BABY GELDZAKEN

Vier babyproducten waarop je kunt bezuinigen

11 september 2015

portemonnee

Hoe je het ook wendt of keert, een baby(-uitzet) kost geld. Veel geld. En ook daarna blijven er kosten komen. Het kindje moet immers eten, verschoond worden en groeit in rap tempo uit zijn kleren. Hoewel je dit uiteraard allemaal met liefde voor hem/haar over hebt, is het redelijk eenvoudig om te bezuinigen op de producten die je voor je baby nodig hebt. Ik zet er vier voor je op een rij. Interessant voor (aanstaande) ouders met een kleine portemonnee, maar ook leuk als je (meer) geld wilt overhouden voor andere dingen.

Luiers en billendoekjes

De eerste paar jaar ga je er een hoop van nodig hebben: luiers en billendoekjes. Het is makkelijk om elke keer dat je de wekelijkse boodschappen doet een pak Pampers in je karretje te gooien, maar je bent er ook behoorlijk duur mee uit. Er zijn B-merk luiers op de markt die prima hun werk doen en veel minder geld kosten. Zo kopen wij de luiers die Lise overdag draagt bij Aldi. Voor 80 luiers in maat 4 betaal je €11,49. Dat is 14 cent per luier. Ter vergelijking: een jumbopak Pampers Baby Dry in maat 4 bevat 60 luiers en kost bij Albert Heijn €19,99. Dat komt neer op 33 cent per luier. Meer dan twee keer zo duur als de Aldi luiers!

Hecht je toch veel waarde aan de super absorptiekwaliteit van Pampers, dan is het nog altijd slimmer om in plaats van de gewone verpakkingen een maandbox te kopen. Bij Bol.com bestel je die zonder verzendkosten en aangezien de box gratis wordt thuisbezorgd, hoef je er ook nog eens niet mee te sjouwen! Een box Pampers Baby Dry maat 4 bevat 174 luiers en kost €52,49, wat neerkomt op 30 cent per luier. Nog steeds een stuk duurder dan de Aldi, maar als je net als wij de Pampers alleen voor de nacht gebruikt, doe je bijna een half jaar met zo’n maandbox.

Bovenstaande geldt precies hetzelfde voor de billendoekjes. Je kunt kiezen voor relatief dure doekjes van Pampers of Zwitsal, of je kiest voor goedkopere varianten van bijvoorbeeld Aldi, Kruidvat of Action. En ook hier geldt dat je de doekjes in grootverpakkingen kunt kopen. Met een doos van 12 pakjes ben je gemiddeld goedkoper uit dan wanneer je die 12 pakjes los zou kopen.

Voeding

Geef je je baby flesvoeding, dan zul je weten dat de keuze reuze is als het gaat om verkrijgbare merken. Nutrilon is het duurst en heeft naar mijn idee ook de beste naam, waardoor mensen snel daarvoor zullen kiezen. Dat hebben wij destijds ook gedaan. Maar bedenk dat een goedkoper merk absoluut niet minder goed is. Kunstvoeding moet aan strenge eisen voldoen om op de Nederlandse markt verkocht te worden. Je kunt er dus van op aan dat voeding van Kruidvat of Etos huismerk net zo goed is als de melk van Nutrilon of een ander A-merk. Met als verschil dat die eerste een stuk goedkoper zijn…

Is je kindje wat ouder en toe aan vaste voeding, dan kun je ervoor kiezen kant-en-klare potjes te kopen. Super handig en ik heb ze ook regelmatig gekocht, maar feit is wel dat je door zelf groenten, vlees en aardappelen te bereiden en pureren, je je kind niet alleen verser eten voorschotelt, maar je ook nog eens stukken goedkoper uit bent. Het lijkt een hoop werk, maar je kunt makkelijk een grotere portie maken en een groot gedeelte invriezen zodat je een tijdje vooruit kunt.

Kleding

Zoals ik al schreef, groeien kinderen (en vooral baby’s) ontzettend snel uit hun kleren. Natuurlijk is het leuk zo nu en dan eens wat uit de nieuwe collectie te kopen, maar bedenk of je dat de moeite waar vindt als je kleintje het misschien maar een paar keer kan dragen voordat het te klein is.

