BABY OPVOEDING OUDERSCHAP

Voorlezen – lekker lezen met je kindje

14 juli 2014

voorlezen

Een van mijn leraren op de basisschool omschreef mij eens als ’talenkind’. En dat klopt wel. Ik heb niets met cijfertjes, maar ben des te beter met taal. Bovendien lees en schrijf ik ontzettend graag. Tijdens mijn zwangerschap fantaseerde ik weleens over hoe ik ons kindje later aan het voorlezen zou zijn. Hoe hij of zij dan met alle aandacht zou luisteren naar het verhaal dat ik voorlas. Ik vind het zo prachtig om te zien hoe kindjes echt compleet gefocust ‘in’ een verhaal kunnen zitten.

In die tijd schafte ik ook alvast de eerste voorleesboeken aan, het dikke boek van Jip en Janneke en het sprookjesboek van de Efteling. Later, toen Lise geboren was, volgden nog meer boekjes. En ontving ik ook een brief van de bibliotheek met daarin informatie over BoekStart, het landelijke project dat het voorlezen van baby’s stimuleert. Daardoor kreeg ik nog meer zin om met voorlezen te beginnen.

Waarom voorlezen?

Naast het feit dat het leuk is om met je kindje een boekje te lezen, wijst onderzoek uit dat voorlezen de taal- en spraakontwikkeling van kindjes stimuleert. Bovendien werkt het concentratieverhogend. Allemaal dingen die je kindje later goed kan gebruiken.

De eerste maanden na Lise’s geboorte nam ik af en toe een momentje om met Lise in een boekje te kijken. Vanaf dat ze drie maanden is zijn we echt gestart met voorlezen. Ze kreeg er toen volgens mij nog niet zo heel veel van mee, maar alleen al het luisteren naar je stem vindt een baby heerlijk en ik vond het zelf natuurlijk leuk om te doen.

Voorlezen als vaste routine

Het voorlezen maakt nu vast onderdeel uit van Lise’s avondroutine en het is echt een fijn momentje met papa of mama samen. Nu ze bijna 8 maanden is, merk ik dat ze al veel bewuster naar de plaatjes in het boekje kijkt en ook echt met haar handje de poppetjes of figuurtjes aanraakt. Ik probeer altijd zoveel mogelijk te omschrijven zodat ze dat op een gegeven moment gaat snappen en onthouden.

De boekjes die we lezen zijn vaak dezelfde. Ik heb het idee dat ze het extra leuk vindt als ze de plaatjes herkent. Het zijn allemaal boekjes met veel kleur, plaatjes en niet al teveel tekst. Ze kan zich nog niet zo lang concentreren en vindt het vooral prachtig om figuurtjes te bekijken. Ze zit regelmatig hardop te lachen als ik een boekje opensla en dat is zo lief! Ik kijk er erg naar uit om straks de verhaaltjes met wat meer tekst te kunnen gaan voorlezen. En ik hoop dat ik haar een stukje van mijn liefde voor taal meegeef voor later. Dat ze dan misschien wel net zo graag leest en schrijft als ik nu doe.

Lees jij je kindje regelmatig een verhaaltje voor? Wanneer doe je dat het liefst en wie doet het meestal (jij, je partner, of iemand anders)? Laat het me weten in een reactie.

6 Comments

 • Reply Linda 14 juli 2014 at 11:28

  Boekstart is echt een mooi project. Hier zijn beide kinderen lid en gaan we regelmatig naar de bibliotheek. Mijn man leest meestal voor als onderdeel van het bedritueel en ik overdag.

 • Reply Nicky 14 juli 2014 at 16:24

  Wat goed dat ze met haar 8 maanden leeftijd al zoveel van kan genieten. Voorlezen voor je kindje is absoluut een aanrader. Het is hier in huis geen vaste ritueel maar we proberen wel zo vaak mogelijk een boekje te lezen. Zelf ben ik dol op lezen en hoop dat mijn kids dit later ook zullen hebben.

 • Reply Silke 14 juli 2014 at 16:32

  Hier wordt er ook al duchtig voorgelezen. Ben ermee begonnen toen Jules twee maanden werd. Hij begrijpt er natuurlijk nog helemaal niets van, maar hij geniet van mijn stem en ik van het voorlezen. Wij zijn allebei boekwurmen en willen heel graag dat Jules dat ook wordt. We lezen afwisselend in het nederlands en het engels voor omdat we tweetalig zijn.

 • Reply Miek 14 juli 2014 at 16:44

  Hoi

  Voorlezen is zo leuk en zeker als je kindje dat ook vind hoe ouder ze worden hoe leuker het gaat worden heb een zoontje van6 die straks naar groep 3 gaat en vanaf dag 1 al voorgelezen hij vind het geweldig!! En nu gaat ie zelf al beetje lezen. voorlezen is ook zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind! Taal maar ook rekenen zit er in en inlevingsvermogen en de woordenschat wordt alleen maar hoger ! Zelf vind ik lezen ook heel leuk en ik lees meestalvoor mijn man die is meer met de cijfertjes en heeft ook dyslectie dus hij doet het af en toe !! nu heb ik ook nog een zoontje van bijna 2 maanden en ook die betrek ik al bij het voorlezen en vooral plaatjes kijken voor zo ver hij het leuk en interessant vind.

 • Reply Mieke 14 juli 2014 at 21:10

  Voorlezen is zo leuk! Vaste prik hier elke avond voor het slapen gaan. En ook nog vaak tussendoor.

 • Reply Nicole 15 juli 2014 at 20:33

  Ik lees zo af en toe voor.. nog geen vast ritueel dus. Wil ik wel gaan doen! Moet trouwens Fay ook nog aanmelden bij de bieb..

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.