BABY ZWANGERSCHAP

Top 10 babynamen 2014

14 januari 2015

babynamen_2014

Welke jongens- en meisjesnaam werd in 2014 het vaakst gekozen? Zijn het net als in 2013 Tess en Sem de favorieten, of hebben zij plaatsgemaakt voor een nieuwe nummer 1? Gisteren maakte de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zoals elk jaar de 20 populairste babynamen van 2014 bekend. Ik laat vandaag zien wat het afgelopen jaar de tien populairste meisjes- én jongensnamen waren.

Voordat ik de ‘hitlijsten’ uit de doeken doe, even wat leuke achtergrondinfo. Wist je bijvoorbeeld dat steeds minder kinderen een naam krijgen die in de top 10 staat? Verder blijkt ook het aantal namen te stijgen en zijn er, volgens de SVB, meer meisjes- dan jongensnamen.

Overzicht kindernamen

De SVB heeft dit jaar voor het eerst een aparte site gemaakt waar je naast de meest gekozen kindernamen nog veel meer informatie op het gebied van namen kunt vinden. Heel interessant vind ik de top 10 per provincie, waar je dus kunt zien welke tien namen in welke provincie het populairst waren. In Zeeland bijvoorbeeld, staat de naam Johanna op 3!

En dan is het nu echt tijd voor de tien populairste babynamen van Nederland in 2014! We beginnen met de top 3, die bij de meisjes als vanouds bestaat uit Sophie, Emma en Julia. Bij de jongens is het Daan die de koppositie inneemt, gevolgd door Bram op 2 en Milan op 3.

De volledige top 10 ziet er voor 2014 als volgt uit:

babynamen

Voor mij leuk om te weten: in 2014 werd de naam Lise werd 162 keer gegeven en staat daarmee op een 93e plek. Vind je het leuk de naam van jouw kindje op te zoeken om te weten hoe vaak kindjes deze het afgelopen jaar gekregen hebben? Jongensnamen kun je hier opzoeken en meisjesnamen hier.

Ben je benieuwd naar de plaatsen 11 tot en met 20, dan verwijs ik je door naar de kindernamensite van de SVB, waar je het volledige overzicht kunt vinden.

Heeft jouw kindje een naam uit de top 10 gekregen? En heb je bij het kiezen van een mooie naam voor je kindje rekening met de populariteit gehouden, of niet?

7 Comments

 • Reply Priscilla 14 januari 2015 at 09:19

  Ja ik hou wel rekening met de populariteit.. de top 10 namen vallen voor mij eigenlijk sowieso af!

 • Reply EasyDailyFood 14 januari 2015 at 09:27

  Stiekem ben ik zoooooo blij dat onze dochters naam er niet tussen staat! Ze heet Nora. Leuk dat er straks niet nog 10 Nora’s in haar klas zitten als ze vier wordt!

 • Reply angelique 14 januari 2015 at 10:52

  Mijn zoontjes naam komt nog steeds niet veel voor. Heel blij mee!

 • Reply Jeroen 14 januari 2015 at 11:18

  De naam van onze dochter Yentl komt gelukkig niet al te vaak voor. Zowel in België als Nederland zijn er het afgelopen jaar amper meisjes met dezelfde naam geboren. Ook in haar geboortejaar 2012 was dit het geval. Dit toch liever dan een veel voorkomende naam

 • Reply Celeste 14 januari 2015 at 12:42

  Heb zelf nog geen kinderen, maar zou ook geen naam kiezen uit de top 10. Maar veel belangrijker is denk ik om gewoon een naam te kiezen die jezelf mooi vindt. Snap sommige ouders dan ook niet dat ze met gekke namen komen, dat is toch niet leuk voor je eigen kind? Ik heet zelf Celeste, komt niet heel vaak voor, maar ook niet extreem weinig. Ben er na al die jaren nog steeds blij mee dat mama en papa mij die naam hebben gegeven. 😉

 • Reply Jess 14 januari 2015 at 16:52

  Zowel Sam al Jim staan niet in de top-10 al is Sam wel vrij populair. Kwam ik jammer genoeg pas achter toen we deze naam al hadden gekozen maar vind het nog steeds een leuke naam. Leuk artikel!

 • Reply Miranda 14 januari 2015 at 22:51

  Nog voordat ik zwanger was hadden wij al Mila als meisjesnaam hoog op het lijstje staan. Ik heb even terug gezocht en in 2012 stond hij op 18. In juli 2013 is ze geboren en in dat jaar stond Mila op 7 en in 2014 op 4. Ik heb de naam hier in de buurt nog niet vaak gehoord. Het dorp waar ik woon is niet zo groot en voor zover ik weet zal ze niet met nog 4 Mila’s in de klas komen.
  Ik zou wel rekening houden met populariteit. Maar als het DE naam is voor ons en hij staat heel hoog in de top 10, so be it.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.