BABY OPVOEDING OUDERSCHAP VRIJE TIJD

Kijkbuiskindertjes – tv kijken en je kind

26 januari 2015

tvkijken

Het is een veelbesproken en soms gevoelig onderwerp: je kindje tv laten kijken. Natuurlijk wordt elk kind in de praktijk blootgesteld aan de televisie. Maar zet je hem of haar er ook bewust voor? En wat wordt er dan gekeken en voor hoe lang? Ik geef je mijn visie op dit onderwerp én een aantal tips voor verantwoord televisie kijken.

Hoe ik erover denk

Als kind keek ik zeker wel televisie, maar ik weet nog goed dat mijn moeder ons bij mooi weer vaak genoeg naar buiten stuurde en we nooit zomaar de hele dag door tv mochten kijken. Dat heb ik toen vast niet altijd even leuk gevonden, maar ik ben nu blij dat er destijds duidelijke grenzen gesteld werden.

Ik weet nog goed dat Lise een paar maanden oud was en we op Netflix Nijntje voor haar aanzetten. Super schattig vonden wij, maar Lise leek er toen nog bar weinig van te vinden. Het voelde een beetje als haar aan iets laten wennen dat ze anders nog lang niet ontdekt had en we haar op die manier ‘verpestten’. Ik was bang dat ze er op den duur misschien verslaafd aan zou raken, dus we hebben haar maar heel af en toe wat laten kijken.

Gedurende haar eerste jaar heeft ze eigenlijk geen tot nauwelijks interesse in de televisie getoond. Ze vond het veel leuker om met haar speelgoed te spelen. Op een gegeven moment leek ze wel wat meer gefascineerd te raken als de tv aanstond. En nu is ze op een leeftijd dat ze het oprecht leuk vindt om een tekenfilmpje te kijken, of bijvoorbeeld Sesamstraat. En dat doen we dan ook, heel af en toe en zeker niet elke dag. Natuurlijk kijken wij zelf weleens televisie als zij nog wakker is. Eigenlijk alleen ’s avonds of in het weekend, want hoewel ik doordeweeks overdag meestal thuis ben, staat de televisie standaard uit.

Van mij mag Lise over een tijdje best met mate naar de telvisie kijken als ze dat graag wil. Als ik moe ben kruip ik ook het liefst onder een dekentje op de bank terwijl mijn favoriete serie op staat. Bovendien denk ik dat kinderen ook heel veel kunnen leren van bepaalde programma’s. Zo heb ik als kind veel opgestoken van Sesamstraat en later het Jeugdjournaal en Klokhuis. Liefst kijkt ze wat mij betreft dus wel iets waar ze op de een of andere manier iets van kan leren.

Ook de kant van de ouders die hun kinderen tv laten kijken snap ik goed. Als je kind moe is van een hele dag school en jij moet gaan koken, kan het best even handig zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat tv kijken wordt gezien als een van de activiteiten die je je kind kunt laten doen. Met de komst van tablets en smartphones, hoeft niemand meer iets te missen maar het is de kunst er toch voor te zorgen dat er op gezette tijden gekeken wordt en dat hij daarna ook weer uit gaat en het tijd is voor iets anders.

Richtlijnen?

Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen kinderen die veel tv kijken en gezondheids- en gedragsproblemen. Ook heeft deze groep vaker stoornissen in de taalontwikkeling. Een oorzakelijk verband is echter niet aangetoond, dus er zijn meer factoren die hierop van invloed kunnen zijn. In Amerika hebben kinderartsen de richtlijn gesteld kinderen tot 2 jaar niet bloot te stellen aan beeldscherm-media. In Nederland bestaat een dergelijke richtlijn niet. Het is dus aan het ‘gezonde verstand’ van de ouders om te bepalen of en hoeveel tv er gekeken wordt.

Tips voor verantwoord televisie kijken

Ik denk dat het niet zozeer gaat om of er wel of niet gekeken mag worden, maar dat het op een verantwoorde manier gebeurt. Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen je kind(eren) op een verantwoorde manier tv te laten kijken.

1. Stel schermtijden in

Ik schreef het hiervoor al min of meer. Zorg dat jij bepaalt wanneer er tv mag worden gekeken (of op een tablet of smartphone mag worden gespeeld) en hou je kinderen daar ook aan. Help ze ook bij het verzinnen van een activiteit voor na het tv kijken.

2.  Kijk samen

Door samen tv te kijken, kun je een passieve activiteit veranderen in een actieve. Bijvoorbeeld door vragen te stellen, of samen mee te zingen met liedjes. Je hebt op deze manier ook meer invloed op wat er gekeken wordt en vaak geven de onderwerpen aanleiding je kind er iets nieuws over te leren.

