BABY LIFESTYLE OUDERSCHAP

Voor het eerst naar de gastouder

18 september 2014
naar de gastouder

Eerder schreef ik al eens over de combi studeren en moederschap. En ik heb ook al eens een artikel gewijd aan de verschillen tussen gastouderopvang en kinderdagverblijf. Ik gaf in beide artikelen aan dat wij ervoor gekozen hebben Lise vanaf september één dag in de week naar een gastouder te brengen. Vorige week vrijdag was het zover en ging Lise voor de allereerste keer een hele dag.

De avond van tevoren had ik haar spulletjes al klaargelegd. Haar broodtrommeltje met twee gesmeerde boterhammen, een banaan en wat druiven, haar tuitbeker, een slaapzak en natuurlijk een stapeltje luiers en billendoekjes. Dit alles stopte ik in haar roze rugzakje van Sesamstraat, dat ik een hele tijd geleden eens bij Kruidvat kocht.

Ik sliep die nacht wat onrustig en bleef me maar afvragen of ik alles wel gepakt had. Lise had een beduidend betere nacht en toen ze wakker werd kleedde ik haar snel aan en gaf haar pap als ontbijt. Dit hoeft bijna nooit onder tijdsdruk, dus dat was even anders dan anders.

Ik had met de gastouder afgesproken dat ik Lise om 9.00 uur zou brengen en om 17.00 uur weer zou komen halen. Met toch wel een beetje buikpijn (bij mij dan) gingen we op pad. En een minuutje later waren we er al. Makkelijk, als het letterlijk twee straten verderop is! Ik belde aan, ze deed open en de buikpijn was verdwenen. Ik zag weer hoe lief de vrouw is die zich een dag per week over Lise gaat ontfermen. Lise zelf was ook meteen op haar gemak en kon niet wachten om met het speelgoed te gaan spelen dat al klaarlag op de grond. Tegelijk met haar is er elke vrijdag nog een ander meisje bij de gastouder, die maar een paar maandjes ouder is dan Lise. Daar kan ze dus lekker mee spelen!

Na nog een paar kleine instructies en een dikke kus en knuffel voor Lise, ben ik gegaan. Eenmaal thuis kon ik de gigantische to do lijst gaan afwerken die ik speciaal had klaargelegd. Na de verplichte studie- en huishoudtaken ben ik ’s middags nog lekker even naar de kapper geweest. En toen ik weer thuis was, was het alweer bijna tijd om Lise op te halen. De dag was echt om gevlogen!

Lise had een super dag gehad. Lekker gespeeld en goed gegeten. Wel wat minder geslapen dan ze thuis doet. De gastouder moet namelijk tussen de middag haar eigen kinderen van school halen en weer naar school brengen en rond drie uur weer ophalen. Lise heeft alleen in de buggy geslapen tijdens die ritjes en niet in bed, wat ik eigenlijk toch wel belangrijk vind. Ik baalde daar wel een beetje van. Toch een nadeel dat (vaak) bij gastouderopvang hoort als de gastouder zelf schoolgaande kinderen heeft.

Maar… het is voor mij geen reden om ermee te stoppen. Morgen mag ze alweer. Ik hoop op net zo’n fijne opvangdag als vorige week!

3 Comments

 • Reply Joyce 18 september 2014 at 11:39

  Wat fijn dat het zo goed is gegaan. En ik kan me voorstellen dat je liever hebt dat ze in bed slaapt. Maar ik heb ook wel eens (zakelijke) afspraken op momenten dat Luuk eigenlijk slaapt en hij doet dan een dutje in de wandelwagen. Ik vind het wel best, het is ook wel handig als hij op verschillende plekken plekken leert te slapen 🙂

 • Reply Madelon 18 september 2014 at 13:14

  Wat lijkt me dat spannend. Z is tien maanden en ik heb nog nooit iemand anders dan m’n moeder op laten passen. Wat fijn dat het goed ging!

 • Reply Linda 18 september 2014 at 21:27

  Wat fijn dat het zo goed is gegaan. Zeker in iets kleinschaligs als een kinderopvang is er voldoende aandacht en afleiding voor de kinderen waardoor ze het soms niet eens doorhebben als mama of papa weg gaat. Wel jammer van dat slapen. In een echt bed slapen is zoveel fijner.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.