BABY DREUMES ETEN EN DRINKEN OUDERSCHAP

Van allesetende baby naar kritische dreumes

2 maart 2015

DSC_3799

Toen Lise 4 maanden oud was, zijn we begonnen met het aanbieden van groente. Na een paar weken hebben we dit aangevuld met fruit. Haar eerste echte vaste voedsel. We combineerden de Rapley-methode met zelfgemaakte prakjes. Vooral de eerste twee maanden hebben we het vooral bij prakjes gehouden, omdat Lise’s motoriek nog niet ver genoeg was om echt stukken op te pakken en vast te houden. Ik probeerde zoveel mogelijk verschillende smaken en texturen aan te bieden, zodat ze overal aan zou wennen.

De prakjes die ik met liefde voor haar maakte, at Lise met smaak op en ook het eten volgens de Rapley-methode ging steeds beter. Het leek bijna te mooi om waar te zijn. Rond haar eerste verjaardag at ze met de pot mee en ook dat ging van een leien dakje. Aten we eens iets dat voor haar niet geschikt was, dan kreeg ze een kant-en-klaar potje, maar over het algemeen at ze gezellig met ons mee.

Een paar weken geleden leek er opeens wat veranderd. Lise eet niet meer zomaar alles wat haar aangeboden wordt. Voedsel dat ze eerst met smaak opat, bekijkt ze nu met kritische blik. Bevalt het haar niet, dan geeft ze het aan mij, of ze gooit het op de grond. Soms steekt ze het toch in haar mond, om het vervolgens met een vies gezicht weer naar buiten te werken.

Eerst dacht ik dat het iets tijdelijks was, dat er tandjes doorkwamen of dat ze gewoon niet lekker was. Maar het duurt nu al weken en lijkt eerder erger te worden dan dat het verbetert. Het enige waarvan ik nog zeker ben dat ze het eet is pap, (stok)brood en banaan. Niet echt een uitgebalanceerd dieet als je het mij vraagt.

Is alle moeite, de variatie, het zelf laten eten, dan voor niets geweest? Ik hoop toch van niet! Het antwoord op de vraag hoe we het tij kunnen keren heb ik helaas (nog) niet. Wel wil ik hiermee aangeven dat een goed etende baby geen garantie is voor een goed etende dreumes. Echt zorgen maak ik me niet, maar ik hoop wel dat we te maken hebben met een fase en Lise over een tijdje weer gewoon lekker met ons mee smult. Tips hoe dit voor elkaar te krijgen zijn trouwens altijd welkom!

Is jouw kindje een goede eter?

25 Comments

 • Reply Milou 2 maart 2015 at 06:58

  Ja! Heel erg herkenbaar! Hier hebben we ook te maken met zo’n kieskeurig meisje en die is bijna net zo oud als Lise (scheelt een klein maandje). Het sloeg om van de een op de andere dag. Wat ze vaak nog wel lekker vindt is macaroni. Pasgeleden gemaakt met gerookte zalm, garnaaltjes (had ze nog nooit op!) en courgette. Smullen!
  Ik maak gewoon nog steeds wisselende en ‘nieuwe’ dingen klaar en kijk niet te veel naar haar nieuwe eetkunsten, anders gaat ze al gauw over tot mij voeren of in d’r mond stoppen en dan toch weer eruit halen.
  Ook brood wordt hier niet kieskeurig, maar wel in treuzeltempon gegeten.
  Wat je zegt met fruit, ook dat herken ik. Als ik haar een poosje geleden een bakje met stukjes banaan, peer en kiwi/mandarijn voorschotelde, zat ze dat heerlijk op te eten en nu schuift ze het na 2 of 3 stukjes weg. Ach.. zo heeft mama weer een paar vitamientjes extra ;-). Op de opvang en als mijn moeder oppast eet ze wel zo een peer en een banaan weg.
  Schiet mij maar lek met al dat eten en die keuskeurige kleine mensjes, het komt wel weer goed.. denk en hoop ik dan maar!

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:19

   Je omschrijft het mooi! Ik probeer me er ook maar niet te druk om te maken en gewoon wel alles te blijven aanbieden. Ik eet trouwens ook altijd het overgebleven fruit op. Kan nooit kwaad 😉

 • Reply Jess 2 maart 2015 at 08:19

  Ik gok wel dat het een soort fase is. Bij ons was het juist andersom. Sam at als baby heel slecht. Met 11 maanden veranderde hij opeens in een kliko en at toen anderhalf jaar heel goed. Inmiddels is hij weer wat kritischer geworden en noemt hij veel dingen in eerste instantie ‘vies’. Idd zaken die hij voorheen met smaak opat, grrr…

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:20

   Grappig dat het bij Sam juist andersom ging. Typisch he, hoe ze iets eerst lekker kunnen vinden en van de ene op de andere dag ‘vies’? Haha, ach, het zal er wel bijhoren denk ik!

 • Reply Joyce 2 maart 2015 at 09:34

  Luuk is nog wel een goede eter ja haha. Er is niets dat hij niet lust.
  Maar ik geloof dat het een fase is en dat je het vooral gewoon moet blijven aanbieden. Ze zeggen wel eens dat een kind echt wel gaat eten als ie honger heeft.
  Lijkt me wel lastig. Ik zou dan vooral pap, brood en banaan geven om er toch wat in te krijgen. Maar idd, niet zo’n best dieet!

