GEZONDHEID

Zonnebrand baby en kind – tips voor de juiste zonbescherming

27 mei 2019

kind met zonnebrand op het gezicht

Zowel Lise als Quinn zijn het liefst zoveel mogelijk buiten. Heerlijk! Want wat is er fijner dan met mooi weer buiten eten, spelen en wandelen? Naar buiten gaan is prima en heel gezond, maar het is wel belangrijk jezelf en je baby of kind voldoende te beschermen tegen zonnebrand. Dit doe je met de juiste zonbescherming. Waarom is dat zo belangrijk en waar moet en kun je allemaal op letten? 

Op zonbeschermingsproducten bezuinig ik nooit. Ik koop een merk waarover ik tevreden ben. Momenteel ben ik erg te spreken over de zonnecrème van Drs Leenarts en de zonnespray van P20  Ik probeer het wel altijd in de aanbieding te kopen, omdat het nu eenmaal niet de goedkoopste verzorgingsproducten zijn. En hoewel de informatie die je erover leest nogal wisselend is, koop ik toch het liefst elk jaar een nieuw flesje zonnebrandcrème. Ook al is de verpakking van vorig jaar nog niet helemaal op.

Toch ben ook ik maar een mens en kan het altijd beter wat zonbescherming betreft. Onderstaande tips heb ik dus niet alleen voor jou opgesteld, maar ook zeker als geheugensteuntje voor mezelf. Ik ben namelijk zo iemand die zich aan het begin van een stranddag uitgebreid insmeert en het de rest van de dag ‘vergeet’. En als ik gewoon even de deur uitga, vind ik dat onterecht meestal niet voldoende reden om me in te smeren. Lees dus onderstaande tips en doe er wat mee de komende tijd!

Tips voor bescherming tegen zonnebrand baby en kind

1. Smeer elke twee uur

Wie denkt dat als hij zich ’s ochtends insmeert, de rest van de dag beschermd is heeft pech. Helaas! De beschermende werking van een zonnebrandcrème neemt snel af en is na een paar uur helemaal verdwenen. Het is daarom belangrijk om jezelf en je kind elke twee uur opnieuw in te smeren. En als je het water in bent geweest is het ook verstandig om je daarna direct opnieuw in te smeren.

2. Houd baby’s (zoveel mogelijk) uit de zon

Baby’s die nog niet mobiel zijn kun je redelijk goed uit de zon houden. Veel wandelwagens en buggy’s hebben gelukkig een grote zonnekap die tegen de zon beschermt. Is dat niet voldoende, dan kun je een parasolletje aanschaffen dat je aan de wagen vastmaakt. Zorg op het strand voor een parasol of tentje dat schaduw biedt.

3. Zorg voor beschermende kleding

Zelfs kindjes die in de schaduw blijven, moet je goed aankleden om hun huidje te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Voor kinderen die rondkruipen of -lopen is dat natuurlijk helemaal belangrijk. Zet ze een hoedje of petje op en zorg voor een t-shirt of speciaal pakje met UV-bescherming.

4. Blijf uit de zon tussen twaalf en twee

Rond deze tijd van de dag is de zon op zijn sterkst en is de schadelijke straling het grootst. Het is dus verstandig juist ’s ochtends of later op de middag van de zon te gaan genieten en die paar uur midden op de dag te gebruiken voor een kleine siësta of uitgebreide lunch (in de schaduw). Gelukkig slapen veel kleine kindjes rond dat tijdstip toch!

5. Kies voor de juiste factor

Gebruik, zowel voor je kind als voor jezelf, een product met SPF30. Hoewel zonproducten speciaal voor baby’s en kinderen vaak een SPF50 hebben, is het verschil tussen beide volgens dermatologen minimaal. Factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 beschermt voor 98%. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die meren met SPF50 langer in de zon blijven zitten omdat ze ten onrechte denken niet meer te kunnen verbranden. Je kunt dus prima kiezen voor een zonnecrème met SPF30. Het is belangrijker dik en vaak genoeg te smeren. Heb je een getinte huid of is je huid al bruin geworden van de zon, dan kun je volstaan met een iets lagere factor. Smeer na een dagje zon met een aftersun om de huid te hydrateren en verkoelen.

6. Toch verbrand? Smeren en uit de zon

Is je huid of de huid van je kind helaas toch verbrand? Smeer dan zo snel mogelijk met een verkoelende aftersun en blijf een paar dagen helemaal uit de zon.

Hoe verstandig ben jij als het om zonbescherming gaat?

Afbeelding zonnebrand afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

  • Reply Joyce 28 mei 2015 at 16:50

    😉 Het bericht is wel blijven hangen. Ik kan me (bijna een jaar later) nog precies herinneren hoe die foto’s eruit zagen, brrrr!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.