BABY OPVOEDING OUDERSCHAP PSYCHE

Taalontwikkeling Baby 0-6 maanden

1 mei 2015

taal

In een reeks artikelen bespreek ik de taalontwikkeling van een kind. Dit eerste artikel gaat over de taalontwikkeling vanaf de geboorte totdat het kind 6 maanden is. Hoewel er van echte taal natuurlijk nog geen sprake is, vinden er in die eerste maanden weldegelijk belangrijke ontwikkelingen plaats die later heel belangrijk zijn voor het begrijpen en zelf kunnen uiten van taal.

Vanaf de geboorte tot enkele maanden daarna communiceert een baby in de vorm van reflexen. Hij geeft lichamelijke behoeften aan door te huilen, te lachen, je aan te kijken of juist van je weg te kijken. Het kind reageert ook al heel snel op de stem van jou als ouder of geluiden in de omgeving. Ook is het in staat mondbewegingen te imiteren. Probeer maar eens je tong uit te steken en kijk of het hem lukt dit na te doen.

Wederkerig

Vanaf een leeftijd van ongeveer vier maanden zul je merken dat het contact steeds meer wederkerig wordt. Dat wil zeggen dat er meer en meer sprake is van communicatie tussen de baby en zijn ouders of omgeving. De baby laat bijvoorbeeld merken dat hij tevreden is of geknuffeld wil worden. Jij reageert daarop en zo leert hij op welke manieren hij je aandacht kan trekken. De baby begint nu ook zelf klanken te produceren. Hij vindt het niet alleen leuk om zichzelf te horen, maar traint daarmee ook zijn, lippen, mond- en tongspieren.

Je kunt je voorstellen dat goed bestuderen welke boodschap je baby uitstraalt, je veel bruikbare informatie kan opleveren. Wordt er niet of niet op de juiste manier gereageerd op de contactpogingen van de baby, dan zal hij aandacht vragen door te gaan huilen. En ook de manier van huilen zegt vaak wat er aan de hand is, bijvoorbeeld honger, moe, pijn, te koud/te warm, etc.

voorlezen

Wat kun je zelf doen?

In het eerste half jaar is het belangrijk, maar vooral ook heel leuk, om veel tegen je baby te praten. Ik weet nog dat ik in de kraamweek Lise aan het verschonen was en de kraamhulp tegen me zei dat het goed was als ik veel tegen haar praatte. Die eerste keer voelde het nog wat vreemd, omdat ze nog nauwelijks reageerde op wat ik zei (en de kraamhulp erbij stond te kijken, haha). Maar het ging steeds natuurlijker. Meestal benoemde ik dan wat ik aan het doen was, of wat er allemaal te zien was. Ik vond het ook altijd wel een leuk ‘onderonsje’ als ik tegen haar kletste tijdens het wandelen.

Vanaf een maand of drie zijn we gestart met voorlezen en ook dat is een belangrijke factor in de taalontwikkeling van kinderen. Voor Lise is dit nu een vast onderdeel van het avondritueel en ook overdag pakt ze er vaak een boekje bij.

Binnenkort alles over de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd 6 tot 12 maanden.

Ben jij vanaf de geboorte van je baby bewust bezig geweest met taal?

6 Comments

 • Reply iooon 1 mei 2015 at 09:21

  Mijn moeder zei me veel tegen Eon te praten dus dat deed ik direct. Nu praatte ik sowieso al veel tegen mezelf dus dat scheelt. Voorlezen doen wij ook vanaf 3 maanden.

 • Reply Vlijtig Liesje 1 mei 2015 at 11:41

  Ik las ze altijd veel voor. En ik praatte veel tegen ze.

 • Reply Elisabeth 1 mei 2015 at 14:16

  Ik vond het eerst ook heel raar om tegen mn zoontje te praten, terwijl ik ook altijd tegen mn kat praat… maar het went snel inderdaad. En ik verheug me enorm op wanneer hij iets terug gaat zeggen 🙂

 • Reply Manon 1 mei 2015 at 19:34

  Leuk om te lezen 🙂 Ik heb mijn scriptie op de Pabo over woordenschat gedaan dus ik “weet er alles van”. Super leuk onderwerp waar ik toen, maar nu ook heel veel aan heb! Zo bijzonder die taalontwikkeling, en het gaat allemaal zo vanzelf…

 • Reply Petra 3 mei 2015 at 17:03

  Ja leuk! Mijn dochter is nu 4,5 maand dus het is erg actueel voor ons. Ze had een tijdje geleden nog niet veel interesse in knisperboekjes, maar ik ga ze nu weer uit de kast halen. 🙂

  • Reply Monique 5 mei 2015 at 22:57

   Wat leuk! Ja het kan best dat ze het nu ineens wel interessant vindt. Ik verbaas me er echt over hoe snel dat kan veranderen 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.