BABY DREUMES ETEN EN DRINKEN OPVOEDING OUDERSCHAP

Welk broodbeleg voor je kindje?

9 maart 2015

broodbeleg

Als je baby tussen 4 en 6 maanden oud is, zul je voorzichtig aan beginnen met het aanbieden van vast voedsel. Zo nu en dan een groente- of fruithapje en wat later eens wat brood. In het begin misschien alleen met wat boter of margarine. Later wil je er waarschijnlijk ook weleens wat anders op smeren. Maar welke soorten broodbeleg kun je dan het beste kiezen en waarom? Ik zet ze voor je op een rij.

Hartig broodbeleg

 • Roomkaas of smeerbare geitenkaas – Zelf begon ik met smeerkaas en dan de speciale ‘kids’ versie met minder zout. Toch is smeerkaas niet de beste keuze. Het wordt namelijk gemaakt van afvalkaas en bevat smeltzouten, die laatste zorgen ervoor dat de kaas smeerbaar wordt en blijft. Roomkaas en (smeerbare) geitenkaas zijn ook makkelijk smeerbaar, maar bevatten veel minder zout dan smeerkaas.
 • Pindakaas of notenpasta – Wie is er niet groot mee geworden? Pindakaas bevat veel goede vetten en voedingsstoffen. Wel is het belangrijk goed naar het etiket te kijken, want sommige soorten pindakaas bevat zout en andere toevoegingen, soms zelfs suiker. Vaak hoor je dat je pindakaas beter niet kunt geven aan kinderen onder de 1 jaar, omdat het allergeen is. Laatst las ik weer dat het misschien juist goed is om het wél te geven, omdat het een allergie juist zou tegengaan. Doe wat goed voelt en overleg eventueel met het consultatiebureau.
 • Hummus – Deze smeerbare pasta is gemaakt van kikkererwten, die heel gezond zijn. Het smeert makkelijk en heeft een lekkere, hartige smaak. Vaak zijn er verschillende soorten humus verkrijgbaar, maar let ook hier weer goed op het etiket in verband met eventuele toevoegingen.
 • Geprakte avocado – Een rijpe avocado kun je eenvoudig prakken en op brood smeren. Het is lekker fris en bevat goede vetten. Eventueel kun je er een beetje (Griekse) yoghurt doorheen mengen om het wat vloeibaarder te maken.

Zoet broodbeleg

 • Appelstroop – ook hiervoor geldt: zonder toevoegingen. Hoewel vruchtenstroop wel erg zoet is, is het wel gemaakt van 100% appel of peer. Geen chemische toevoegingen dus en daarmee een stuk gezonder dan ander zoet broodbeleg.
 • (Halva)jam/vruchtenmoes – vruchtenmoes is jam die enkel bestaat uit vruchten en vruchtsuikers en dus geen toevoegingen en toegevoegde suikers bevat. Halvajam is jam waaraan minder suiker is toegevoegd dan aan normale jam. Beide zijn verantwoord zoet broodbeleg. Let er wel op dat de jam geen kunstmatige zoetstoffen bevat.
 • Geprakte banaan – Net als avocado kun je een rijpe banaan ook prima prakken en als broodbeleg gebruiken. Ook erg lekker over een dun laagje pindakaas!

Welk hartig en zoet broodbeleg geef jij je kindje het liefst?

9 Comments

 • Reply Jess 9 maart 2015 at 08:40

  Toen Sam baby was, deed ik ook wel eens gewoon brood met een beetje olijfolie besmeren en toen hij richting het jaar ging, koos ik ook weleens voor een dun laagje smeerworst. Nu eet hij van alles en nog wat op brood. Kokosbrood ging er hier ook al snel goed in trouwens.

 • Reply angelique 9 maart 2015 at 09:34

  Keano is echt gek op chocoladepasta, altijd al geweest. Ander beleg ging er gewoon niet in. Ik vind het dan belangrijker dat hij eet dan dat het echt echt gezond is

 • Reply marjon 9 maart 2015 at 09:57

  Er staan nog wel wat tips tussen qua broodbeleg.
  Onze dochter wil vaak pasta, maar ik vind dat niet altijd goed. Ze vindt (gesmolten) kaas ook lekker.
  Onze zoon, van januari is hij 1 jaar, eet heel wisselend broodbeleg. Binnenkort eens kijken wat hij van pindakaas of geprakte banaan op brood vindt.

 • Reply Minke 9 maart 2015 at 13:39

  Hier is hagelslag favoriet. Maar worst eet hij ook prima, al haalt hij plakjes worst eerst van zijn brood om het los op te eten en daarna zijn brood pas haha.

 • Reply Desirée 9 maart 2015 at 16:02

  Hier is het smeerkaas, pure pindapasta, smeerworst, jam, appelstroop en geprakte banaan 🙂

 • Reply ilsa 9 maart 2015 at 19:58

  Geraspte komkommer gemengd met een beetje kwark en kruiden is hier smullen.

 • Reply Elvira 9 maart 2015 at 21:32

  Hier gesmolten kaas. Gewoon lust ze het niet. Smeerworst, smeerkaas , pindakaas en gestampte muisjes.

 • Reply Janske 10 maart 2015 at 16:38

  Bedankt voor de tips…hier zitten we nog te sabbelen op korstjes 😉

 • Reply Riz 10 maart 2015 at 23:32

  Twan krijgt appelstroop en jam (versie met Sesamstraat plaatje, met natuurlijke suikers) en heeeeel soms hagelslag, smeerkaas of pindakaas (hij is 10 maanden). Avocado doet t ook goed of gewoon lekker gebakken ei’tje op brood. 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.