BABY

Wanneer stoppen met de fles?

23 november 2017

Het voelt als gisteren dat we Quinn zijn eerste flesje gaven, maar het is toch echt al meer dan een jaar geleden. Nog altijd krijgt Quinn twee keer per dag melk. ’s Ochtends door zijn pap en ’s avonds drinkt hij nog een fles vlak voor het tijd is om naar bed te gaan. Wanneer is het eigenlijk tijd om te stoppen met de fles?

Met een leeftijd van ongeveer 4 maanden zijn we voorzichtig aan begonnen met de eerste hapjes. Die vaste voeding is natuurlijk een steeds groter onderdeel gaan uitmaken van Quinn zijn dagmenu. En hij geniet er zo van! Fruit in de ochtend, twee boterhammen als lunch, een tussendoortje en avondeten met de pot mee.

Maar… hij geniet ook nog heel erg van zijn avondfles. Die krijgt hij meestal als we Lise net in bed hebben gelegd om 19:00 uur. Het is echt onderdeel geworden van zijn avondritueel en stiekem ook van dat van ons. Hij zit dan op schoot, leunt achterover en tuttert langzaam het flesje leeg. Een heerlijk knuffelmomentje als je het mij vraagt.

Lees ook: Babyflessen uitkoken niet (meer) nodig?

Op de verpakking van de poedermelk die we Quinn geven (Nutrilon 4 Dreumes Groeimelk) las ik dat er vanuit wordt gegaan dat je de melk in een bekertje geeft. Je kind mag dan twee bekertjes van 150 cc en 5 scheppen poeder per dag. De ene portie krijgt Quinn sowieso verwerkt in de pap, de andere dus voorlopig nog even via de fles. Over een tijdje ben ik wel van plan die melk in een bekertje te gaan geven. Misschien bij zijn boterham tussen de middag of toch nog even ’s avonds voor het naar bed gaan.

Overigens kan Quinn al wel prima uit een (tuit)bekertje drinken. Zo krijgt hij er gedurende de dag water in aangeboden, wat ik zo af en toe afwissel met lauwe thee. Of hij ook al uit een rietjesbeker kan drinken weet ik nog niet, dus dat gaan we binnenkort maar eens proberen. Eigenlijk heeft die wel mijn voorkeur, omdat het wat beter voor het gebit en de mondmotoriek is dan een tuitbeker. Maar of hij ook de melk uit een beker wil drinken moet de toekomst uitwijzen. Lise was (en is) er in elk geval geen fan van.

Hoeveel melk heeft een dreumes per dag nodig?

Als je kind 1 jaar is heeft het tot de leeftijd van 4 jaar ongeveer 300 mililiter of 2 bekertjes melk(producten) nodig (bron: Voedingscentrum.nl). Dit is vooral van belang voor calcium en de vitamines B2 en B12. In principe kun je vanaf een jaar de opvolgmelk vervangen door gewone melk. Om je kind aan die smaak te laten wennen kun je eerst half om half mengen. Geleidelijk aan kun je dan steeds meer gewone melk geven en de opvolgmelk afbouwen.

Wanneer stopten jullie met het geven van de fles en hoe pakte je dat aan?

6 Comments

 • Reply Nicole 23 november 2017 at 07:04

  Ik weet bij Veerle nog wel dat die avond fles er rond een jaar al af ging.. de ochtend pap heb ik tot begin dit jaar nog met de fles gegeven.. was voor haar een prima ontbijt en bij mij werd het dus gemakzucht! Ze was bijna 3 toen… Evy hoef ik nog lang niet van de fles te halen.. die zit dus met bijna 1 nog op 4 flessen per dag.. en als ik weer eens een dag probeer ze eraf te halen is het heibel.. blijkbaar heeft ze er nog behoefte aan dus dikke prima!

 • Reply Kristel 23 november 2017 at 08:08

  Oh heerlijk die flesjes, hier ook een papflessen de ochtend en een melkfles ‘s avonds. Geniet er zelf ook van en zolang de kleine (net zo oud als Quinn) er ook van geniet, krijgt hij ze nog lekker hoor! Geeft zelf wel aan wanneer hij behoefte heeft aan meer, dat was bij onze oudste ook zo.

 • Reply Cindy 23 november 2017 at 09:53

  Dat ‘probleem’ hebben wij nou ook! Mijn zoontje is volgende week 18mnd en krijgt nog 2x pd een fles. In de ochtend maar 90ml en de rest in pap en in de avond een volle fles van 180-210. Bij zijn oudere zus ging het vanzelf – rond de 15mnd wilde ze geen ochtendfles meer en rond de 17mnd geen avondfles.
  Bij mijn zoontje is dat anders die kijkt daar nog heel erg naar uit, en ik vind het stiekum ook erg fijn. Lekker nog even samen kroelen en van de laatste minuutjes genieten dat ze zo lekker in je armen liggen.
  Maar ja tot wanneer blijf je dan doorgaan?

 • Reply Wendy 23 november 2017 at 10:28

  Aaah, ja da’s een ding he, die fles afbouwen. Lot is nu 16 maanden en krijgt alleen nog in de ochtend een fles. De avond hebben we anderhalve maand geleden afgebouwd en dat gaat super goed!

 • Reply Iris 23 november 2017 at 11:14

  Eeeh, eerlijk gezegd is dit één van de weinige dingen waarin ik lekker mijn eigen plan trek zonder me aan te trekken van de voorschriften. Onze oudste heeft tot hij 3,5 JAAR was een avondfles gehad. Toen kreeg zijn zusje de fles en gingen we op vakantie, dus toen zijn we er mee gestopt. Tot die tijd was het gewoon een heerlijk kroelmomentje

 • Reply Joycke 25 november 2017 at 16:20

  Mijn oudste ( 2,5jaar) krijgt nog steeds haar avond fles. Ik ben nog niet van plan om het af te bouwen. Ze vind het heerlijk en wij ook!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.