BABY GELDZAKEN ZWANGERSCHAP

Zwanger en je zorgverzekering in 2015

16 december 2014

16_weken_zwanger kopie

Oké, misschien is het niet het meest leuke onderwerp zo net voor de feestdagen. Waarom ik het dan behandel? Omdat het wel belangrijk is! Voor het eind van het jaar heeft namelijk iedereen de mogelijkheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, of de huidige zorgverzekering aan te passen. Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden, dan kun je daar rekening mee houden bij het kiezen van een geschikte verzekering.

Zwangerschap en de basisverzekering

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met (een van) hun ouders. Ben je zwanger, dan worden de controles bij de verloskundige volledig vergoed door de basisverzekering. Kraamzorg wordt ook vergoed, met uitzondering van een wettelijke eigen bijdrage van €4,15 per uur. Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt volledig door de basisverzekering vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Is dat niet het geval, dan betaal je in 2015 een wettelijke eigen bijdrage van €316, 87.

Aanvullende verzekering

Wie de eigen bijdrage voor kraamzorg en een eventuele poliklinische bevalling zonder medische indicatie vergoed wil krijgen, zal een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Hiervoor betaal je extra premie. Afhankelijk van de aanvullende verzekering die je kiest, kunnen ook andere zaken rondom zwangerschap en bevalling onder de dekking vallen. Denk aan een verlenging van de duur van de kraamzorg, de eigen bijdrage voor kraamzorg in het ziekenhuis, een kraampakket, hulp bij borstvoedingsproblemen, zwangerschapscursussen en bekkenfysiotherapie.

Eigen risico

Bij de zorgverzekering is er ook nog zoiets als eigen risico. Eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je zorg nodig hebt die vergoed wordt door de basisverzekering. Het wettelijk verplicht eigen risico is €375,- in 2015. Op zorg waarvoor je aanvullend verzekerd bent, geldt geen eigen risico. Volg je me nog? Om het nog wat ingewikkelder te maken, kun je het eigen risico ook vrijwillig verhogen. Dat kan met maximaal €500,- tot €875,-. In ruil daarvoor ontvang je van de verzekeraar een flinke korting op de premie. Maar… als je zorg nodig hebt betaal je dus de eerste €875 euro zelf.

Met betrekking tot bevalling en kraamzorg vallen een aantal zaken wel en een aantal zaken niet onder het eigen risico. Ik zet ze even voor je op een rij.

Valt wel onder het eigen risico:

 • Bloedonderzoek
 • Medische nazorg na bevalling (door gynaecoloog)
 • Gynaecologische hulp
 • Ambulance om naar het ziekenhuis te komen
 • Vruchtwaterpunctie en vlokkentest
 • Medicijnen
 • Hulp bij zwanger worden
 • IVF, KI, ICSI, of IUI-behandelingen

Valt niet onder het eigen risico:

 • Kraamzorg (je betaalt wel een eigen bijdrage)
 • Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap ivm complicaties
 • Verloskundige hulp
 • Echo’s voorgeschreven door huisarts, gynaecoloog of verloskundige
 • Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door gynaecoloog
 • Gebruik van een verloskamer
 • Ziekenhuisopname bij bevalling in ziekenhuis
 • Combinatietest voor vrouwen vanaf 36 jaar
 • 20-wekenecho
 • Curettage na een miskraam

Oke prima, maar wat nu?

Wat in jouw geval de beste keuze is, kan ik helaas niet zeggen. Ik denk dat het verstandig is zelf een afweging te maken tussen wat je verwacht aan zorg nodig te hebben (al is dat vaak lastig te voorspellen) en welke risico’s je zelf wilt en kunt nemen. Het kan immers goedkoper zijn enkel een basisverzekering te nemen en eventuele kosten zelf te betalen, maar dat kun je alleen doen als je daar de financiële middelen voor hebt. Wat sowieso verstandig is, is het vergelijken van de premies, zodat je ziet bij welke verzekeraar de verzekering van jouw keuze het voordeligst is.

Ben jij er al uit of je dingen gaat wijzigen in je zorgverzekering of dat je alles hetzelfde houdt als dit jaar? Zijn er zaken onduidelijk, stel dan gerust vragen in de comments, dan probeer ik ze te beantwoorden!

5 Comments

 • Reply Marina 16 december 2014 at 06:33

  Goed om hierbij stil te staan! Ik ben ook weer overgestapt dit jaar, maar dat is om andere medische redenen.

  liefs, Marina

 • Reply Vlijtig Liesje 16 december 2014 at 11:07

  Wij blijven bij dezelfde!

 • Reply Daantje 16 december 2014 at 12:24

  Goed om erbij stil te staan! Ik ben in februari zwanger geworden en had me er van tevoren eerlijk gezegd totaal niet in verdiept. Ik had dus alleen de basis-verzekering en geen aanvullingen. Gelukkig was ik toch al van plan om thuis te bevallen, dus daar hoefde ik niet zelf voor bij te betalen…

  Wel voor de kraamzorg, en aangezien die vanwege de borstvoeding langer is gebleven was dit toch wel een dure grap.

  Aan de andere kant: een kindje kost sowieso (veel) geld 😉 Dus die paar honderd euro voor kraamzorg kunnen er dan ook nog wel bij 😉

 • Reply Ilona de Wit 16 december 2014 at 13:24

  Wat toevallig!
  Wij zijn nog niet zwanger, maar willen dit wel graag (in 2015) worden. Doordat wij deze beslissing hebben genomen, zijn wij aan het kijken of het verstandig is om onze zorgverzekering te veranderen.

  Wij gaan waarschijnlijk voor de VGZ basisverzekering ‘Goede keuze’. En voor het Gezin Pakket. Je krijgt een poliklinische bevalling vergoed (ook zonder indicatie) en je hebt recht op 15 uur luxe kraamzorg. Dit zijn voor ons de hoofdredenen om hiervoor te gaan.

  Ik wens iedereen succes met het switchen, want soms zie je door de bomen het bos niet meer..

 • Reply Sharon 16 december 2014 at 22:03

  Ik moet er wel bij zeggen. Ik ben met spoed opgehaald met de ambulance na een thuis bevalling omdat me placenta niet loskwam. Kreeg mooi de rekening! Moest even binnen 10 dagen 360 betalen.. was top verzeker bij CZ. Dus dit gaat wel echt van je eigen risico af…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.