BABY DREUMES OPVOEDING OUDERSCHAP

Wanneer haal je de box weg?

6 april 2015

dreumes in de box

‘Als je de box nog hebt staan als je kindje een jaar is, ben je niet goed snik’, ja zoiets heb ik echt weleens gehoord! Blijkbaar wordt een box soms meer gezien als plekje waar je een pasgeboren baby in legt zodat hij niet van de bank kan rollen, dan als veilige speelplek voor een dreumes.

Toch staat de box hier nog altijd en speelt Lise (nu 16 maanden) er bijna elke dag in. Ze lijkt hem de laatste tijd zelfs weer te hebben herontdekt. Gaat er dan bij staan en trekt net zo lang mijn aandacht tot ik haar erin til. Ze ‘moet’ er van mij bijna nooit in. Alleen als de bel gaat, of ik even boven moet zijn, zet ik haar er soms nog even in. Ook dat vindt ze meestal prima. Er ligt speelgoed in dat ze leuk vindt en aan de zijkant zit nog steeds het onderste kastje van de mobile, dat ze tegenwoordig zelf kan bedienen.

Maar waar komt dat idee dan toch vandaan dat een box alleen voor baby’s bedoeld zou zijn? Ik heb geprobeerd de officiële betekenis van ‘box’ te achterhalen. Volgens de Dikke van Dale is een box: ‘een omheining waarbinnen een kind kan spelen‘. Daar worden we dus ook niet veel wijzer van. Wikipedia – wat eigenlijk niet als betrouwbare bron kan worden bestempeld, maar vooruit – ziet een box als ‘meubelstuk waarbinnen een baby of peuter kan worden geplaatst, zodat er geen gevaar bestaat dat ze zelf door het huis gaan rondkruipen, of dat huisdieren erbij kunnen komen’. Dat komt al meer in de richting van waar ik zelf denk dat een box voor bedoeld is. Wordt een kindje mobiel doordat hij kan kruipen en later lopen, dan lijkt het mij juist handig een plekje te hebben waarvan je zeker weet dat hem of haar niets overkomt als je even niet in de buurt bent.

box2

Behalve wanneer je kleintje zo slim en behendig is dat hij/zij er zelf uit kan klimmen natuurlijk. En dat zou voor mij dan ook het moment zijn dat de box meteen weggaat. Het is dan immers geen veilige plek meer. Zolang Lise er nog zelf in wil spelen en ik hem af en toe gebruik als ‘safety spot’, blijft de box hier lekker staan. En moet hij weg, dan is dat even slikken (want: weer zo’n emotionele mijlpaal), maar heb ik wel weer een fijn stukje woonkamer terug!

Tot wanneer heb jij de box in huis gehad (of tot wanneer ben je dat van plan)?

8 Comments

 • Reply Daantje 6 april 2015 at 09:36

  Bij ons staat hij ook nog!! Ik heb geen idee wanneer ik hem weg ga doen. Ik merk wel dat ik hem steeds minder vaak gebruik…

 • Reply marjon 6 april 2015 at 10:02

  Hier was de box bij ons 2e kindje al erg snel weg. Hij wilde er gewoon niet in. Het was drama. Ik dacht eerst als dat maar goed zal gaan zonder box. Maar gelukkig ging het prima.
  Mijn schoonzusje heeft de box ook tot bijna 1,5 jaar laten staan. Ze zette haar zoontje in als rust moment met een avondfles melk.
  Ik denk dat iedereen zelf bepaald wanneer een box de kamer uit gaat…. maar ik vind het zeker niet iets voor baby’s. Ook een dreumes kan er nog prima in.

 • Reply Mieke 6 april 2015 at 10:03

  Net als bij ongeveer alles vind ik dat je ook met de box moet doen wat je zelf het fijnste vindt. Bij ons stond ‘ie bij de jongste een stuk langer. Puur omdat de oudste soms met spulletjes speelde die simpelweg niet voor dreumeshandjes (en -mondjes!) geschikt waren. Ook was de oudste veel sneller uitgekeken in de box. Die ging veel meer op ontdekking uit, terwijl de jongste het nog heel lang heerlijk vond om lekker rustig in de box te spelen.

 • Reply Jess 6 april 2015 at 13:08

  Hij staat hier sinds 2012 😉 Als kleine baby wilden ze er hier beiden pertinent niet in maar juist toen ze gingen spelen, vonden ze het prima. Toen Sam er steeds uit klom, was ik net zwanger van Jim en hebben we hem gewoon lekker laten staan in plaats van hem op te ruimen voor die paar maanden. Ik vind het fijn om een veilige plek te hebben, waar Jim een beetje kan keutelen zonder dat zijn grote broer er makkelijk bij kan.

 • Reply Gwen 6 april 2015 at 21:24

  Hier is ie gebruikt tot Olivia anderhalf was, daarna nog een keer of 5 en toen is ie omhoog gezet, vanwege de komst van Quinn (afbreken voor minder dan een halfjaar vond ik ook onzin). Vond het vooral ideaal als ik de was ging ophangen boven ofzo. Ze zat veilig en speelde er prima in, hopelijk tolereert Quinn hem ook zo lang.

 • Reply Sandy 7 april 2015 at 08:30

  Hier is de box blijven staan tot ons zoontje ongeveer 2.5 jaar was. Hij vond de box juist helemaal geweldig en hij vond het ook erg fijn om er soms even terug in te kruipen en zichzelf een beetje terug te trekken. Dan ging hij heel rustig met zijn treinen zitten spelen in de box. Hij had dat echt nog wel nodig, even zijn favoriete plekje opzoeken waar hij echt tot rust kon komen.

 • Reply Astrid 7 april 2015 at 14:44

  Bij ons stond hij ook altijd zo lang mogelijk! Even snel stofzuigen, of boven wat pakken was met mijn ondernemende kids echt niet mogelijk, als ze niet even in hun ‘zone’ waren. Ideaal dus. Ging hier meer weg omdat iemand anders hem nodig had.

 • Reply Desirée 9 april 2015 at 15:37

  Hier is de box al voordat Shae één was de deur uitgegaan omdat ze er gewoonweg bijna nooit meer in zit. Heerlijk die sta-in-de-weg aan de kant 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.