het gaat, dus daar maken we altijd dankbaar gebruik van. Maar nu vonden we het ook echt nodig, omdat we graag van de meester wilden horen wat zijn advies is wat betreft het blijven kleuteren of al doorgaan naar groep 3.

Verlengde kleuterbouw of versnelde doorstroom? Ons eigen gevoel

M en ik hebben het er natuurlijk eerst samen over gehad. En we waren er eigenlijk vrij snel uit. We voelen ons namelijk allebei prettiger bij het idee dat Lise nog een jaartje bij de kleuters blijft. Ze is echt gegroeid het afgelopen jaar, vooral ook sociaal emotioneel en erg uit haar schulp gekropen. Haar nu al naar groep 3-4 (binnen het Montessori-onderwijs zijn de groepen gecombineerd) laten gaan, zou voor ons gevoel een te grote stap voor haar zijn. Met nog een jaartje kleuteren zal ze nog steviger in haar schoenen staan en dit zal de overgang naar groep 3 stukken makkelijker voor haar maken.

Wat denkt de meester er zelf van?

Voor ons als ouders is het vooral een gevoelskwestie, dus we waren natuurlijk erg benieuwd hoe de meester van Lise er zelf over denkt. Op basis van haar rapport en haar capaciteiten, zo zei hij, zou ze het wel aankunnen om naar groep 3 te gaan. Maar, zo zei hij ook, er is een kans dat ze als jongste van de klas op haar tenen moet lopen. Is het niet nu, dan misschien wel gedurende de schooljaren die volgen. En dus luidde zijn advies om haar nog een jaar bij de kleuters te houden. Voor mijn gevoel legde hij de uiteindelijke beslissing bij ons, maar aangezien wij er precies zo over dachten was dat besluit snel genomen.

Lise zelf hebben we min of meer bewust buiten deze hele kwestie gehouden. Maar toen ik haar vroeg of ze nog een jaartje bij meester Bart wilde blijven, riep ze volmondig: ‘ja!’. Dat zit wel goed dus. En gelukkig voor haar blijft haar allerbeste vriend (ook een herfstkind) ook nog een jaartje kleuteren. Natuurlijk stromen een aantal andere vriendjes en vriendinnetjes waar ze veel mee optrekt wel op een natuurlijke manier door, maar dat zal wel loslopen vermoed ik. Ik ben blij dat het besluit nu is genomen en we nog een jaartje naar groep 3-4 toe kunnen groeien.

Heb jij ook een herfstkind? Hoe werd bij jullie het besluit genomen voor verlengd kleuteren of versnelde doorstroom?

11 Comments

 • Reply Marieke 24 april 2019 at 07:08

  Wij hebben ook een herfstkind (en de tweede herfstkind wordt ook bijna 4). Wij hebben op dezelfde manier als jullie.de beslissing genomen. Eerst onze eigen overwegingen op een rij gezet en daarna de juffen gevraagd. Bij ons viel het advies op door naar groep 3 en dat was ook ons idee. Blij dat we op een lijn zitten. Wel heeft onze school toestemming om kinderen die tot oktober 4 jaar worden gelijk na de zomervakantie naar school te laten gaan. Elin ging dus al met 3 jaar en 10 maanden. Joas is ook van eind oktober en mag ook gelijk na de zomer al naar school. En hoe het bij hem gaat lopen zie we dan weer wel.

 • Reply Angelique 24 april 2019 at 07:18

  Wij hebben een lentekindje en hebben zelf nooit bewust die keuze hoeven maken. Al hebben we eind groep 2 wel een gesprek gehad omdat ze op de vorige school (zijn midden in het schooljaar verhuisd) al hadden laten weten hem een extra jaar in groep 2 te willen houden terwijl wij juist het gevoel hadden dat hij toe was aan de volgende stap. Deze school was het met ons eens. Zij zagen ook het nut niet om hem na 2x groep 1 ook 2x groep 2 te laten doen. Mocht hij niet meekomen in groep 3 zagen we dat dan wel. Daar waren wij het ook mee eens. En dat was een goed besluit want hij stroomde prima mee naar groep 4.

