BASISSCHOOL

Een jaar extra kleuteren, hoe bevalt het tot nu toe?

26 september 2019
extra kleuteren - een jaar langer in de kleuterklas

Lise is op 19 november jarig en daarmee een ‘herfstkind’, ofwel een vroege leerling. Zoals ik een half jaar geleden schreef, besloten wij haar een jaar langer te laten kleuteren. Ze ging dus na de zomervakantie niet naar groep 3, maar zit nog een jaar bij de kleuters in groep 1-2. Het nieuwe schooljaar is inmiddels zes weken bezig. Een mooi moment voor een update over hoe het extra kleuteren Lise en ons tot nu toe bevalt. Zijn we blij met de keuze voor het verlengd kleuteren, of had ze misschien toch best door gekund naar groep 3?

Hoewel we er natuurlijk wel even goed over na hebben moeten denken, was de keuze voor een jaar kleuterverlenging uiteindelijk niet zo moeilijk. Zeker toen ook de leerkracht aangaf hetzelfde te adviseren, wist ik dat ons onderbuikgevoel goed was en we voor Lise de juiste beslissing hadden genomen. Zijzelf was vooral blij dat ze bij haar beste vriend (die ook een jaar extra kleutert) in de klas bleef. En bij haar meester, die ze fantastisch vindt.

Vriendjes

Sinds dit schooljaar behoort Lise natuurlijk tot de oudste kinderen van de klas. Waar ze anders de jongste in groep 3-4 zou zijn geweest, is ze nu de op een na oudste als ik me niet vergis. Ik moet zeggen dat ik het verschil met de vierjarigen die net starten wel groot vind, maar Lise lijkt zich daar niet zo van bewust. Samen spelen doet ze wel vooral met een vast groepje vriendjes dat meer van haar eigen leeftijd is.

Een jaar extra kleuteren – niet zo speels als het lijkt

‘Laat haar nog maar lekker een jaartje spelen. Leren kan ze daarna nog lang genoeg.’ Reacties die wel te begrijpen zijn als je uitlegt dat je kind een jaar extra in de kleuterklas blijft, maar die niet helemaal kloppen. Lise zit op een Montessorischool waar de zelfstandigheid van kinderen hoog in het vaandel staat. Ze kiezen in principe zelf welke werkjes ze doen. De leerkracht is er om ze te helpen het zelf te doen, en indien nodig bij te sturen.

De kleuters die eraan toe zijn krijgen regelmatig ‘lesjes’ waarbij ze met de letters en cijfers aan de slag gaan. Ook is er een taal- en rekenkast waar de kinderen zelf werkjes uit kunnen kiezen. Het is dus zeker niet alleen maar spelen in de poppenhoek en schilderen en knutselen wat de klok slaat in groep 1-2. Zo kwam Lise eergisteren thuis met een ‘cijferschrift’ waarin ze de cijfers van 1 tot en met 10 heeft geoefend.

We zijn natuurlijk pas zes weken bezig, dus wat de rest van het schooljaar brengt kan ik nu nog niet zeggen. Maar zoals het er nu naar uit ziet heeft Lise het prima naar haar zin. Misschien is het interessant als ik over een paar maanden weer eens een update schrijf? Let me know!

Natuurlijk kan ik niet zeggen hoe Lise het gevonden zou hebben als ze wél naar groep 3-4 was doorgegaan. Misschien was ze er snel gewend en kon ze prima mee met de andere kinderen, maar misschien ook niet. Ik vind in elk geval het feit dat ze nu sowieso niet op haar tenen hoeft te lopen een heel geruststellende gedachte. Zolang zij blij naar school gaat en net zo blij weer thuiskomt, ben ik dik tevreden met onze keuze.

Heb jij ook een vroege leerling en is hij/zij wel doorgegaan naar groep 3? Of heb je net als wij gekozen voor extra kleuteren?

5 Comments

 • Reply Kim 26 september 2019 at 07:00

  Die van mij zijn beide van Januari en hebben 2,5 jaar gekleuterd (ventje is nu met zn laatste jaar bezig). Ik ben blij dat het 2,5 jaar is! Voor dametje was het iets te lang, maar ze hoeft nu niet op haar tenen te lopen (ze krijgt zelfs meer uitdaging). Maar wij zijn er blij mee!

 • Reply Alicia 26 september 2019 at 07:27

  Mijn dochter is van 18 november en wel naar groep 3 gegaan. Voor mijn gevoel een verkeerde keuze. Zelf heeft ze het wel naar haar zin. In november het eerste gesprek met de leerkracht. Ik ben erg benieuwd!

 • Reply Janske 26 september 2019 at 10:10

  Wat fijn dat het zo goed bevalt. Dan is het denk ik de juiste keuze. Lola is van mei, dus bij ons is er geen keuze om wel of niet extra te kleuteren. Ik zie hier ook echt een groot verschil in de klas. Lola begint nu net in groep 2 en heeft veel meer opdrachtjes. Mooi om te zien. Ze vind het allemaal super interessant en zit in het “rode groepje” van 4 Kids, met blijkbaar de moeilijkste taakjes… Zij helemaal trots vertellen. Ik denk inderdaad dat het voor kinderen fijn is om goed mee te kunnen in plaats van altijd op je tenen te moeten lopen. Goede keuze!

 • Reply Marloes 27 september 2019 at 13:44

  Hier een bijna kerst-kind dat door is gegaan naar groep 3. Veruit de jongste van de klas dus. Keuze gemaakt in samenspraak met de juf omdat hij al kon lezen en schrijven in groep 2. Hij heeft t wel naar zijn zin, maar vind t af en toe wel wat veel werken en weinig spelen..

 • Reply G. T. 28 september 2019 at 21:56

  Leuk dat je hier over schrijft. Ik ben ook zeker benieuwd naar een volgende update (als ouder en als leerkracht). Mijn kind zit nog in groep 1, dus nog niet aan de orde.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.