BABY LIFESTYLE SHOPPEN

Peuterkamer-inspiratie

5 september 2014

babykamer

Hoe blij ik nog steeds ben met Lise’s babykamer, af en toe kan ik het niet laten om alvast wat inspiratie op te doen voor een toekomstige peuterkamer. Want hoe leuk is het inrichten van een eigen plekje voor je kindje? Vermoedelijk verhuist Lise als ze wat groter is naar een grotere slaapkamer in ons huis, die ik nu nog in gebruik heb als inloopkast en studeer-/werkkamer. Haar huidige kamertje vind ik perfect van formaat voor een babykamer, maar voor wat grotere kindjes vind ik het aan de kleine kant. En tja, als we het geluk hebben ooit een tweede kindje te krijgen, moet de babykamer toch vrij worden gemaakt…

Van ledikant naar (peuter)bed

Bij een peuterkamer hoort natuurlijk ook een peuterbed. Een baby slaapt de eerste tijd soms in een wieg en anders in een ledikant. Er staat geen vaste leeftijd voor wanneer een kind van ledikant mag overstappen op een gewoon bed, maar meestal gebeurt dit als ze tussen de 18 maanden en 3,5 jaar oud zijn. Lise is pas 9 maanden, dus kan ze in theorie nog lang gebruikmaken van haar ledikant. Ik denk dat we gaan switchen als we beginnen te merken dat ze eraan toe is, of als ze gevaarlijke toeren begint uit te halen door uit het ledikant te klimmen.

Je kunt trouwens kiezen voor een normaal 1-persoonsbed van 90 x 200 cm, maar er zijn ook speciale peuterbedden te koop van 70 x 150 cm. En dan heb je ook nog speciale meegroeibedden, die beginnen als peuterbed en helemaal uitgeschoven het formaat hebben van een 1-persoonsbed. Ikea heeft deze bijvoorbeeld. Het voordeel van een peuter- of meegroeibed, is dat je de ruimte in de kamer optimaal benut. Zo heeft je kindje de ruimte om ook lekker in zijn of haar kamer te kunnen spelen.

Kast en commode

In de meeste babykamers staat naast een ledikant ook een kledingkast en een commode. Die kun je vaak gemakkelijk verwerken in een peuter- of kinderkamer. Als je de commode niet meer gebruikt om je kindje op te verschonen, kan deze bijvoorbeeld dienst doen als ladekast en de kledingkast kan uiteraard zijn functie behouden. Is er een kindje op komst, dan kun je de babykamer in zijn geheel natuurlijk ook ‘bewaren’ voor de baby en nieuwe meubeltjes aanschaffen voor de grote broer/zus.

Lise blijft voorlopig nog lekker in haar babykamer. Maar voor het moment komt dat we haar gaan verhuizen, moeten we natuurlijk wel weten wat we met haar kamer willen doen. Gelukkig is er online genoeg inspiratie voor de peuter- of kinderkamer op te doen. Pinterest bijvoorbeeld, vind ik daarvoor een geweldig medium. Maar ook webshops afstruinen met leuke meubels en accessoires doe ik graag. Het gevaar bestaat dan wel dat ik iets zie wat ik zo leuk vind dat ik het meteen wil bestellen. Meestal kan ik me dan gelukkig op het laatste moment inhouden.

Hoe Lise’s nieuwe kamer eruit komt te zien weet ik nu nog niet. Wel vind ik het altijd het mooist om te kiezen voor neutrale en rustige meubels. Ik ben bijvoorbeeld niet zo fan van de prinsessenbedden vol tierelantijntjes. En zoals jullie aan Lise’s babykamer hebben kunnen zien, hoeft het voor mij ook niet allemaal knalroze te zijn. Maar wie weet heeft Lise over een tijdje een hele sterke voorkeur die compleet afwijkt van de mijne. Dan zullen we toch een tussenweg moeten vinden 😉

Ben jij van plan je kindje te verhuizen naar een andere slaapkamer als hij/zij groter wordt? En wat doe je met de meubels van de babykamer als het zover is? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

uitleg_artikel

9 Comments

  • Reply Nicky 5 september 2014 at 09:52

    Mijn kinderen zijn al stukken ouder en slapen allemaal in een normale eenpersoonsbed. Ik heb voor geen van mijn kinderen een peuterkamer ingericht. Het was van babybedje naar een grote bed.

    • Reply Monique 7 september 2014 at 00:02

      Dat is inderdaad ook een prima oplossing!

  • Reply Vlijtig Liesje 5 september 2014 at 11:49

    Het handigst lijkt mij altijd als je de meubels van babykamer kunt omtoveren in kindermeubels. Bijv. dat de commode een bureau wordt!

    Leuk trouwens die naamletters aan de muur!

    • Reply Monique 7 september 2014 at 00:00

      Dat is inderdaad super handig. De babykamermeubeltjes die in mijn kamer stonden toen ik baby was konden inderdaad worden omgetoverd tot ’tienermeubels’. Ik weet eigenlijk niet of dat tegenwoordig nog vaak zo is?

  • Reply Marianne 5 september 2014 at 15:10

    Wij hebben een babykamer en als baby nr. 2 komt – ooit… hopelijk – dan gaat onze zoon naar een andere kamer. Dan krijgt hij een super stoere jongens kamer.

    Ik vind haar naam echt super leuk op de muur.

    • Reply Monique 6 september 2014 at 23:59

      Ja zo hebben wij het ook zo’n beetje bedacht. Dankjewel!

  • Reply Rory 6 september 2014 at 15:16

    Hmmm, dat overstappen van ledikant naar peuterbed of meegroeibed of eenpersoonsbed. Interessant. Daar zou ik wel eens een artikel over willen lezen met de pro’s en cons. Ons dochtertje van 2,5 jaar slaapt nog gewoon in haar ledikantje. Ik heb nog geen idee hoe en wanneer ik de overstap ga doen.

    • Reply Monique 6 september 2014 at 23:58

      Is inderdaad interessant om eens in te duiken. Ik denk dat ik daar binnenkort nog eens een apart artikel over ga schrijven. Zolang je dochter nog prima slaapt in haar ledikant is dat alleen maar fijn toch? 🙂

  • Reply Rosanne 15 februari 2016 at 16:20

    Mijn dochtertje is laatst ook verhuisd naar een ander kamertje omdat ze binnenkort een broertje krijgt. Dit was voor ons een mooi moment om de overstap naar een peuterbed te maken. Omdat haar broertje dan straks in het ledikant kan. Wij hebben gekozen voor een peuterbedje met het thema prinsessen. Daar is ze helemaal weg van. Dat maakte de stap voor haar ook makkelijker omdat ze dan in een heel mooi bed mocht slapen. Ze vind het helemaal geweldig. Zodra ze uit het peuterbedje is gegroeid willen we wel voor een neutraal bed gaan. Zodat ze daarmee haar tienerjaren ook kan doen. Maar zover is het gelukkig nog lang niet.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.