BABY ER OP UIT GEZONDHEID TIPS

Verantwoord in de zon

28 mei 2015

noad1

Zodra Lise ’s ochtends beneden komt roept ze: ‘Buiten! Buiten!’. Ik geloof dus dat wij een echt buiten-kind hebben. Heerlijk! Want wat is er fijner dan met mooi weer buiten eten, spelen en wandelen? Naar buiten gaan is prima en heel gezond, maar het is wel belangrijk jezelf en je kind voldoende te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Ik ontving onlangs een heel pakket zonbeschermingsproducten van NO-AD, dus wij zijn alvast goed voorbereid.

Hoewel ik ze dit jaar heb gekregen, zijn zonbeschermingsproducten iets waar ik nooit op bezuinig. Zeker niet nadat ik vorig jaar las dat veel mensen zonnecrème bij Action hadden gekocht voor een prikkie. Die mensen waren zich van geen kwaad bewust en smeerden er lustig op los met crème die – na later bleek – over datum was en totaal geen bescherming meer bood! Met verbrande huidjes en flinke blaren tot gevolg… Rectificatie: dit bericht bleek achteraf een hoax te zijn, maar zette me hoe dan ook aan het denken!

noad2

Toch ben ook ik geen heilig boontje en kan het altijd beter. Onderstaande tips heb ik dus niet alleen voor jou opgesteld, maar ook zeker als geheugensteuntje voor mezelf. Ik ben namelijk zo iemand die zich aan het begin van een stranddag uitgebreid insmeert en het de rest van de dag ‘vergeet’. En als ik gewoon even de deur uitga, vind ik dat meestal niet voldoende reden om me in te smeren. Lees dus onderstaande tips en doe er wat mee de komende tijd!

Tips voor verantwoord zonnen

1. Smeer elke twee uur

Wie denkt dat als hij zich ’s ochtends insmeert, de rest van de dag beschermd is heeft pech. Helaas! De beschermende werking van een zonnebrandcrème neemt snel af en is na een paar uur helemaal verdwenen. Het is daarom belangrijk om je elke twee uur opnieuw in te smeren. En als je het water in bent geweest is het ook verstandig om je daarna direct opnieuw in te smeren.

2. Houd baby’s (zoveel mogelijk) uit de zon

Baby’s die nog niet mobiel zijn kun je redelijk goed uit de zon houden. Veel wandelwagens en buggy’s hebben gelukkig een grote zonnekap die tegen de zon beschermt. Is dat niet voldoende, dan kun je een parasolletje aanschaffen dat je aan de wagen vastmaakt. Zorg op het strand voor een parasol of tentje dat schaduw biedt.

3. Zorg voor beschermende kleding

Zelfs kindjes die in de schaduw blijven, moet je goed aankleden om hun huidje te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Voor kinderen die rondkruipen of -lopen is dat natuurlijk helemaal belangrijk. Zet ze een hoedje of petje op en zorg voor een t-shirt of speciaal pakje met UV-bescherming.

4. Blijf uit de zon tussen twaalf en twee

Rond deze tijd van de dag is de zon op zijn sterkst en is de schadelijke straling het grootst. Het is dus verstandig juist ’s ochtends of later op de middag van de zon te gaan genieten en die paar uur midden op de dag te gebruiken voor een kleine siësta of uitgebreide lunch (in de schaduw). Gelukkig slapen veel kleine kindjes rond dat tijdstip toch!

5. Kies voor de juiste factor

Gebruik, zowel voor je kind als voor jezelf, een product met minimaal SPF30. Voor baby’s en kleine kinderen kun je het beste kiezen voor SPF50 of 50+. Heb je een getinte huid of is je huid al bruin geworden van de zon, dan kun je volstaan met een iets lagere factor. Smeer na een dagje zon met een aftersun om de huid te hydrateren en verkoelen.

6. Toch verbrand? Smeren en uit de zon

Is het huidje van je kind of je eigen huid helaas toch verbrand? Smeer dan zo snel mogelijk met een verkoelende aftersun en blijf een paar dagen helemaal uit de zon.

Hoe verstandig ben jij als het om zonbescherming gaat?

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Reacties

 • Reactie Elisabeth 28 mei 2015 at 10:09

  Ik vind de producten van No-Ad ook heel fijn, lekker dik, maar ze smeren toch goed uit!

 • Reactie Joyce 28 mei 2015 at 16:39

  Ik ken de producten van No-Ad (nog) niet.
  De roddel van de zonnebrand van de Action is trouwens iets wat niet klopt in je artikel 😉 Dat verhaal bleek toch echt heel anders in elkaar te steken!

  • Reactie Monique 28 mei 2015 at 16:47

   Goed dat je het zegt Joyce! Ik heb het even opgezocht en het schijnt inderdaad een hoax te zijn. Heb het er even bij vermeld in het artikel 😉

   • Reactie Joyce 28 mei 2015 at 16:50

    😉 Het bericht is wel blijven hangen. Ik kan me (bijna een jaar later) nog precies herinneren hoe die foto’s eruit zagen, brrrr!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.