Wil je bezuinigen op baby- en kinderkleding, kijk dan eens bij winkels als Zeeman, Wibra en HEMA. Vooral van die eerste twee had ik niet verwacht dat ze er zulke leuke kleding zouden verkopen. Het is misschien niet allemaal de beste kwaliteit, maar als je kind het toch maar een paar keer kan dragen is dat niet zo’n ramp.

Heb je familie of vrienden die een kindje hebben dat iets ouder is dan jouw kindje? Misschien kunnen jullie afspreken dat te kleine kleding jouw kant op komt zodra het daar te klein is? Bij de kringloop kun je voor weinig geld ook vaak hele leuke baby- en kinderkleding scoren. Ik heb er vaak genoeg merkkleding zien hangen voor een paar euro.

Meubels

Voordat je kindje geboren is, zul je natuurlijk de babykamer willen inrichten. Wat mij betreft een van de leukste voorbereidingen om mee bezig te zijn tijdens de zwangerschap! Bij de geijkte babywinkels betaal je voor een ledikantje, commode en kledingkast tezamen al gauw €1.000,-. Deze meubeltjes vind je voor veel minder geld op Marktplaats, of misschien ken je wel iemand in je omgeving die er vanaf wil? Met een likje verf zijn oude meubeltjes weer als nieuw en heb je misschien juist iets unieks voor het kamertje, in plaats van die moderne meubeltjes die iedereen tegenwoordig in de babykamer heeft staan.

Bezuinig jij op producten voor je kind? Zo ja, waarop? Zo nee, waarom niet?

5 Comments

 • Reply Simone 11 september 2015 at 07:16

  Wat fijn om te lezen dat wij niet de enige zijn die er zo over denken haha. Wij kopen gewoon kruidvat luiers en billendoekjes en hebben flesvoeding van de AH. Dit laatste was nog wel een discussie punt tijdens mijn zwangerschap omdat ik toen nog niet wist dat het in Nederland qua basis allemaal hetzelfde is. Toen ik daar achter kwam ben ik overstag gegaan en daarmee besparen we zo veel geld. Voor een pak Nutrilon kunnen we 2 dozen voeding van de Appie zelf halen.

 • Reply Marieke 11 september 2015 at 09:03

  Ook hier gaat het low budget zolang het natuurlijk verantwoord is naar onze kleine meid toe. Wie zegt dat A merken het beste zijn. Je moet voor jezelf de overweging maken en tot nu toe zijn wij heel blij met onze beslissingen. Ze is een echt Kruidvat babytje: luiers, billendoekjes en voeding. 😀

 • Reply Vlijtig Liesje 11 september 2015 at 12:02

  Ik bezuinig nu op gymschoenen voor school. Die haal ik bij de Bristol!

 • Reply Jennifer 11 september 2015 at 14:39

  Wij kopen Kruidvat of luiers in Duitsland, daar besparen we dus wel bewust op. Ik koop ook tweedehands kleding, ook een bewuste besparing, niet omdat we nieuw niet kunnen betalen, maar ook omdat ik het leuk vind om tweedehands spullen te shoppen. We kopen heus ook wel nieuw, maar zeker de kleine maatjes zijn nog zo goed na die paar keer dragen. Zonde om daar geen gebruik van te maken. Verder krijgt Melle geen dure potjes, maar eet hij gewoon wat wij eten (zonder toegevoegde dingen die niet goed voor hem zijn als zout etc.). Ik vind potjes echt zonde van het geld. Daarnaast is borstvoeding naast een praktische en fijne keuze, ook een economische keuze. Al met al kost Melle ons het eerste jaar vrij weinig geld extra, gewoon omdat we goed uitzoeken waar we het aan uitgeven, en is het prima te behappen. Ik denk dat een kind pas echt duur wordt als het gaat ravotten, constant gaten valt in kleding, dingen stuk maakt, en eisen stelt aan het leven, zoals een hobby of een sport beoefenen, een peuterspeelzaal, schoolreisjes, en noem maar op.

 • Reply Puck 12 september 2015 at 15:41

  Ik vind het altijd een strijd om niet te goedkoop te zitten. Voor mezelf wil ik ook gewoon de echte coca cola en dan zou ik voor mijn kind de kruidvatvoeding halen… Nee, dan vind ik dat ik voor mezelf eerst moet besparen en zolang ik dat er niet voor over heb doe ik dat ook niet voor hen. Overigens vind ik het vooral handig van Nutrilon dat die overal te krijgen is, en dat je niet vastzit aan een bepaalde winkelketen…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.