BABY ETEN EN DRINKEN LIFESTYLE

Rapley – het introduceren van vast voedsel

5 juli 2014

Toen Lise 4 maanden was zijn we gestart met het aanbieden van vast voedsel. We besloten te starten met groente en dit later uit te breiden met fruit. Ik vond het niet alleen belangrijk dat Lise verschillende smaken leerde proeven, maar ook leerde hoe een groente eruit ziet, hoe het aanvoelt als je het vastpakt, etc.

Ik was dan ook erg te spreken over ‘Baby Led Weaning’, ofwel de ‘Rapley-methode’. Volgens die methode leren baby’s door zelf te eten wat ze willen eten, hoeveel en in welk tempo. Het idee erachter is onder andere dat de mondmotoriek van de baby beter en sneller wordt ontwikkeld en dat de baby op latere leeftijd meer verschillende smaken en texturen lust. Ik bereidde me voor door onder andere dit boek van Stefan Kleintjes te lezen.

Ik begon dus heel enthousiast grote stukken groente aan te bieden. Lise vond dat best interessant allemaal, maar kon met 4 maanden nog amper een rammelaar vasthouden, laat staan dat ze kracht genoeg had om een wortel vast te houden en er ook nog eens een stukje af te ‘bijten’. Ze kreeg op die manier naar mijn idee te weinig binnen en raakte snel gefrustreerd. Daarom besloot ik voortaan een combinatie van Rapley en gepureerde hapjes aan te bieden. Ze kreeg eerst een stukje en vervolgens diezelfde groente gepureerd. En dat bleek een succes! foto 2foto 1 We zijn nu ruim 3 maanden verder en ik volg eigenlijk nog steeds de Rapley-methode. Alleen krijgt ze nu door haar groente ook wat pasta, rijst of aardappel en voegen we daar binnenkort nog vlees/vis aan toe. Sommige groenten en fruit geef ik uitsluitend Rapley, soms doe ik een combinatie en met sommige dingen vind ik het handiger om toch gewoon te pureren. Ik denk dat het belangrijk is dat als je de Rapley-methode wilt volgen, je stukjes moet blijven aanbieden. Vindt je baby het niet interessant of wil hij niet, dan krijgt hij gewoon een prakje. Mijn ervaring is dat hoe langer ik ermee doorging, hoe leuker Lise het vond om zelf te eten en nu, met 7,5 maand kan ze dat echt al een stuk beter dan toen we net begonnen. Geef dus niet te snel op!

Het leek me wel handig om een lijstje te maken met groenten- en fruitsoorten die ik helemaal geschikt vind om Rapley aan te bieden. Misschien heb je er wat aan!

Groente:
Broccoli
Bloemkool
Wortel (zacht gekookt)
Komkommer (in lange repen)
Tomaat (cherrytomaatjes door midden gesneden)

Fruit:
Banaan
Peer (rijp)
Wilde perzik (rijp)
Watermeloen
Sinaasappel (partje)

Voor alle groenten en fruit geldt dat een eventuele schil moet worden verwijderd. Maar bij sommige soorten, bijvoorbeeld bij peer, komkommer, perzik en sinaasappel, is het voor je kindje makkelijk als je een stukje schil laat zitten voor wat meer grip.

Op welke manier bied jij je kindje groente en fruit aan? Heb je misschien nog aanvullingen op mijn lijstje of een vraag of opmerking? Laat dan even een reactie achter!

10 Comments

 • Reply Silke 5 juli 2014 at 15:03

  Door jou video’s ben ik helemaal enthousiast over de rapley methode. Heerlijk dat er nu een heel artikel over op je blog staat. Heb net mijn man aan het lezen gezegd! We zijn trouwens van plan dezelfde werkwijze als jij toe te passen. Gepureerde hapjes maar erbij een “echt” stukje.

  • Reply Monique 7 juli 2014 at 16:18

   Wat leuk om te horen Silke! Wat vond je man ervan en hoe oud is jullie kindje nu? Veel succes en plezier alvast 🙂

 • Reply Petra 5 juli 2014 at 16:07

  Hier 2 verschillende kinderen en dus ook twee verschillende methodes. Zoonlief was gepureerd en dochterlief was een combi van gepureerd en rapley. Zij kon veel beter omgaan met die grote stukken.

  • Reply Monique 7 juli 2014 at 16:19

   Mooi hoe je dat omschrijft Petra. Kindjes zijn inderdaad heel verschillend en wat de een wel prettig vindt hoeft de ander helemaal niet fijn te vinden. Goed dat je daar op ingespeeld hebt bij je eigen kinderen.

 • Reply Nicole 5 juli 2014 at 18:22

  Ik ga beginnen met gepureerd want ze kan amper nog iets vasthouden.. Wel wil ik het soms eens aanbieden in zn geheel. Maar ik volg niet echt een bepaalde methode ofzo, ik doe gewoon wat goed voelt 🙂

  • Reply Monique 7 juli 2014 at 16:20

   Dat had Lise in het begin ook ja. Ik geloof dat ze daarom bij Rapley ook uitgaan van 6 maanden. Dan gaat het pakken en vasthouden al iets beter 🙂 En je gevoel volgen is altijd een goed idee! Succes!

 • Reply Mieke 5 juli 2014 at 20:56

  Leuk he, dat leren eten en al die nieuwe smaken leren proeven enzo.
  Wij deden meestal ook een combinatie van Rapley en pureren. Maar de oudste werd altijd liever gevoerd, dus deden we meer pureren. En de jongste eet vanaf het begin liever zelf, dus deden we meer Rapley.

  • Reply Monique 7 juli 2014 at 16:21

   Geweldig vind ik het! Inderdaad goed om het een beetje van het kind te laten afhangen wat het beste werkt.

 • Reply Gwen 6 juli 2014 at 11:47

  Zo leuk vind ik, Rapley. Wij hebben het met Olivia ook gedaan en nog steeds eet ze het liefst met haar handen en grove stukken. Rijst moet ze bijv. niks van hebben, maar ach: dat komt vast wel weer. Baby twee gaat ook alles via Rapley krijgen. Hier trouwens met 4mnd ook begonnen met gepureerde dingen en vanaf 6 maand Rapley, denk dat ik bij de 2e misschien wel wacht tot aan 6 maanden maar zover zijn we nog niet 😉

  • Reply Monique 7 juli 2014 at 16:24

   Ik vind het ook enorm leuk! Het geeft een hoop zooi, maar dat heb ik er helemaal voor over. Wat grappig dat ze geen rijst wil, maar alleen grote stukken. Komt inderdaad vast wel weer. Ben benieuwd hoe het met baby 2 gaat straks! En je kunt ook makkelijk tot 6 maanden wachten met groente/fruit. Maar eerst maar eens verder genieten van je zwangerschap en de eerste maanden met twee kids 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.