 • Reply Marjo 24 april 2019 at 08:50

  Onze dochter is van september. En is gelijk door gegaan. Ze kan het cognitief aan maar ik denk dat het soms beter was geweest als ze ene jaartje langer had gekleuterd

 • Reply Ilsa 24 april 2019 at 09:01

  Hier blijft meneer (dec) ook een een jaartje langer kleuteren. De basis die je ze extra meegeeft vinden wij heel belangrijk. En ze moeten/willen ook al zoveel op deze jonge leeftijd! Naast school met een druk les programma, zwemles, clubjes, speelafspraken enz.
  De overgang naar groep 3 vind ik ook best groot. Liever een jaartje langer kleuteren, nog wat meer kunnen spelen (dat is in groep 3 veel minder) en daar waar nodig extra uitdaging bieden.

 • Reply Judith 24 april 2019 at 21:38

  De oudste is van september en is meteen doorgegaan. Halverwege het jaar gingen we verhuizen en is op de nieuwe school besloten dat ze veel beter nog een paar maanden kon kleuteren en dan naar groep 3. De kleine doet alles al op groep 2, en zou naar 3 mogen. Maar ze is van januari dus ze gaat gewoon nog lekker een jaar groep 2 doen, en mocht ze meer uitdaging nodig hebben dan kunnen ze die geven

 • Reply Meike 25 april 2019 at 06:38

  Wij hebben ook een herfstkind en zijn er nog niet helemaal over uit. Enerzijds zie ik haar ontzettend groeien en leergierig zijn, maar twijfel vooral of ze er emotioneel al aan toe is met haar 5 jaar. We wachten nog even het rapport en het gesprek af voor een definitief besluit.

 • Reply Annemarie 25 april 2019 at 08:45

  Same here! Redelijk ‘makkelijke’ keuze voor ons decemberkind. Nu groep 1/2, na de zomer groep 2 en dan in 2020 naar groep 3. Ze moeten al zo lang hard werken en school is best intensief voor die kleintjes.

 • Reply Elsbeth 25 april 2019 at 14:44

  Nooit bij stil gestaan dat dit een ding was! Ons herfstkind is van 30 oktober maar hij is nu pas 2.

 • Reply Rianne 25 april 2019 at 16:12

  Verstandig besluit!
  Mijn tweede zoontje Senne (inmiddels 10jaar) is ook zo’n november kind.
  Hij begint in september2019 op 10 jarige leeftijd in groep 8!!
  Hij is dus 11 als hij start op de middelbare.
  Leertechisch komt hij prima mee.
  Sociaal emotioneel loopt hij constant op zn tenen. Nu zit hij toevallig ook nog eens in een klas met aardig wat zittenblijvers. Dus veel zijn al 12 jaar. Je merkt echt dat hij nog veel jonger is. Veel grapjes nog niet volgt en gewoon nog qua ontwikkeling heel ergens anders staat.
  Ook plannen en organiseren is lastig, dat zal deels ook soort kind zijn, maar het overzien daarvan kost echt moeite.
  Dadelijk op zoek naar een stevige middelbare school waar veel begeleiding is indien nodig.
  Mijn vierde Fedde (nu 2 jaar) is ook zo’n november kind. Weet nú al, dat Fedde een jaartje ‘langer’ gaat kleuteren straks.

 • Reply Shirley 26 april 2019 at 14:26

  Hier ook een gevoelsdingetje en wij denken dat ‘ie groep 3 aan kan. De juffen denken dat ook dus denk dat we daar voor gaan. Hij zal dan wel bij de jongere uit de groep horen, maar ben bang dat nogmaals groep 2 enorm gaat vervelen. Dat gaat hem geen goeds doen denk ik. Maar je weet het nooit eigenlijk!

 • Reply Jo 10 juni 2019 at 19:44

  Ik denk niet dat een kind zich gaat of kan vervelen als het een jaartje langer blijft kleuteren. Er is altijd genoeg leerstof!
  Ik vin tegenwoordig dat het z n wedstrijdje geworden is tussen de ouders.. vroeger bleef je gewoon langere kleuteren.
  Ik woon in spanje en hier heb die keuze niet. Maar je ziet wel een heel groot emotineel vershil tussen die kinderen!
  Die horen nog lekker te spelen ( daar leer je ook heeel veeel van).
  Zo jammer dat ze het hier niet hebben!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.