BABY ETEN EN DRINKEN GEZONDHEID

Waarom mag mijn baby geen honing?

4 juli 2017

‘Ik denk dat Quinn ook honing op zijn boterham wil, mama!’ Mijn peuter Lise is gek op honing en eet het vrijwel elke dag. Ze heeft zelfs de twijfelachtige combi smeerkaas met honing uitgevonden. Maar haar broertje Quinn van 8 maanden heeft nog nooit een druppel honing geproefd. En dat is maar goed ook, want baby’s mogen geen honing. Maar waarom is dat eigenlijk?

Honing is zoet. Baby’s houden van zoet. Een match made in heaven dus. Zou je denken. Toch is het niet verstandig kinderen onder 1 jaar honing te geven. De kans bestaat namelijk dat de honing besmet is met een bacterie met de naam Clostridium botulinum. Deze bacterie komt in de natuur voor en kan via de pootjes van bijen in de honing terechtkomen. Krijgen wij de bacterie binnen dan kan dat niet veel kwaad. Ons afweersysteem zorgt ervoor dat we niet ziek worden. Maar het afweersysteem van baby’s is nog niet ver genoeg ontwikkeld, waardoor zij wél ziek kunnen worden. Die ziekte wordt botulisme genoemd.

Infantiel botulisme – wat gebeurt er?

Als sporen van de bacterie in de darmen van een baby terechtkomen, kunnen ze ontkiemen en toxine gaan produceren. In 98% van de gevallen gebeurt dit bij baby’s tussen 1 en 6 maanden. Symptomen zijn slikklachten (kwijlen), voedselweigering, obstipatie, spierzwakte en verlammingen. Aangezien voor ademhalen ook spieren nodig zijn die aangetast kunnen raken, kan botulisme in het ergste geval tot de dood leiden.

Mijn baby heeft honing gegeten, wat nu?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je baby om wat voor reden dan ook honing heeft binnengekregen. Moet je dan iets doen en zo ja, wat? Allereerst is belangrijk om te weten dat de kans dat een baby na het eten van honing ziek wordt, (gelukkig!) zeer klein is. Wel is het natuurlijk raadzaam om alert te zijn op eventuele symptomen en contact op te nemen met de huisarts.

Ondanks het feit dat de kans dus heel klein is dat je baby ziek wordt van honing, is voorkomen altijd beter dan genezen. Vandaar dus de regel: geef kinderen jonger dan 1 jaar geen honing. Als het goed is staat dit op elke pot honing vermeld.

Was jij hiervan op de hoogte?

9 Comments

 • Reply Iris 4 juli 2017 at 08:50

  Ik wist het wel, maar drie jaar terug heeft oma onze zoon van nog geen jaar honing door zijn thee gedaan, want hij was zo verkouden. Man, wat was ik boos, houd je gewoon aan het voedingsschema dat ik op heb gesteld! Haha, controlfreak, I know
  Gelukkig niks aan de hand

  • Reply Essma 4 juli 2017 at 09:39

   Wat grappig! Niet zo grappig van die honing natuurlijk, maar zou ik zomaar geschreven kunnen hebben! Ik was ook boos! Was schoonmoeder, dus ja…..😂

  • Reply Monique 4 juli 2017 at 10:55

   Met de beste bedoelingen gedaan natuurlijk… ai! Ik zou ook boos zijn, vooral van de schrik waarschijnlijk.

 • Reply Roos 4 juli 2017 at 10:45

  De bacterie heet clostridium botulinum! Leuk dat je er aandacht aan besteedt. Better safe than sorry…

  • Reply Monique 4 juli 2017 at 10:54

   Bedankt voor de correctie, heb het meteen aangepast (lastig woord, haha…)!

 • Reply Vlijtig Liesje 4 juli 2017 at 11:11

  Ja, dit wist ik zeker wel! Dat botulisme is echt wel een gevaar.

 • Reply Karin 4 juli 2017 at 13:16

  Yes, want ik ben diëtist. Suus wordt vrijdag 1, maar heeft zaterdag haar eerste broodje honing gehad. Ik denk dat er nog vele volgen, want ze vond het heerlijk. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

 • Reply Kelly 4 juli 2017 at 17:18

  Oh dit wist ik niet! Goed om te lezen.

 • Reply Rory 4 juli 2017 at 20:04

  Yep! Ik wist het. Ik heb er altijd rekening mee gehouden. En mijzelf kennende heb ik waarschijnlijk zelfs tot 2 jaar gewacht. Goed dat je erover schrijft.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.