BABY OPVOEDING OUDERSCHAP PSYCHE

Taalontwikkeling Baby 6 – 12 maanden

20 juni 2015

taal

In een reeks artikelen bespreek ik de taalontwikkeling van een kind. De vorige keer kon je lezen over de taalontwikkeling vanaf de geboorte totdat het kind zes maanden is. Dit artikel gaat over de taalontwikkeling vanaf de zesde tot en met de twaalfde maand. Hoewel er van echte gesproken taal dan natuurlijk nog geen sprake is, vinden er in het eerste levensjaar van een kind weldegelijk belangrijke ontwikkelingen plaats die later heel belangrijk zijn voor het begrijpen en zelf kunnen uiten van taal.

Als je baby ongeveer zes maanden is, begint hij te brabbelen. Je hoort dan reeksen medeklinkers en klinkers die elkaar afwisselen en eindeloos worden herhaald, zoals ‘babababa’ of ‘dadadada’. In zo’n reeks lijkt het soms of je baby ‘papa’ of ‘mama’ zegt, maar hij doet dat nog niet bewust. Het is vast geen toeval dat we deze woorden voor een vader en moeder bedacht hebben.

Bewust communiceren

Rond acht maanden gaat je baby bewust communiceren. Hij leert dat er gereageerd wordt op de geluiden die hij maakt. Hij komt ook tot de ontdekking dat, wil hij iets bij je voor elkaar krijgen, hij zich het beste direct tot jou kan richten.

Naast de eerste bewuste verbale communicatie, leert je kindje rond deze leeftijd ook de eerste simpele non-verbale signalen, zoals nee schudden, wijzen en zwaaien. Vaak gaat het de gebaren ook combineren met geluiden en weet je steeds beter wat hij bedoelt.

outfit3

Je kind kent al enkele namen van personen en voorwerpen, maar enkel wanneer hij ze kan zien en je hem erop wijst.

Wat kun je zelf doen?

Nog steeds is voorlezen heel leuk en leerzaam voor je kind. Maar vanaf een half jaar vindt hij het luisteren naar liedjes ook fantastisch. Vooral wanneer daar ook gebaren bij komen kijken. Denk aan: ‘schuitje varen, theetje drinken’, ‘in de maneschijn’ en ‘hop, paardje, hop’. Ook een spelletje als ‘kiekeboe’ is favoriet en leert het kind bovendien dat iets even weg kan zijn en dan weer terugkomt.

Ben jij vanaf de geboorte van je baby bewust bezig geweest met taal?

1 reactie

  • Reply Joyce 21 juni 2015 at 10:07

    Ja ik ben me van begin af aan al bewust geweest van taal met Luuk. Veel voorlezen, liedjes zingen. Tegen hem kletsen. Alles vertellen wat we zien. Helemaal nu we fietsen en wandelen. Hij begint ook echt klanken na te maken en soms al woordjes te vormen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.