3. Zet de tv niet continu aan

Een beetje in aanvulling op tip 1… Veel mensen gebruiken de televisie als een soort achtergrond. Ze kijken niet bewust, maar het apparaat staat wel aan. Het is belangrijk dat je kind leert dat dit niet de normale gang van zaken is. Dat als de tv aan staat er ook echt gekeken wordt en als dat niet meer het geval is, hij uit gaat.

Mag jouw kindje tv kijken en zo ja, hoe vaak en hoe lang?

 

9 Comments

  • Reply zomersproetje 26 januari 2015 at 08:14

    Hoi Monique, ik ben het helemaal met je eens! Wij stellen Eline ook niet vaak en lang achter elkaar bloot aan de televisie. Is wel eens handig inderdaad om haar bezig te houden met een kort filmpje, maar daarna gaat hij weer uit. Al met al ‘kijkt’ ze op een dag niet meer dan 1 uur tv.

  • Reply Linda 26 januari 2015 at 09:18

    Ja, hier in huis mag er tv gek element worden maar met mate. Voornamelijk als er gekookt moet worden of ik echt even afleiding nodig heb. Al merk ik dat vaak de telefoon ook zeer gewaardeerd wordt. Ook een beeldscherm. Je kan het denk ik niet meer voorkomen.

  • Reply Priscilla 26 januari 2015 at 09:24

    Dat laatste, dat doet mijn vriend altijd; altijd de tv aan terwijl er niet eens iets is dat we willen zien. Daar erger ik me best aan, ik wil wel eens rust aan mijn kop!
    Tv is bij ons niet zo’n probleem, laptop en telefoon des te meer. Maar eerlijk gezegd zijn wij als ouders er ook eigenlijk altijd wel mee bezig dus ik vind het ook weer zoiets om het te verbieden. In plaats daarvan zoek ik educatieve dingen op, laatst vroeg mijn zoon iets over de aarde en heb ik een playlist gemaakt op youtube over het ontstaan van de aarde. Vond hij erg leuk.

  • Reply Daantje 26 januari 2015 at 10:05

    Tobias mag als ik aan het koken ben één of maximaal twee afleveringen van de Teletubbies of Nijntje kijken… Eerst was ik er nóg strenger mee, maar dit geeft mij net even wat rust om de avond in betere banen te leiden…

  • Reply Jeroen 26 januari 2015 at 14:38

    Hier kan de dochter nooit niet lang blijven zitten voor de tv. Ze wil altijd spelen met haar poppen en auto’s. Of piano spelen of lezen, of … TV kijken is hier dan ook beperkt (meestal) tot bepaalde uren.
    We hebben hier al door dat het een kwestie is van een bepaald evenwicht te zoeken tussen flink spelen en dan een beetje tv-kijken. Meestal als soort beloning tegen de avond aan.

  • Reply Kim 26 januari 2015 at 14:40

    Als ik met mijn zoon thuis kom na het werk zet ik hem voor de tv totdat ik het eten heb klaargemaakt – het is dan toch al half zes – en na zijn badje mag hij nog tot zeven uur kijken. In het weekend probeer ik het te beperken, zeker niet voor vier uur in de middag. Helaas krijgt hij zodra hij bij mijn ouders binnen komt een tablet in zijn handen geduwd, en als hij “stout” is proberen ze hem zo ook kalm te houden.

  • Reply Vrolijke noot 26 januari 2015 at 15:41

    Wij hebben 1,5 jaar geleden onze televisie de deur uitgedaan, dit bevalt ons erg goed. Wij kijken dus heel gericht televisie en vooral niet iedere dag. Ons dochtertje van 2 kijkt dus af en toe een kort flimpje als ik of mijn man aan het koken is.

  • Reply Wytske 27 januari 2015 at 22:23

    Ben het helemaal met je eens! Mijn man is er wat makkelijker in dan ik, maar van mij mag de oudste (3) hooguit een halfuurtje tv kijken per dag en ook niet iedere dag. De jongste van net 1 jaar kijkt geen tv (oké, hij richt zijn blik wel eens op de tv wanneer zijn broer tv kijkt, maar we zetten hem er niet voor). Dat halfuurtje bewaar ik voor het einde van de dag, wanneer hij moe is en geen zin meer heeft om te spelen. Ik was er nooit een voorstander van om een kind tv te laten kijken uit eigen gemak, en dus tijdens het koken, maar ik vind nu dat je het jezelf soms toch bést wel eens wat makkelijker mag maken ;-). Vind mezelf al streng genoeg wat betreft dit onderwerp.

    • Reply Monique 28 januari 2015 at 20:55

      We denken er inderdaad hetzelfde over! En voor het gemak mag het af en toe best ja. Te streng zijn is ook niet goed 😉

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.