BABY ZWANGERSCHAP

Wereld Borstvoeding Week | Krijgt mijn tweede kind wel borstvoeding?

7 augustus 2016

borstvoeding

Vandaag is de laatste dag van Wereld Borstvoeding Week (WBW). De week waarin borstvoeding extra aandacht krijgt. Twee jaar geleden alweer schreef ik in dit kader een artikel waarin ik uitleg waarom Lise destijds geen borstvoeding maar flesvoeding kreeg. Nu ik weer zwanger ben is het onderwerp natuurlijk opnieuw van toepassing en wil ik ingaan op de vraag of ik van plan ben mijn tweede kind wel borstvoeding te geven.

Overigens schreef ik vorig jaar al eens over dit onderwerp, maar toen was ik natuurlijk nog niet zwanger en stond het (nog) wat verder van me af. Nu ik er meer mee bezig ben, wil ik daarom graag nogmaals uitleggen wat mijn plannen zijn wat betreft het geven van borst- of flesvoeding en onze zoon.

Bij de eerste afspraak met de verloskundige werd me de vraag al direct gesteld. ‘Ben je van plan je kindje na de geboorte borstvoeding te geven?’ Natuurlijk stond in mijn gegevens vermeld dat het de vorige keer niet was gelukt en hebben we het daar nog even over gehad, maar eigenlijk kon ik zonder twijfel volmondig ‘JA’ antwoorden op haar vraag.

Ik ben er inmiddels achter dat de ene zwangerschap de andere niet is. Dat bleek alleen al uit het feit dat we om de eerste keer zwanger te raken een medisch traject in gingen en het de tweede keer binnen twee maanden ‘op eigen kracht’ gelukt is. Denken dat het geven van borstvoeding gewoon niet voor mij is weggelegd, doe ik daarom absoluut niet.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Een nieuwe zwangerschap, een nieuwe kans op het geven van borstvoeding. Zo denk ik er echt over. Want het lijkt me nog steeds heel mooi, fijn en praktisch (ook al kan ik zeker een aantal praktische voordelen van flesvoeding noemen!). Wat ik inmiddels wel met mezelf en ook met M heb afgesproken is dat wanneer ik het punt bereik dat het met de goede zorg van de kraamhulp allemaal niet wil vlotten met de melkproductie, ik de hulp inschakel van een lactatiekundige. Die kans heb ik de vorige keer niet gegrepen. Ik wil niet zeggen dat het anders waarschijnlijk wel gelukt was, maar ik denk wel dat zo iemand de beste begeleiding kan bieden als het niet zo wil lukken.

Hoe ver wil ik gaan?

Nou in elk geval niet zo ver dat ik door het vele kolven en flessen geven geen tijd meer heb om te rusten en, belangrijker, te genieten van mijn pasgeboren baby. De vorige keer moest de verloskundige me vertellen dat ik misschien de keuze moest maken volledig over te gaan op de fles. Ik had op dat moment zelf niet door dat ik er bijna aan onderdoor ging. Nu hoop ik zelf ruimschoots voor dat punt zelf de beslissing te maken over te stappen op de fles. De wetenschap dat het geven van flesvoeding me uiteindelijk prima is bevallen en Lise inmiddels een gezonde peuter zonder allergieën of zwakke gezondheid is, helpt daar zeker aan mee.

Maakte jij de keuze voor borstvoeding of flesvoeding en pakte het ook uit zoals je graag wilde?

10 Comments

 • Reply Minke 7 augustus 2016 at 06:52

  Ik koos voor borstvieding en het werd fles. Bij beide kinderen. Maar ik heb het geprobeerd. Ooit zal ik er een blog over schrijven, nog niet de moed voor gehad. Met dit soort dingen zijn er altijd voor en tegenstanders die dat graag laten horen.

  Hopelijk lukt het bij jou deze keer wel.