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:24

   Geniet er nog maar van zolang het duurt 😉 Blijven aanbieden is denk ik ook het beste ja. Griekse yoghurt gaat er nog wel goed in hier en dat geven we als toetje, dus zo krijgt ze toch nog wat binnen ’s avonds…

 • Reply marjon 2 maart 2015 at 09:55

  Herkenbaar… onze dochter van net 4 jaar had het ook. Eerst at ze gevarieerd. En opeens bijna niks meer…. het heeft een hele tijd geduurd, maar sinds een aantal maanden begint ze weer verschillende groente te eten.
  Onze zoon is 1 jaar sinds januari en eet tot nu toe nog bijna alles, maar ik vermoed dat ook hij deze fase in gaat…
  Succes ermee 🙂

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:24

   Fijn dat jullie dochter weer wat beter begint te eten. En dankjewel, jij ook alvast 🙂

 • Reply Daantje 2 maart 2015 at 10:23

  Heel herkenbaar! Tobias zit in dezelfde fase. Ik dacht tot voor kort ook dat we een makkelijke eter hadden maar het wordt steeds minder 🙁

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:25

   Balen is dat he? Gelukkig gaat die fase vanzelf weer over. Succes!

 • Reply zomersproetje 2 maart 2015 at 11:08

  Ik kan me voorstellen dat dat vervelend is. Hier hebben we er (gelukkig) nog geen last van. Eline is echt een ‘alles-eter’ en lijkt nooit genoeg te hebben ;-). Lastig om een goede tip te geven daarom. Maar blijven proberen zou ik zeggen en misschien helpt het om het bord er wat ‘gezelliger’ uit te laten zien? Bijvoorbeeld door van het eten een leuk gezichtje te maken?

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:26

   Wat fijn dat Eline alles lekker vindt! Houden zo, zou ik zeggen. Goede tip trouwens, om het op een leuke manier te presenteren. Dat ga ik eens proberen 🙂

 • Reply Maike 2 maart 2015 at 12:18

  Ik denk ook dat het een fase is. Wij hebben juist een slech etende baby. Hij eet alles alleen als er een beetje fruit bij zit. Het liefste banaan. Misschien is dat een idee voor tijdelijk?

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:28

   Bedankt voor je tip! Daar heb ik ook al eens over zitten denken, maar dan ben ik bang dat ze straks niks meer lust zonder dat er banaan bij zit. Hopelijk wordt ze snel wat minder kritisch 🙂

 • Reply Tamara 2 maart 2015 at 12:41

  Hier een alleseter en niks wat ze niet lust. Soms wil ze de ene dag wel eens iets en de andere dag even niet. Maar is nog niet echt dat ze weigert te eten. Hoop dat het zo blijft

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:29

   Heerlijk! Hoop ook voor je dat ze zo goed blijft eten.

 • Reply Anouk 2 maart 2015 at 12:53

  Ik herken het heel erg! Waar Fleur eerst blij was met bijna alles wat ik voor haar klaar maakte is ze nu erg kieskeurig! Lastig vind ik dat. Maar ik ga er van uit dat het een fase is en dat het vanzelf wel weer komt 🙂

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:37

   Lastig he? Wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt, haha. Ja ik denk ook dat het vanzelf wel weer over gaat. Hopelijk snel!

 • Reply angelique 2 maart 2015 at 14:42

  Heel erg herkenbaar. Mijn peuter was een goede eter maar de laatste tijd pfff. Het is een fase! Hopelijk

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:39

   Ik help het je hopen! Het maakt het denk ik extra lastig dat ze eerst wel goed eten en dan opeens niet meer…

 • Reply Desirée 2 maart 2015 at 15:33

  Hier precies hetzelfde met Shae. Het is enorm frustrerend maar we maken van eetmomenten geen vechtmomenten en hopen dat de fase snel voorbij gaat..

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:40

   Inderdaad, het gezellig houden aan tafel is belangrijk. Proberen wij ook te doen. Ik hoop het ook!

 • Reply Wytske 2 maart 2015 at 21:31

  JA, herkenbaar!! En dit hoort echt bij de leeftijd. Mijn oudste (die nu 3 is) had dit en de jongste (14 maanden) nu ook. Hij wordt kritischer, maar is ook veel aan het ‘klieren’ met het eten. Dan spuugt hij ineens zijn brood uit of haalt het uit zijn mond om het op de grond te gooien.

  Ten eerste ontwikkelt hun smaak zich, waardoor ze andere dingen lekker (en juist niet) gaan vinden en ten tweede krijgen ze steeds meer een eigen willetje. Ze ontdekken dat ze iets kunnen weigeren. Daarom kun je het beste zo weinig mogelijk aandacht besteden aan het gedrag, maar wel gewoon al het eten blijven aanbieden. En nee, alles is echt niet voor niets geweest!! Je kindje komt nu gewoon in een nieuwe fase, ze ontwikkelt zich nog verder en dat is eigenlijk alleen maar leuk toch? 😉 (maar nu even niet, hihi)

  Als mijn jongste begint te klieren, haal ik zijn bord gewoon weg. Meestal bied ik het dan nog een keer aan, maar als hij dan weer opnieuw begint is het klaar en geef ik hem niet meer.

  • Reply Monique 2 maart 2015 at 22:42

   Je verklaring klinkt heel logisch. Vooral het ontdekken van de eigen wil, want dat begin ik ook met andere dingen dan eten te merken. De ontwikkeling is zeker leuk, met alles wat erbij komt kijken. Alleen maak je je al snel zorgen als ze een keer niet of nauwelijks eten 😉 Bedankt voor je reactie!

 • Reply Whitney ♡ Whtnysworld 7 maart 2015 at 22:16

  Wij hebben het de laatste tijd met fruit. Soms wilt hij het wel en soms niet. Ik maak er gewoon een fruitshake of smoothie van. Is alleen niet lekker voor het avond eten. Hoop dat het idd een fase is.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.