BABY ER OP UIT LIFESTYLE SHOPPEN

Van Maxi-Cosi naar autostoel – de zoektocht is begonnen

24 september 2014

maxicosi

Hoe het kwam dat ik er opeens aan dacht weet ik niet meer precies, maar ik realiseerde me dat we binnenkort toch eens op zoek moeten naar een nieuwe autostoel voor Lise. Ze zit nu nog prima in haar Maxi-Cosi, maar heel lang zal dat niet meer duren.

Eerst een klein stukje theorie. Autostoeltjes zijn verdeeld in groepen. Elke groep is geschikt voor een andere gewichtsklasse. Een baby vervoer je vanaf de geboorte in een groep 0 stoeltje. In de volksmond (ik doe het zelf ook, kijk maar naar de titel!) wordt het vaak Maxi-Cosi genoemd, maar eigenlijk is dit een merk. Er zijn dus ook andere merken die autostoeltjes groep 0 verkopen. Na groep 0 komt groep 1, dan groep 2 en tenslotte groep 3.

Autostoeltjes – aanbevolen leeftijd en gewicht per groep

Groep 0: 12 maanden of 13 kilo
Groep 1: 9 maanden tot 4 jaar of 9-18 kilo
Groep 2: 3-6 jaar of 15-25 kilo
Groep 3: 6-12 jaar of 22-36 kilo

Autostoeltjes groep 2 en 3 zijn meestal gecombineerd in één product, een zitverhoger. Het kind zit daarmee gewoon in de reguliere autogordel en doordat hij hoger zit, past de gordel beter. Het verschil tussen groep 2 en 3 is dat zitverhogers groep 2 voorzien zijn van een rugleuning.

Wanneer van autostoel groep 0 naar groep 1?

De richtlijnen lijken duidelijk, maar het is belangrijk te weten dat je een kindje het beste zo lang mogelijk in een autostoeltje groep 0 kunt vervoeren. Omdat dit tegen de rijrichting in geplaatst wordt, is de kans op letsel bij een (frontale) botsing aanzienlijk kleiner dan bij een stoel die andersom geplaatst is. Maar wanneer moet je dan over naar groep 1? Een duidelijke en goede richtlijn is dat je overstapt zodra het hoofdje van je kind boven het kuipje van de autostoel groep 0 uitkomt. Als er beentjes aan de onderkant uitsteken is dat niet erg en kun je het stoeltje dus gewoon nog gebruiken.

Waar gaan wij voor?

Even terug naar Lise. We hebben nu de Maxi-Cosi Pebble, gecombineerd met het Maxi-Cosi Family Fix systeem, dat is zo’n unit die je op de achterbank vastmaakt en waar je het stoeltje vervolgens alleen maar hoeft in te klikken (handig!). Nu blijkt het zo te zijn dat er één Maxi-Cosi autostoel groep 1 bestaat die op die Family Fix geklikt kan worden.

Er zijn nog twee andere bevestigingsmanieren voor autostoelen groep 1. De eerste is direct via ISOFIX en de tweede is gewoon in de gordel van de auto. Aangezien de kans groot is dat we de Family Fix voor een tweede kindje nodig hebben, is dat voor ons toch geen optie. We gaan binnenkort in de winkel wat autostoelen van verschillende merken bekijken en testen. Ik neig naar een stoel met ISOFIX bevestiging, maar vrees dat dat ook de (veel) duurdere optie is.

Nu ben ik wel benieuwd welke autostoel groep 1 jullie (van plan zijn te gaan) gebruiken en waarom? En tot welke leeftijd zat jouw kindje in een autostoeltje groep 0?

13 Comments

 • Reply Joyce 24 september 2014 at 09:17

  Wij hadden de maxi-cosi toby, ook omdat wij eigenlijk zelden met de auto gaan vond ik het niet nodig om er veel geld aan uit te geven. Misschien een domme reden haha!

  • Reply moonoloog 24 september 2014 at 21:34

   Oh maar dat is dan toch ook prima? Vind ik geen domme reden hoor. Alle autostoeltjes die in NL verkocht worden voldoen aan strenge veiligheidseisen 🙂

 • Reply Deirdre 24 september 2014 at 10:09

  ISOFIX vind ik ideaal maar je auto moet het wel ondersteunen! En anders met de gordel. ISOFIX hoeft niet veel duurder te zijn. iig zijn ze goedkoper dan een stoeltje met zo’n Maxi-Cosi Family Fix systeem en met dat systeem verlies je ook weer wat ruimte in de auto. Met 1 kind zal dat niet zoveel uit maken maar met 2.. Ik gebruik de beenruimte juist om de (luier)tas neer te zetten.

 • Reply Gwen 24 september 2014 at 10:22

  Olivia heeft tot en met 19 maanden in de maxicosi gezeten! Dat paste gewoon (gaat er immers om dat haar hoofd niet uitsteekt en ze had daar steeds nog 1cm over. Wel vond ze de houding steeds minder leuk worden natuurlijk, maar achterwaarts vervoeren is nog altijd het beste). We hebben daarna gekozen voor een 1-stoeltje van Prenatal huismerk, maar goed: wij hebben geen auto dus hij wordt alleen gebruikt als we een auto lenen. Zou zonde zijn om dan een dure stoel aan te schaffen.

 • Reply Vlijtig Liesje 24 september 2014 at 12:27

  Wij hadden geloof ik een stoel van Bobike? Het is alweer een tijdje geleden. Het is wel heel comfortabel nu we die stoeltjes niet meer nodig hebben.

 • Reply Marianne 24 september 2014 at 13:18

  Wij hebben ook zo’n FIX systeem in de auto waardoor wij wel voor die MaxiCosi stoel gaan die daar op past.

  • Reply moonoloog 24 september 2014 at 21:36

   Slim ja! Maar hoe doe je dat dan bij een eventueel volgend kindje? Koop je dan nog zo’n systeem voor de Maxi-Cosi? Want wij hadden berekend dat je dan duurder uit bent 😉

 • Reply Meike 25 september 2014 at 04:22

  Evie zit nog goed in haar maxicosi en het lijkt erg op dat dit voorlopig nog zo blijft. Ik hoop haar zo lang mogelijk achteruit te kunnen blijven vervoeren. Ik weet niet of het waar is, maar ik heb ergens vernomen dat ze bezig zijn met een wetsvoorstel die achteruit vervoeren Tot 4 jaar verplicht zou maken.
  Ik ga me binnenkort wel alvast eens laten adviseren

  • Reply moonoloog 25 september 2014 at 21:27

   Dat is inderdaad de veiligste manier. Oh dat zou goed zijn! Maar wat doen ze dan met alle mensen die al een vooruitkijkend stoeltje hebben gekocht? 🙂

 • Reply Silke 25 september 2014 at 10:26

  Wij komen speciaal naar nederland voor onze autostoel. Wij willen namelijk een stoel met isofix systeem en top tether en ook nog eens eentje waar hij tot 15 maanden in achterwaards kan zitten. Dat vind je niet in België 🙂 Dus wij komen naar Nederland om de milofix te kopen.

  • Reply moonoloog 25 september 2014 at 21:33

   Wat grappig dat ze die in Belgie niet verkopen. Woon je een beetje dicht bij de grens?

 • Reply Tamara 29 september 2014 at 20:53

  wij hebben er 1 gekregen van kennissen dus dat scheelt weer enorm zoeken 🙂 en anders had ik het aan vriendlief over gelaten haha.

  • Reply moonoloog 29 september 2014 at 21:16

   Oh dat is helemaal fijn! In dit soort beslissingen zijn mannen vaak ook goed ja 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.