 • Reply Nicole 7 augustus 2016 at 08:42

  Ik koos voor borstvoeding maar het werd toch flesvoeding door allerlei redenen. Bij een volgend kindje probeer ik het gewoon weer!

 • Reply Charlotte 7 augustus 2016 at 09:41

  Je hebt er goed over nagedacht! Ik heb wel borstvoeding gegeven en zou dat een eventuele volgende keer ook wereld graag willen.

 • Reply Cindy 7 augustus 2016 at 11:33

  Ik heb bij de 2e stellig besloten om geen borstvoeding te geven.
  Bij de 1e was ‘borstvoeding geven’ een drama. Het lukte gewoon niet door verschillende redenen waar ik niet goed in ben begeleid. Achteraf vond ik het zo jammer dat ik de eerste kostbare weken alleen maar bezig ben geweest met borstvoeding ipv mijn kindje beter te leren kennen en herstellen van de keizersnee dat ik dat niet nog een keer wilde. Geen een kind is hetzelfde maar ik wilde het risico niet nemen.
  En nu is de 2e er een paar weekjes en ik ben zo blij dat ik meteen flesvoeding geef. Het gaat allemaal veel beter en relaxter. Het herstel van de keizersnee gaat ook veel beter. En die kostbare eerste weekjes met mn kindje zijn zo bijzonder dat ik nu beter op hem in kan spelen.

 • Reply janske 7 augustus 2016 at 11:53

  Ik koos voor borstvoeding en dat lukte gelukkig. Maar makkelijk was het absoluut niet altijd Dus ik kan mij heel goed voorstellen dat het niet voor iedereen is weggelegd en een optie is. Dit keer wil ik er weer voor gaan en iedere voeding die lukt is er weer een!

 • Reply -N | Mommies Life 7 augustus 2016 at 12:37

  Ik zou – als het ons lukt – ook graag borstvoeding willen gaan geven. Het lijkt me heel mooi om de kleine zo vast te houden en te voeden.
  Fijn dat je er zelf zo positief in staat! Heel veel succes alvast voor straks!

 • Reply Nanouk 7 augustus 2016 at 19:20

  Mij lukte t de eerste keer ook niet. Na 4 dagen alleen maar pijn en frustratie en een babytje die t duidelijk niet prettig vond, ben ik gestopt. Ook nadat de vk opmerkte dat t misschien beter was om te stoppen. Ik ben nu zwanger van de 2e (geloof dat we bijna even ver zijn, ben 7 nog uitgerekend, en jij?) en wil t wel opnieuw proberen, maar niet ten koste van alles. Als t na 4 dagen nog niet is gelukt, gaan we gewoon weer over op fles. Onze Roan is een gezonde energieke dreumes dus dat maakt t wel makkelijker om er zo positief over te denken. Succes met je verdere zwangerschap!

 • Reply Riz 7 augustus 2016 at 19:38

  Zo blij dat we bij de tweede direct zijn begonnen met flesvoeding. Het geeft zoveel meer rust en ons mannetje doet het super! Hoop voor je dat het gaat lukken deze keer.

 • Reply Sandra 8 augustus 2016 at 17:56

  Wauw vind ik een mooi voornemen! Zelf ben ik nu bijna 7 weken fulltime aan het kolven voor mijn eerste kindje dus het riedeltje aanleggen, flesje, afkolven, steriliseren, … komt me heel bekend voor! Ik weet nu al dat ik bij een 2de meteen voor flesvoeding kies, ik heb geen idee hoe ik dat anders gecombineerd moet krijgen als er hier dan ook nog eens een peuter/kleuter rondloopt. Momenteel ga ik nog even door met afkolven maar het valt me inderdaad ook zwaar!
  Geniet nog van je zwangerschap en ik duim dat de borstvoeding loopt als een trein :).

 • Reply Fleur 13 augustus 2016 at 09:48

  Ik denk dat het voornemen om een lactatiekundige in te schakelen als niet lukt, een goed idee is en ik hoop voor je dat het lukt!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.